SKANDALOZNO! PLJUNULI NA ŽRTVE: Srpska lista hoće u vlast s koljačem Haradinajem
Foto: Fonet, AP

NA POMOLU JOŠ JEDNA IZDAJA NA KOSOVU I METOHIJI

SKANDALOZNO! PLJUNULI NA ŽRTVE: Srpska lista hoće u vlast s koljačem Haradinajem

Politika -

Lista koju je na izborima na Kosovu i Metohiji poržala Vlada Srbije spremna je za pregovore o učešću u vladi Ramuša Haradinaja, koga su srpski ministri donedavno zvali ubicom Srba

Srpska lista, iza koje je stala Vlada Republike Srbije, spremna je da učestvuje u vlasti Ramuša Haradinaja, lidera Alijanse za budućnost Kosova, koga je ista ta vlada do pre dva meseca nazivala koljačem Srba zrelim za ludnicu!

foto: Fonet

Tako, ispada da su sve one krupne optužbe ministara i tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića pale u senku pred mogućnošću da se bude deo vlast na KiM.

Sve za funkcije

Slavko Simić, predsednik Srpske liste, pre nekoliko dana je izjavio da su spremni da učestvuju u političkim konsultacijama s predstavnicima albanskih stranaka. Kako je pojasnio, Srpska lista će učestvovati u svim konsultacijama, bez obzira na to da li su kandidati za premijera Kosova Haradinaj, Aljbin Kurti ili Isa Mustafa.

- Ukoliko budemo videli da postoji konstruktivnost, postoji fleksibilnost, bićemo spremni da učestvujemo u vlasti - kazao je Simić.

foto: Fonet

A upravo je Srpska lista jedina od šest srpskih lista na izborima na Kosovu koja je dobila podršku Vlade Srbije, i to zato što se, kako je tada obrazložio Marko Đurić, v. d. direktora Kancelarije za KiM, ostale liste kriju iza srpskih imena, a rade u interesu Albanaca - Tačija, Ramuša, Bedžeta Pacolija ili bilo koga drugog.

Sad im poželjan partner

Kako je Haradinaj tako brzo oprao ruke i od koljača Srba postao poželjan politički partner, nismo uspeli da ustanovimo jer iz Kancelarije za KiM nisu odgovorili. Sagovornici Kurira pak ističu da je ovo dokaz da je sve dozvoljeno kada je u pitanju bitka za fotelje.

foto: Marina Lopičić

Borko Stefanović, predsednik Levice Srbije i bivši politički direktor u MSP, kaže da Aleksandar Vučić pokušava da vodi politiku zaborava, računajući da se građani neće sećati ni onoga što je bilo pre nedelju dana.

- To je ista ta vlada koja je nakratko povukla ambasadora iz Pariza zbog oslobađanja Haradinaja, a sada svoje predstavnike, one za koje su najviše lobirali, izručuje da se dogovore sa tim istim Haradinajem. To može samo u Srbiji da prođe bez ikakvih političkih konsekvenci - kaže Stefanović, dok Marko Jakšić, član Predsedništva regionalnog pokreta s KiM Otadžbina, navodi da ovaj potez samo pokazuje koliko je Vučićeva vlast besramna.

Očekuju poziv

- Mesec dana trajala je žestoka kampanja da se Haradinaj izruči organima Srbije, čitali su izjave o njegovim zločinima. Ispod svakog nivoa je način na koji je Srpska lista vodila pregovore. On je neko koga je vlast optužila za zločine, a sad s njim hoće da prave vladu. U moralnom smislu to je srozavanje srpskog ponosa, podsmevanje Haradinajevim žrtvama - ističe Jakšić.

Mediji navode da će Haradinaj u narednih nekoliko dana uputiti poziv Srpskoj listi radi dobijanja podrške za premijersku funkciju.

Ko se ovog seća?

KAKO SU POLITIČARI U SRBIJI PRIČALI O HARADINAJU

Marko Đurić, v. d. direktora Kancelarije za KiM Zreo za lečenje

To što govori i radi Haradinaj ne zavređuje politički osvrt već pokazuje da je on, osim za procesuiranje pred pravosudnim organima, zreo i za lečenje.

Aleksandar Vučić, tada premijer Srbije Terali ljude da jedu izmet, sekli uši

(čitao deo svedočenja žene koja je bila žrtva silovanja)

- Terali su nas da pijemo mokraću, jedemo izmet... Sekli su uši... Silom su mi gurnuli flašu u usta i morala sam popijem mokraću, potom su me silovali na monstruozan način.

Aleksandar Vulin, tada ministar rada Dokazani ubica, vođa narko-klana

Kada vam hapšenjem preti dokazani ubica (Ramuš Haradinaj, prim. aut.) i vođa jednog od najmoćnijih narko-klanova u Evropi, onda morate da znate da je to, naravno, ozbiljno.

Ivica Dačić, šef diplomatije Žrtvama sekao jezike

Ja mu i sa ovog mesta poručujem da skrati jezik, jer Haradinaj svojim žrtvama nije samo figurativno skraćivao jezik.

Kurir / Katarina Blagović

Foto: Fonet, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track