(VIDEO) VULINOVO SLUŽENJE VOJSKE HIT NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Isplivao snimak iz 2009. godine!
Foto: Printscreen RTS

TVITERAŠI GA ISPROZIVALI

(VIDEO) VULINOVO SLUŽENJE VOJSKE HIT NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Isplivao snimak iz 2009. godine!

Politika -

Neposredno pošto je ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio da je svojevremeno oslobođen služenja vojnog roka zbog lošeg vida, na društvenim mrežama pojavio se snimak emisije RTS u kojoj je Vulin rekao da je bio u vojsci i da je obučen za vojnika roda pešadije.

Ministar Vulin je u obraćanju junskoj generaciji dobrovoljaca rekao da je oslobođen vojske zbog velike dioptrije i da mu je to bilo veliko razočarenje, s obzirom da je imao snažnu želju da i on služi svojoj zemlji s oružjem.

"Stalo mi je šta vi mislite o meni, o Vojsci i državi, jer ja nisam služio Vojsku i beskrajno vam zavidim na tome što vi služite. Ništa u životu nisam više želeo nego da služim državi kao vi, u uniformi s oružjem i žao mi je što nisam, ali to ne znači da svoju državu ne volim", rekao je Vulin i ponovio da nikada ne bi izbegao nijednu obavezu koju otadžbina traži od njega.

U toku dana, međutim, pojavio se snimak dokumentarne emisije RTS-a pod nazivom "Bombardovanje Srbije - kako se vodio rat" u kojoj je Vulin, govoreći o svojim aktivnostima kao funkcionera Jugoslovenske levice za vreme NATO agresije 1999, izjavio da se na početku bombardovanja prijavio kao dobrovoljac ali da su ga odbili jer je bilo dosta ljudi njegove specijalnosti.

"Kada je počelo bombardovanje, ja sam se prijavio u dobrovoljce, otišao u Bubanj Potok, proveo tamo neko vreme ali jednostavno nas je bilo previše. Pogotovu mog VES-a (vojno-evidencione specijalnosti), tražili su protivavionce a ne pešadiju...", rekao je Vulin.

VES, odnosno vojno-evidenciona specijalnost označava za koju je specijalnost obučen vojnik za vreme služenja vojnog roka. Reč je o petocifrenoj brojci, na osnovu koje se određuje konkretna specijalnost svakog vojnika unutar određenog roda. Konkretno, VES-ovi vojnika roda pešadije kreću se u rasponu od 11101 za vojnika strelca, do 11121 za poslužioca na minobacaču.

VES se, po završetku obuke, upisuje u vojnu knjižicu. Zajedno sa ratnim rasporedom predstavlja vojnu tajnu i vojnicima se usmeno saopštava da van vojske ne govore o tome za koji su VES osposobljeni. U toku ratnih dejstava procedura predviđa da se, u slučaju opasnosti od zarobljavanja, unište oni delovi vojne knjižice iz kojih je moguće saznati VES i ratni raspored.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo dokaza kako Vučić pokušava da ugasi Kurir i otme AMG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track