SPORNA IMENOVANJA U ANTIKORUPCIJSKOM SAVETU: Izabrana dva penzionera, obojica bez kredibiliteta!
Foto: Kurir

SAVET ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE

SPORNA IMENOVANJA U ANTIKORUPCIJSKOM SAVETU: Izabrana dva penzionera, obojica bez kredibiliteta!

Politika -

Brnabićkin kabinet izabrao penzionisanog profesora Pravnog fakulteta u Beogradu Vladana Jončića i penzionisanog apelacionog javnog tužioca u Nišu Edvarda Jerina bez konsultacija sa Savetom, čime se ruši ugled tog tela

Vlada Srbije imenovala je prošle sedmice dva nova člana Saveta za borbu protiv korupcije - penzionisanog profesora Pravnog fakulteta u Beogradu Vladana Jončića i penzionisanog apelacionog javnog tužioca u Nišu Edvarda Jerina.

Osim što ih je Vlada izabrala bez konsultacija sa Savetom, problematične su i biografije dvojice penzionera - Jončić je optuživan za plagijat, a Jovin je oslobodio radikala, kasnije naprednjaka, koji je tadašnju ministarku Ivanu Dulić Marković i članove njene porodice nazvao ustašama.

Profesorka Pravnog fakulteta Jasminka Hasanbegović je pre dve godine u otvorenom pismu kolegu Jončića javno prozvala za plagijat. Jončić je, kako je tad navela, optužen da je plagirao članak Ketrin Falah, stručnjaka za međunarodno pravo i profesora Univerziteta u Sidneju, što je otkrio glavni urednik Anala Pravnog fakulteta u Beogradu prof. dr Sima Avramović, zbog čega je rad odbijen za štampu. Jončić ga je onda predao časopisu Pravni život. Hasenbegovićeva je zbog njegovog reizbora za vanrednog profesora Pravnog fakulteta podnela ostavku u Veću naučnih oblasti društveno-humanističkih nauka.

Sporan je i izbor Edvarda Jerina za člana Saveta, i to zbog odbijanja krivične prijave koju je podnela tadašnja ministarka Ivana Dulić Marković protiv predsednika Skupštine Leskovca Gorana Cvetanovića, jer je nju, njenog oca i brata nazvao ustašama koji su „klali Srbe“. Jerin, tada okružni tužilac, objasnio je da je prijava odbačena jer „nisu našli da je Cvetanović učinio krivično delo izazivanja nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti“ te su uputili vicepremijerku da podnese privatnu tužbu „ako je nezadovoljna odlukom“. Zanimljiv je „detalj“ da je Cvetanović tad bio član SRS, a kasnije je prešao u SNS.

foto: Fonet

Bivši član Saveta Vladimir Goati smatra spornim to što je Vlada prvi put izabrala nove članove bez konsultacija sa Savetom ili sugestije tog tela. Do sada je praksa bila da Savet uputi predloge Vladi, koja ih bira s tog spiska:

- Ignorisanjem Saveta, mehanizam izbora novih članova, kojim se održavao visok nivo kredibiliteta te institucije, grubo je prekršen. Ne znam nove članove, ali su dovođeni u pitanje. Tim izborom su očigledno narušeni ugled i autoritet Saveta.

Kurir / B. B.

Foto: Fonet, Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track