ŠEF SNS BOTOVA DOBIO POSAO U BIA: SNS krije posao s rumunskim agencijama, koje su radile kampanje i za Hašima Tačija i Edija Ramu
Foto: Beta Milan Obradović, Fonet Ap, Rojters

pokrenut prekršajni postupak protiv sns

ŠEF SNS BOTOVA DOBIO POSAO U BIA: SNS krije posao s rumunskim agencijama, koje su radile kampanje i za Hašima Tačija i Edija Ramu

Politika -

Agencija za borbu protiv korupcije podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv SNS zbog nedostavljanja podataka o angažovanju rumunskih marketinških kompanija „Majoritas“ i „Kondiment“ tokom kampanje za izbore 2012, objavio je Insajder.

Dok naprednjaci negiraju veze sa pomenutim agenicijama, prema nezvaničnim informacijama, nekadašnji gradski odbornik u skupštini Beograda Simo Čulić, koji je u APR-u bio upisan kao zastupnik firme Kondiment, je dobio je posao u Bezbednosno-informativnoj agenciji.

Agencija je od SNS tražila da dostavi podatke o poslovnom odnosu između stranke i firmi „Majoritas“ i „Kondiment“, tj. sve ugovore, fakture i ostalu dokumentaciju između ovih pravnih lica.

foto: Dado Đilas

- S obzirom na to da Agencija nije dobila podatke u roku navedenom u zahtevu, podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv političke partije Srpska napredna stranka i odgovornog lica u političkoj partiji - navodi se u odgovoru Agencije i dodaje da će po okončanju postupka o ishodu izvestiti javnost.

Kako su mediji pisali, SNS je za kampanju 2012. angažovao dve rumunske agencije za poslove internet marketinga, ali nikada podatke o tim troškovima nije dostavio Agenciji za borbu protiv korupcije.

SNS i misterija rumunskih "internet specijalaca"

Početkom godine N1 je objavila priču o uslugama dve marketinške agencije iz Rumunije u kampanji naprednjaka 2012. godine, ali i tada kao i sada, iz redova te partije tvrde da ne znaju za veze sa takozvanim rumunskim "specijalnim internet timovima".

Rumunska firma Kondiment od 2012. ima svoje sedište i u Beogradu. Agencija se 2013. preselila na Vračar. Prvobitno sedište rumunske firme Kondiment nalazilo se u naselju Leštane, nadomak Beograda, u Ulici Branka Ćopića koja se ovde i bukvalno završava. Prema podacima APR-a, sedište firme je na broju 36, iako se u katastru Srbije ova parcela vodi kao šuma druge klase.

SNS negira tu saradnju, ali je dve rumunske marketinške agencije reklamiraju "na sva zvona". Na naslovnoj strani internet sajta prve agencije - Mažoritas - nalaze se slike Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića kojima je ova firma radila kampanju za izbore 2012. godine.

Na sajtu druge kompanije, istog vlasnika - Kondiment - možete čitati studiju slučaja Srpske napredne stranke kao primer neverovatnog uspeha predizborne kampanje na internetu na koju je, tvrdi se u studiji, SNS potrošio 80% budžeta te 2012.

foto: Printscreen

Kada je tu priču u januaru ove godine otkrio N1, Simo Čulić, član SNS-a i tada njen odbornik u skupštini grada Beograda, demantovao je da ima bilo kakve veze s firmom Kondiment, iako se u APR- vodi kao njihov prokurista, što je neka vrsta zakonskog zastupnika.

Tog 26. januara tvrdio je da nema nikakve veze s rumunskom firmom, a samo dan ranije - 25. januara - Simo Čulić je pokušao da se izbriše iz registra.

foto: Printscreen

"Uvidom u prijavu i dostavljenu dokumentaciju utvrđeno je da se prijavom traži brisanje prokuriste Simo Čulića na osnovu Izjave kojom on podnosi neopozivu ostavku" - APR

APR je, međutim, odbacio Čulićev zahtev jer nije dostavio svu potrebnu dokumentaciju, niti je platio polovinu iznosa propisane naknade za registraciju, tačnije 1.400 dinara.

Simo Čulić nije jedini koji se dovodi u vezu s direktorom rumunske kompanije Kondiment. Sa njim se 2012. slikao i Mario Maletić, internet zajednici takođe poznat kao jedan od aktivnijih članova SNS-a na Tviteru i Fejsbuku, sada zaposlen u Ministarstvu pravde

Četiri meseca kasnije, druga agencija - za borbu protiv korupcije - podnela je prekršajnu prijavu protiv Srpske napredne stranke, jer joj nisu dostavili podatke o angažovanju rumunskih marketinških agencija.

Jedna od njih - Kondiment - na sajtu navodi da, pored sedišta u Bukureštu, Minhenu, Nikoziji i Čikagu, kancelariju ima i u Beogradu i to na adresi: Novi Beograd, Stari Merkator, II sprat. Zanimljivo je da se u istoj ulici, u istom tržnom centru, samo sprat iznad nalazi i sedište Srpske napredne stranke.

Iako bi to značilo, da kad krene u Srpsku naprednu stranku svaki put prođe i pored kancelarije rumunske firme Kondiment, visoki funkcioner SNS-a i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović za njeno ime čuo je, kaže, samo u medijima.

"Pre svega, ne znam detalje oko toga, nisam siguran ni da postoji zvanična saradnja između nas i tih kompanija, ali je SNS kao i uvek prijavila sve ono što je bio predmet našeg delovanja u kampanjama, sve ono što smo potrošili, svaki dinar vrlo transparentno, i za razliku od mnogih drugih, što čini mi se ne interesuje Agenciju za borbu protiv korupcije", naveo je Stefanović.

foto: Dragana Udovičić

Čulić u BIA?

U međuvremenu, prema nezvaničnim informacijama, Simo Čulić dobio je posao u Bezbednosno-informativnoj agenciji.

Kada ga je N1 pozvala da proveri da li je to tačno, uputio ih je na Predsedništvo Srbije, gde međutim ne radi od dana kada je došao novi predsednik, potvrđeno je na Andrićevom vencu.

Šta je zajedničko Vučiću, Nikoliću, Tačiju i Rami?

To što se na istom mestu nalaze zajedno Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić s Hašimom Tačijem i Edijem Ramom - u ovom slučaju znači samo jedno - da su svojevremeno, sva četvorica, za izbore, angažovali istu rumunsku marketinšku agenciju Mažoritas - bar ako je suditi po slikama klijenata koje su postavili.

foto: Beta, Fonet

Osnivač te agencije je izvesni Lučijan Florin Despoju, inače vlasnik još jedne marketinške agencije, Kondiment, koja se takođe, na zvaničnoj internet strani, posebno hvali jednim svojim klijentom: Srpskom naprednom strankom. U studiji slučaja SNS-a objašnjavaju da ih je ta stranka pozvala za izbore 2012. i da su tada 80 odsto budžeta uložili u kampanju na društvenim mrežama.

"Formiran je srpski internet tim koji je bio u stalnoj vezi s našim internet stručnjacima. U timu je bilo 15 ljudi, od čega sedmoro Srba. Pred sam kraj kampanje formiran je Tim specijalaca koji je boravio u Beogradu", navodi se na sajtu kompanije.

Direktor Lučijan Despoju saradnjom sa Srbijom hvalio se i na jednom predavanju.

"Radili smo izborne kampanje u zemljama poput Albanije, Gane, Srbije, Rumunije, Sjedinjenih država. I posle svih ovh godina, od izrade strategije do izrade taktike, mogu da zaključim samo jedno: digitalna moć je politička moć", rekao je Lučijan Florin Despoju, osnivač agencije "Majoritas" i vlasnik agencije "Kondiment".

To znanje je od Lučijana Despojua napravilo ozbiljnog političkog konsultanta koji, kako saznaje N1, u Rumuniji ima najveći sajt za zapošljavanje. Stručnjak za komunikacije Igor Avžner kaže da su konsultantske usluge ovog tipa i te kako skupe.

"Od 300, 400 ili 500.000 evra do milion evra ili više, u zavisnosti od toga za šta se te kompanije angažuju i to je za period od 8 do 10 nedelja", kaže Avžner.

Koliko god da su koštale usluge rumunske agencije, SNS na njih ima sva prava i samo jednu obavezu - da te troškove prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije. Međutim, u izveštajima o troškovima kampanje za 2012. navode se višemilionski iznosi za angažovanje marketinške agencije Block & connect, ali se ime rumunske agencije Kondiment ne navodi nigde.

(Kurir.rs/N1, M.Nikolić)

Foto: Damir Dervišagić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo dokaza da Vučić strahuje od Kurira i da preti distributerima!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track