ŠTA SE KRIJE IZA IZJAVE PREDSEDNIKA OKS: Ministri, čije je naše Kosovo?
Foto: Nebojša Mandić, Dragana Udovičić

NEŠTO SMRDI

ŠTA SE KRIJE IZA IZJAVE PREDSEDNIKA OKS: Ministri, čije je naše Kosovo?

Politika -

Ni premijerka Srbije ni ministarstva s kojima smo kontaktirali nisu izneli zvanični stav o tome treba li srpski sportisti da stoje na postolju i slušaju kosovsku himnu

Naredba predsednika Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidara Maljkovića našim sportistima da moraju da ostanu na postolju tokom intoniranja himne nepriznate države Kosovo podigla je mnogo prašine.

Ipak, od državnih čelnika - premijerke Ane Brnabić, prvog potpredsednika Vlade Ivice Dačića, ministra omladine i sporta Vanje Udovičića i ostalih članova kabineta u Nemanjinoj 11 nismo dobili odgovor da li se politika prema južnoj srpskoj pokrajini menja.

Da li se sprema zaokret

Odmah smo, naime, kontaktirali s premijerkom i ministarstvima kako bismo saznali koji je zvanični stav Srbije po pitanju Kosova. Jer ako predsednik jedne organizacije kakva je OKS naređuje da se „ne silazi s postolja“, a samo godinu dana ranije ministar Udovičić preporuči da se postolje napusti - nešto nije u redu ili se tek priprema teren za veliki zaokret.

Da li je Božidar Maljković dobio najnezahvalniju ulogu da nam saopšti da smo na putu da priznamo Kosovo ili je čovek izneo svoj lični stav nezavisno od OKS (u tom slučaju ne vidimo da bi mogao da naredi sportistima kako da se ponašaju), pokušali smo da saznamo na mnogo adresa, ali bezupešno.

Bez odgovora

Do zaključenja ovog broja nije nam stigao nijedan odgovor - ni od Ministarstva omladine i sporta, ni od Olimpijskog komiteta Srbije, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva za evrointegracije, pa čak ni od Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Poimence - Ivica Dačić, Marko Đurić, Jadranka Joksimović, Vanja Udovičić ili njihovi kabineti... Niko se nije udostojio da nam odgovori na najprostije, a opet jedno od najvažnijih pitanja - čije je naše Kosovo, odnosno da li se promenila i prošlogodišnja preporuka Vlade da sportisti, dobitnici medalja, siđu s postolja ukoliko su pored njih kolege iz samoproklamovane države.

foto: AP

Nezvanično saznajemo Ne postoji zakon koji reguliše ovo pitanje

SANKCIJE NISU PREDVIĐENE?

Iako mogućnost da se sportisti iz Srbije i Kosova nađu zajedno na pobedničkom postolju gotovo da ne postoji, zapitali smo se šta bi naši predstavnici rizikovali ukoliko bi poslušali prošlogodišnju (i i dalje važeću) preporuku Ministarstva omladine i sporta da napuste postolje. Nezvanično saznajemo da u većini federacija ne postoji regulativa po kojoj bi sportista koji napusti postolje mogao biti kažnjen.

Iako se nikad ništa slično nije dogodilo (osim u slučaju hrvatskih košarkaša, koji su prošli bez kazne), nije isključeno da bi pojedine federacije odlučile da uvedu aneks u svoje zakone i izreknu kaznu. U prilog ovome i odgovor od Svetske džudo federacije (IJF) na pitanje o eventualnim kaznama:

- Povodom vašeg pitanja obaveštavamo vas da disciplinska komisija IJF reaguje samo kad se nešto desi, a ne pre toga.

S druge strane, jasno je propisano da sportista može da se ne pojavi na ceremoniji dodele medalja ukoliko za to ima opravdan razlog, poput zdravstvenih problema, pa bi i to moglo da posluži našim reprezentativcima koji ne žele da gledaju zastavu Kosova pored srpske ili da slušaju himnu samoproklamovane države.

Kurir / E.K.

Foto: Nebojša Mandić, AP, Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DECA OBJASNILA: Hrvatske košarkašice zajedno sa Srpkinjama slavile ulazak našeg tima u finale

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track