SLOŽNI: Opozicija na korak do konačnog ujedinjenja
Foto: Beta

LIDERI SPREMNI DA SE VRATI DEMOKRATIJA U SRBIJU

SLOŽNI: Opozicija na korak do konačnog ujedinjenja

Politika -

Prestonički izbori prva prilika da se oproba čvrstina opozicije i vidi da li će to dati najbolje rezultate. Postignut načelan dogovor

Lideri opozicionih stranaka na korak su do dogovora da ujedinjeni oko nekoliko ključnih tačaka dočekaju beogradske izbore, saznaje Kurir. Naš izvor iz ovog bloka otkriva da je među liderima opozicije preovladalo mišljenje da je okupljanje oko zajedničkih tema najdelotvorniji način borbe protiv SNS.

Složni su da, bez obzira na razlike, Srbija ne sme da ode u ambis, da mora da se vrati demokratija u društvo, sloboda medija, sloboda govora i vladavina prava.

- Izbori za Beograd prva su prilika da se oproba čvrstina opozicije i procena je da će to dati najbolje rezultate. Načelan dogovor je postignut, jer su sve stranke opozicije koje su učestvovale u intenzivnim razgovorima proteklih dana prihvatile ubedljiv argument da se u Beogradu ne vodi državna politika i da se mogu naći zajedničke tačke delovanja za dobrobit građana - objašnjava naš sagovornik iz opozicionog bloka.

Realna opcija

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenjuje za Kurir da je ovakav dogovor opozicije jedini recept da se poraze Aleksandar Vučić i njegov SNS.

- Ne znam koliko je moguće i realno, ali znam da bez zajedničkog nastupa opozicije Vučić pasti neće. On svim sredstvima radi protiv tog ujedinjenja, a misiju ismevanja i kompromitovanja te ideje imaju i svi njegovi politički i medijski sateliti koji glume opoziciju i dolaze i sleva i zdesna - smatra Vukadinović.

Slične procene ima i lider Dveri Boško Obradović, koji je juče rekao da se u javnosti stiče utisak da postoje nepremostive podele i nemogućnost dogovora među opozicionim strankama, jer to najviše odgovara SNS.

Na ujedinjenje uporno poziva i predsednik CIRSD Vuk Jeremić.

- U ovom trenutku postoji samo jedna opcija koja bi mogla da napravi suštinsku razliku na predstojećim beogradskim izborima, a to je jedinstvena lista opozicije - poručio je nedavno Jeremić.

Zajedništvo u parlamentu

Savez opozicije nagovestio je i lider SDS Boris Tadić.

- Mi smo vrlo blizu dogovora, ne samo o izborima u Beogradu nego i parlamentarnim izborima - komentarisao je Tadić ujedinjavanje opozicije.

Miloš Jovanović

MOGU DA ZAMISLIM ZAJEDNIČKI NASTUP

Predsednik DSS Miloš Jovanović ne isključuje mogućnost zajedničkog nastupa.

- DSS upravo završava program za Beograd i za nas su sve opcije otvorene, čak i samostalni nastup. Kako se u Beogradu ne vodi visoka državna politika, nije potpuno nezamislivo da se na izbore izađe u jednoj koloni. Mada je logičnije, i tu mi se čini da je gospodin Šutanovac u pravu, da se stranke grupišu po političkoj srodnosti i nastupe u dve kolone - objašnjava Jovanović.

Kurir / E.K.

Foto: Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ALEKSANDAR RODIĆ: Vučiću,konačno si priznao,da je za tebe ljudski život bezvredan!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track