BRISEL UDARIO PACKE VUČIĆU: Bez slobode medija nema ulaska u EU
Foto: EPA, Reuters

KRITIKA

BRISEL UDARIO PACKE VUČIĆU: Bez slobode medija nema ulaska u EU

Politika -

Tanja Fajon Vučićeve zahteve da se ubrzaju evrointegracije Srbije razume kao „jak interes i političku ambiciju“

Predsednik Aleksandar Vučić dobio je nimalo prijatan odgovor na pitanje kad će Srbija saznati datum ulaska u EU. Na Vučićevu adresu stižu sve oštrije kritike iz Brisela, i to zbog nedovoljnih pomaka koje Srbija čini u oblastima vladavine prava i slobode medija.

Poslednja packa stigla je od Tanje Fajon, poslanice Evropskog parlamenta, koja je za Novosti rekla da Vučićeve zahteve da se ubrzaju evrointegracije Srbije razume kao „jak interes i političku ambiciju“. Međutim, ona je napomenula da ova ambicija zavisi pre svega od napretka u pomenutim oblastima, što je kritikovano i u svim godišnjim izveštajima Evropske komisije.

Prate razvoj situacije

- Najviše (zavisi) od toga koliko su Srbija i njene vlasti efikasne u reformama i u primeni novousvojenih zakona. Srbija treba da ostvari značajnije promene kad se radi o kritikama koje dolaze iz Brisela, pre svega u vladavini prava i slobodi medija. Dobili ste novu premijerku, pratićemo razvoj događaja i nadam se da će to biti pozitivan momenat u odnosu prema EU. S druge strane, da budem iskrena, reč je o dvosmernom putu i sigurno je da bi ceo proces mogao da ide brže. Govori se da je to tehnički proces, ali svi dobro znamo da je, na kraju, i politički - objasnila je Fajonova.

Pre toga je i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han jasno poručio da tempo pregovora određuje vladavina prava.

- Ukupna ocena je da je Srbija još u relativno ranoj fazi kad se govori o pitanjima vladavine prava... Ne radi se samo o usvajanju relevantnih zakona već i o njihovoj efektivnoj primeni, uključujući rano praćenje rezultata u praksi - objasnio je Han.

On je napomenuo da Srbija mora da napravi „dalji suštinski napredak u održavanju tempa pregovora“, bilo da se radi o slobodi izražavanja i medija, nezavisnosti, nepristrasnosti i efikasnosti sudstva, borbi protiv korupcije ili nediskriminatorskom delovanju prema nacionalnim manjinama.

Prave promene

- Stvaranje prave promene u tim oblastima je esencijalno za građane Srbije i za biznis zajednicu - poručio je Han.

Kurir / I. K.

Foto: EPA, Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo dokaza kako Vučić pokušava da ugasi Kurir i otme AMG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja