Bez vlade gubitak 2,5 milijardi dolara

Papreno skupi dani

Bez vlade gubitak 2,5 milijardi dolara

Politika -
Svakog od 50 dana bez formiranih državnih institucija Srbija gubila po 50 miliona dolara

BEOGRAD - Preko naših leđa.Tačno 50 dana je prošlo od izbora 6. maja, a pregovori o formiranju vlade tapkaju u mestu, što građane Srbije košta 2,5 milijardi dolara! Jer, prema proceni Vladimira Goatija, direktora Transparentnosti Srbija, država bez vlade dnevno gubi 50 miliona dolara.Pored udara po državnoj kasi, zbog nećkanja političara da formiraju najvažnije državne institucije osilili su se i kriminalci, pa se samo u junu desilo 12 pljački, 11 ubistava i ranjavanja i bombaški napad usred dana u centru Beograda. Uprkos zabrinjavajućem stanju u državi, političari se ne uzbuđuju. Vikend je prošao bez formalnih pregovora, čiji se nastavak očekuje u naredna dva dana.Mahmud Bušatlija, konsultant za strana ulaganja, kaže da su nesagledivi gubici zbog činjenice da je naša politička elita nesposobna da posle demokratskih izbora oformi demokratsku državnu upravu.- Neodgovorni su, njima je samo bitno u koju meku fotelju će da sednu, gde će da zaposle pola familije, kako će stranci da namaknu novac. To političko šibicarenje plaćaće i naša deca i unuci - upozorava Bušatlija.On kaže da se 50 miliona dolara dnevno, između ostalog, troši ne bi li se sačuvao dinar.- Evro sada slabi, ali naša ekonomija nije jača, te me ne bi čudilo da se devizne rezerve privatizuju - navodi Bušatlija.

Bušatlija: Političari samo brinu gde će da zaposle pola familije
Bušatlija: Političari samo brinu gde će da zaposle pola familije

Palma: Još bez dogovora o većiniLider JS Dragan Marković rekao je da je sastanak sa DS u petak prošao bez dogovora i ponovio da će razgovori DS i koalicije oko socijalista o novoj vladi biti nastavljeni danas ili sutra.- Razgovarali smo o ekonomskom programu, kako doći do novca, kako puniti budžet. U ovom trenutku nema skupštinske većine, dogovaramo se o programu i videćemo šta će biti - naveo je Marković i istakao da koalicija SPS-PUPS-JS nije tražila mesto premijera od DS, već smatra da je kandidat za tu poziciju Boris Tadić.

Jovanović: Odlučićemo o vladi do kraja nedeljeLider LDP Čedomir Jovanović rekao je da je spreman da „još ovaj put uvaži Tadića i izdrži još jedan rok koji mu je Dačić postavio kako bi se u međuvremenu konsultovao sa strankom i predsednikom države Tomislavom Nikolićem“.- To znači da će do kraja nedelje Srbija bar znati da li će u vladu promene uneti LDP sa svojom politikom - rekao je Jovanović i dodao:- Nije tačno da vlada zavisi od Tadićevih ili mojih ustupaka Dačiću ili Dinkiću, baš kao što je pogrešno verovati da je ključ za vladu pozitivan odgovor na zajedničku listu želja SPS i URS, koji navodno o svemu odlučuju. To ne znači da ne želim LDP u vladi i da bežim od odgovornosti tražeći izgovore. Baš naprotiv.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track