NIŠTA OD DEOBE: Vlast poklonila Albancima sever!
Foto: Marina Lopičić

PODGREVANJE IDEJE O PODELI NA KIM

NIŠTA OD DEOBE: Vlast poklonila Albancima sever!

Politika -

Promena granica na Balkanu, koju zagovara Ivica Dačić, proizvela bi regionalni haos, smatraju analitičari

Razgraničenje na Kosovu, za koje je ponovo zalegao šef diplomatije Ivica Dačić, mršava je šansa da se kompromisom dođe do rešenja, ocenjuju sagovornici Kurira.

Posle Dačićevog podgrevanja stare ideje, koja je, kako naglašavaju, ništa drugo do podela Kosova, mogu se čuti i upozorenja da bi takva promena granica na Balkanu proizvela „regionalni haos“.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže za Kurir da su ove ideje opasne i neodgovorne i da dolaze u krajnje pogrešno vreme. Janjić napominje da je predlog potpredsednika Vlade zapravo „priznanje Kosova u novim granicama“.

- Suština njegovog predloga je „daj samo da ne živimo s Albancima“, ali Dačić je opasno ušao u interesnu zonu NATO. Ne vidim kako će se Albanci i NATO saglasiti da sever, koji je već integrisan u Kosovo, razmene sa Preševom, koje je već integrisano u Srbiju. Dačić je preuzeo ideju od Ćosića i pred unutrašnji dijalog je uspostavio temu statusa. Time on ozbiljno minira Vučićevu politiku koja nam je saopštena. Sada svi mogu da vode dijalog s Dačićem, a ne s Vučićem. Ovo sluti na regionalni haos i ne može na dobro da izađe - upozorava Janjić.

foto: Fonet

Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović priznaje da Dačićeva ideja izgleda kao kompromis, ali smatra da Albanci nemaju nijedan razlog da na njega pristanu.

- Zašto bi Priština sada dala nešto kad su joj Dačić i Vučić već poklonili sever Kosova i time sebi izbili glavni adut za eventualni kompromis. Ne razumem kako se razgraničenje razlikuje od podele, a još manje mi je jasno posle Dačićevog dodatnog pojašnjenja. Ne zvuči toliko loše, ali je veliko pitanje koliko je to realno. Zahvaljujući politici ove vlade šanse su još manje, jer je ova vlast prepustila sever Kosova Prištini - ocenjuje Vukadinović za naš list.

Analitičar Tim Eš je za Blumberg povezao Dačićev tekst o „ideji kompromisa istorijskog i etničkog prava“ sa težnjama Srbije da uđe u EU.

- U pitanju je značajan razvoj, uzimajući u obzir sa koje strane dolazi. Dačić će reći da je u pitanju realpolitika, prihvatanje realnosti, ali i cena za članstvo u EU - izjavio je Eš.

Ipak, iz Brisela još nema reakcija na predlog koji će Dačić, kako je najavio, staviti na sto u predstojećem unutrašnjem dijalogu koji je inicirao predsednik Vučić. Ukratko, šef diplomatije predlaže razgraničenje na ono što je srpsko i ono što je albansko, uz stvaranje modela za srpsku pravoslavnu baštinu po ugledu na Atos, formiranje ZSO na jugu i dobijanje finansijske nadoknade za uzurpiranu srpsku imovinu.

Enver Hodžaj

PRIZNAJTE KOSOVO

Iz Prištine je stigao odgovor kosovskog ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja:

- Poruka za Dačića. Ako se unutrašnji dijalog ne bavi priznanjem kosovske nezavisne državnosti, onda se on svodi na propast. Ako Srbija konstantno vodi kampanju protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, o kakvoj normalizaciji govorimo.

KO JE SVE OD POLITIČARA HTEO RAZGRANIČENJE NA KOSOVU

- Dobrica Ćosić je „otac ideje“ o podeli Kosova, koju je nagovestio još 1968, a lansirao 1981: „Kosovo će za jednu ili dve decenije postati albanska zemlja. Ono sa Albancima mora da bude podeljeno.“

- Dušan Bataković je krajem devedesetih ponudio stvaranje pet kantona za Srbe na KiM, pri čemu bi gradovi bili pod mešovitom albansko-srpskom upravom, a kantoni bi obuhvatili i agrarna područja u kojima su Srbi većina.

- Nebojša Čović je prvi srpski političar posle 2000. koji je u javnost izašao sa idejom podele na srpski i albanski entitet.

- Zoran Đinđić je 2002. pokušao da ubedi saborce da su dobra rešenja za Kosovo potrošena do 1999. i da su ostala samo loša, a najmanje loše je podela Kosova.

- Boris Tadić je tek 2008. prvi put pomenuo podelu i nagovestio da je spreman da razmišlja o toj opciji „ako iscrpimo sve prethodne opcije“.

Kurir / Ivana Kljajić

Foto: Marina Lopičić, Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Cifra da glava zaboli! Pogledajte vrednost srpske imovine na Kosovu koju je Priština otela!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track