AUTORSKI TEKST VUKA JEREMIĆA ZA VAŠINGTON POST: Demokratija na Balkanu je pod opsadom, a Zapad okreće glavu
Foto: Dado Đilas

AUTORSKI TEKST VUKA JEREMIĆA ZA VAŠINGTON POST: Demokratija na Balkanu je pod opsadom, a Zapad okreće glavu

Politika -

Lokalni autokratski vladari na Zapadnom Balkanu udaljavaju region od Evrope, pri čemu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić postigao prećutni dogovor sa nekim zapadnim političarima da, tobož održavajući stabilnost, zauzvrat dobije odrešene ruke za uskraćivanje osnovnih prava i sloboda gradjana, ocenio je u autorskom tekstu za Vašington post, predsednik Centra za međunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić.

Nekadašnji šef srpske diplomatije i predsednički kandidat na aprilskim izborima u opširnom tekstu ocenjuje da suočena sa brojnim izazovima EU odlaže integraciju Zapadnog Balkana što je jedna od najkratkovidijih strateških odluka ove generacije EU lidera.

Sve udaljenija evropska perspektiva regiona olakšala je lokalnim autokratama da prigrabe vlast koristeći populističku retoriku, demontirajući dostignuća liberalnih demorkatija u povoju, napisao je Jeremić, navodeći kao ilustrativan primer Aleksandra Vučića, nekadašnjeg ministra informisanja u vreme vlasti Slobodana Miloševića devedesetih godina prošlog veka.

"Vučić je praktično dobio odrešene ruke za suzbijanje osnovnih prava i sloboda, a kao posledica toga Srbija je danas sve dalja od EU. Za to vreme, obe strane, čini se, žele da održe iluziju da proces priključivanja napreduje, iako mu se kraj uopšte ne nazire", naveo je predsednik CIRSD.

Jeremić je dodao da je takva trgovina ne samo moralno upitna, već je i suprotna strateškim interesima kako regiona, tako i cele Evrope.

"Pod Vučićevom despotskom vlašću, Srbija je imala neregularne izbore u kojima su opozicioni lideri besomučno klevetani, bez da za to iko odgovara, pri čemu je većina medija odustala od objektivnog izveštavanja, podredjena i lojalna autokratskoj vlasti", naglasio je Jeremić.

On je dodao da tako nešto teško da može da bude iznenadjujuće, imajući u vidu da su se takve metode masovno koristile i kada je Vučić poslednji put bio na vlasti ;devedesetih godina prošlog veka. Ali, kako je dodao, za to vreme, nivo stranih investicija je u padu, korupcija razara društvo, dok Vučiću lojalni nestručni kadrovi preuzimaju sva mesta u državi.

"Rezultat je da rekordni broj mladih i obrazovanih ljudi odlazi iz zemlje", dodao je Jeremić. On se osvrnuo i na zemlje regiona, ocenivši da situacija nije bolja ni u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a kao posebno opasne ocenio je pozive na stvaranje Velike Albanije, što bi značilo nasilno menjanje granica.

"Situacija je posebno loša na Kosovu, koje je mesto sa najvećim brojem islamističkih dobrovoljaca na Bliskom istoku po glavi stanovnika ;u Evropi. ;Novi predsednik vlade ;verovatno će biti Ramuš ;Haradnaj, čovek koji je oslobodjen u Hagu zato što su svedoci ili menjali svedočenja u poslednjem trenutku, ili bili ubijeni", naveo je Jeremić.

Nekadašnji predsednik Generalne skupštine UN piše da Vučić i druge balkanske autokrate smatraju da državne institucije ne smeju da budu na putu njihovoj samovolji i težnjama ka apsolutnoj vlasti.

"Po njima je potpuno prihvatljivo da se manipuliše javnim mnenjem u cilju ostvarenja sebičnih interesa", naveo je i dodao da takva politika nije osnov za dugoročnu političku i ekonomsku stabilnost, regionalnu saradnju, a ponajmanje za pomirenje u regionu", naveo je.

Dodajući da "davanje kredibiliteta takvim namerama može da ima smisla samo ako je cilj da se Zapadni Balkan ušanči kao neka vrsta ničije zemlje, tampon zone izmedju EU i Bliskog istoka, u svetlu migrantskog pitanja" Jeremić je, ipak, izrazio uverenje da Zapadni Balkan može da izgleda kao deo Evrope i da je to nešto što može da postigne ova generacija.

"Ovaj region ima povoljnu geoekonomsku poziciju, velike prirodne resure i ono što je možda i najvažnije, pametne i kreativne ljude koji imaju sve što je potrebno da se takmiče na svetskom nivou na ;poljima u kojima rade. ;Imamo potencijal da dostignemo Centralnu Evropu, ali tako nešto možemo da dostignemo samo ako postoji istinsko demokratski društveni okvir", zaključio je Jeremić.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Dado Đilas)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Maja molila MUP da je zaštiti, Stefanoviću podnesi ostavku!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track