CIPRAS PORUČUJE IZ SOLUNA: Srbija i Grčka unapređuju stratešku saradnju
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Atina podržava evropske integracije Srbije

CIPRAS PORUČUJE IZ SOLUNA: Srbija i Grčka unapređuju stratešku saradnju

Politika -

SOLUN - Grčki premijer Aleksis Cipras istakao je danas da Grčka i Srbija unapređuju statešku saradnju u ključnom trenutku i ponovio da Atina podržava evropske integracije Srbije.

Cipras je, na zajedničkoj konferenciji za srpskim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dodao da je neobično važno što se Visoki Savet za saradnju Grčke i Srbije održava baš u Solunu.

Grčki premijer se osvrnuo na jačanje političkog dijaloga između dve zemlje u nekoliko sektora i ponovio čvrstu poziciju Grčke kada je reč o evropskoj perspektivi Srbije i Zapadnog Balkana. On je govorio i o pozitivnim ekonomskim rezultatima Grčke dodavši da je Atina strateški investicioni partner. Takođe je najavio da će grčki predsednik Prokopios Pavlopulos, na Vučićev poziv, posetiti Beograd na jesen.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Cipras je dodao da su se on i predsednik Srbije saglasili da postoji potreba za većom podrškom i saradnjom i naveo da akcenat ubuduće treba da bude na saradnji u oblasti infrastrukture i bolje povezanosti, pre svega navodeći železničku prugu Pirej-Solun-Beograd, kao i vodeni put Solun-Beograd.

U tom smislu, naveo je da je potpisan Memorandum o razumevanju između Srbije i Grčke o razvoju železničkog transporta, što će se pozitivno odraziti na ekonomske i političke odnose sve zemlje i širenjne ukupne ekonomije na ovom podrčju.

Kako je rekao jaka je želja obe strane da započne projekat modernizacije pruge Pirej-Solun-Beograd čime bi se smanjila udaljenost između dve zemlje.

"Naznačili smo da je jačanje energetske povezanosti značajno za naše ekonomije i zato smo podržali energetsku saradnju i značaj izvođenja eneregtskih radova, poput kanala TAB za prirodni gas", rekao je Cipras.

On je dodao da se razgovaralo i o turizmu, koji ima poseban značaj za odnose dve zemlje. "Nije saradnja samo u ekonomiji, želimo da istaknemo više kulturnu dimenziju naše saradnje, zato smo i potpisali Memorandum u oblasti kulture", rekao je Cipras.

Cipras je poručio da bi trebalo ojačati i saradnju u borbi protiv terorizma i nasilja i dodao da je saradnja ključna za sigurnost regiona i cele Evrope.

"Podvukli smo i značaj poštovanja međunarodnog prava i to da treba se borimo protiv nacionalizma i iredentizma, netolerancije, da da se uspostavi mir i stabilnost, te da se svi sporovi rešavaju dijalogom", rekao je Cipras.

On je ponovio da Srbija ima podršku Grčke na putu ka EU, i dodao da je proširenje značajno ne samo za zemlje Zapadnog Balkana, već i sa samu Uniju.

Cipras je dodao da je Grčka izlazi iz ekonomske krize, te da se nakon osam god vraća "normalno u Evropu", što , kako je rekao, znači da ta zemlja polako, ali sigurno ponovo postajne kao ključna zemlja istočnog Mediterana.

"Srbija očekuje od nas da imamo ulogu zemlje koja će moći da bude most između nje i EU, a mi očekujemo od Srbije značajnu saradanju kako bi smo Balkan uveli u mirne vode, da bude prostor prijateljstva naroda, a ne opasnosti i nacionalizma, rekao je Cipras.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug: Dragan Kujundžić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Suma kao božanstvo!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track