Najnovije vesti

JOVANOVIĆ (CIRSD): Vlast nudi Srbiju kao zemlju jeftine radne snage
Foto: Fonet

Logika koja nas zakucava u siromaštvo

JOVANOVIĆ (CIRSD): Vlast nudi Srbiju kao zemlju jeftine radne snage

Politika

Programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Nikola Jovanović ocenio je danas da sadašnja vlast vidi Srbiju kao zemlju jeftine radne snage i da ta logika nas direktno zakucava za siromaštvo.

 

On je dodao da je potrebna alternativna strategija i da uzor treba da budu države poput Irske, Češke i Izraela. Jovanović je u autorskom tekstu "Ključni zadatak naše generacije" za Politiku, istakao da su potrebne investicije sa visokom dodatom vrednošću i većom složenošću posla.

 

"Naš uzor treba da budu države poput Irske, Češke i Izraela, a ne Bangladeš", zaključio je blizak saradnik Vuka Jeremića.

 

Prema njegovim rečima, aktuelna upravljačka elita narodom lakše manipuliše i upravlja ukoliko je narod zaokupljen egzistencijalnim brigama, i zato o ovome nema poziva na "unutrašnji dijalog".

 

Naglasio je da "više od dva i po miliona ljudi živi u siromaštvu, sa mesečnim prihodima ispod 15 hiljada dinara a da je prosečna plata kvalifikovanog srpskog radnika nepunih 30 hiljada".

 

"Preko 100 hiljada formalno zaposlenih na neodredjeno - ne prima platu. Kod stranih investitora, samo mali broj radnika ima ugovor na neodredjeno vreme", naveo je Jovanović.

 

Programski direktor CIRSD je istakao da je porazno da Beograd, na primer, prema sadašnjem urbanističkom planu, uopšte ne predvidja rečnu luku, "a nekad se razvijao zahvaljujući njoj".

 

Jovanović je naveo i da Fijat "kompenzuje uvećane transportne troškove, usled raspada železnice, tako što isplaćuje niske zarade radnicima i ne uplaćuje dividende državi".

 

"Mnogo bi bilo isplativije za sve da država stranim investitorima izgradi neophodnu infrastrukturu, koju inače mogu gradjani da koriste i koja ostaje nama u vlasništvu, nego što im isplaćuje direktne subvencije i krije ugovore", smatra on.

 

Jovanović je kao još jedan uzrok siromaštva naveo i energetsku neefikasnost u Srbiji, navodeći primer grejanja na gas, iako postoje mnogo jeftinije alternative. On je naveo i da je "u Beogradu moguće prepoloviti račune za grejanje". Dodao je i da "najveći deo električne energije dobijamo iz lignita, na neefikasan način, uz veliko eksterno zagađenje" i da "ne koristimo obnovljive resurse kojih imamo u obilju".

 

"Sve to doprinosi energetskom siromaštvu: kad grejanje i struju plaćamo prekomerno, manje sredstava ostaje na raspolaganju za druge stvari", zaključio je Jovanović.

 

(Kurir.rs/Beta/Foto: Fonet/Aleksandar Levajković)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

(VIDEO) SKANDALOZAN SNIMAK! OVO JE DOKAZ VUČIĆEVE CENZURE: Radnica na trafici priznala da su joj NAREDILI da sakrije Kurir!

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...