KOKEZA, VRATI PARE ILI IDEŠ U ZATVOR: Zbog pljačke od 7.000.000 evra GRAĐANI PLAĆAJU SKUPLJU STRUJU! -
Foto: Zorana Jevtić, Nebojša Mandić

VELIMIR ILIĆ PROZVAO ČLANA SNS

KOKEZA, VRATI PARE ILI IDEŠ U ZATVOR: Zbog pljačke od 7.000.000 evra GRAĐANI PLAĆAJU SKUPLJU STRUJU! -

Politika -

Nadležni državni organi trebalo bi pod hitno da istraže „slučaj Prointer IT solušens end servisiz“, apeluju sagovornici Kurira nakon što je ova firma oštetila EPS za oko sedam miliona evra pošto je preduzećima „Elektrodistribucija Beograd“ i „Elektrovojvodina“ prodala kompjuterski softver koji ne funkcioniše.

Firma u vlasništvu Slobodana Kvrgića povezuje se s predsednikom Fudbalskog saveza Srbije i članom SNS Slavišom Kokezom. Neko bi, kako tvrde naši sagovornici, morao krivično da odgovara za tu sramnu malverzaciju, kao i da „Prointer“ vrati novac EPS ili osposobi softver.

foto: Dado Đilas

-Nigde u svetu ne može da se desi da za tolike pare prodate nešto što ne radi. Neko za taj skandal mora da odgovara. Nadležni organi bi trebalo da reaguju i ispitaju slučaj. Ta firma „Prointer“ mora da vrati tih sedam miliona evra EPS ili da taj softver osposobi za rad. U oba slučaja, „Prointer“ bi trebalo da plati odštetu za sve vreme što softver nije radio, uračunate kamate, penale - komentariše lider NS Velimir Ilić.

Kupili kopiju

Javno preduzeće EPS je, kako je juče preneo Kurir otkrića istraživačkog portala Insajder.net, još pre četiri godine (juna 2013) s nemačkom kompanijom SAP, koja se bavi proizvodnjom softvera, potpisalo ugovor o strateškoj saradnji. EPS je potom ograncima izdao nalog da softver nabavljaju direktno od proizvođača, odnosno SAP.

foto: Kurir

Uprkos tome, samo mesec dana kasnije, EDB i „Elektrovojvodina“ raspisali su tender za ugradnju ovog informacionog sistema i posao vredan sedam miliona evra dodelili „Prointeru“. Međutim, program SAP nabavljen preko „Prointera“ nije odgovarao originalnom programu.

-I ti tenderi na kojima se dele poslovi postali su besmisleni. Ne traže se više nikakve reference i garancije, a poslovi se kao dele najpovoljnijem ponuđaču, kome neko „šapne“ sumu koja bi trebalo da bude najpovoljnija - dodaje Ilić.

Kao s „Kolubarom“

Direktor Centra za vladavinu prava Ivan Ninić kaže da zbog ovakvih aranžmana koji služe za burazersko ispumpavanje novca građani dobijaju uvećane račune za struju:

foto: Damir Dervišagić

-Ponavlja se priča kao iz 2007, kada je javno i brutalno pljačkana „Kolubara“, a to su nemo posmatrali unutar EPS oni kojima je bio posao da to na vreme spreče. Treba pitati Nadzorni odbor, čije je članove imenovala Vlada, zašto zbog štetnog ugovora nije podneta krivična prijava protiv odgovornih lica. Njihov zadatak je da vrše nadzor nad svim poslovnim odlukama menadžmenta i da štite interes države kao osnivača EPS. Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret, kaže da tek kada Srbija bude pravna država, morali bi odgovarati razne Kokeze, ali i njihova „braća“ u vrhu države:

-Nažalost, sada su „nadležni“ deo tog aparata.

foto: Nebojša Mandić

Pljačka budžeta Ispitati sve poslove

„Prointera“ s državom Lider Dveri Boško Obradović kaže da treba ispitati ne samo slučaj sumnjive prodaje softvera za sedam miliona evra EPS već i sve druge poslove ove privatne firme s državom.

-Ovo je model nasleđen iz prethodnog perioda kada su biznismeni bliski DS dobijali poslove od države. SNS je nasledio i dalje razradio ovaj način pljačke državnog budžeta preko nameštenih tendera i drugih partijskih monopola, na osnovu kojih firme bliske vlasti stotinama puta uvećavaju svoje prihode u odnosu na raniji period. Zna se ko su trenutno glavni ljudi za poslovanje s državom - smatra Obradović.

foto: Kurir

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Zorana Jevtić, Nebojša Mandić

SVE O POZNATIMA

ČITAJTE U MAGAZINU STARS: Ceca otkrila sve o zatvorskim danima

U današnjem dodatku Stars čitajte o zatvorskim danima Cece Ražnatović. Ona je otvorila dušu i ispričala kroz šta je prošla tokom pritvora 2003. godine.

Otkrivamo zašto Goca Božinovska strahuje za život sina Mirka, zbog čega je Sanja Đorđević izbačena iz aviona, kao i šta u intervjuu kaže Katarina Grujić.

Uzbudljive vesti sa srpske estrade čitajte svake srede u Starsu, najtiražnijem magazinu o poznatima.

foto: Stars

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track