VRUĆA SITUACIJA OKO MAKEDONIJE: Ovi ne znaju šta pričaju
Foto: Reuters, EPA

NAPETO

VRUĆA SITUACIJA OKO MAKEDONIJE: Ovi ne znaju šta pričaju

Politika -

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić: Znamo šta su odlučili, šta rade i šta će tek raditi Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov: Niti smo imali nameru, niti smo dali nalog za prisluškivanje

Potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić objasnio je da je odluka da se povuče osoblje Ambasade Srbije u Makedoniji zapravo poruka Skoplju da „sve znamo, i šta su se dogovarali i šta su se dogovorili“, a to je, kako je napomenuo, nešto što se ne radi prijateljima.

On ipak naglašava da Beograd, uprkos tome, želi dobre odnose sa svim državama u regionu radi mira i stabilnosti.

Smiriti situaciju

- Srbija želi da smiri novonastalu situaciju sa Makedonijom. To o čemu govorimo, svima da bude jasno, nije ništa što bi spadalo u domen nekih pretpostavki, već postoje nedvosmisleno utvrđene radnje koje govore o veoma pojačanom i izuzetno ofanzivnom delovanju prema institucijama, i Republici Srbiji, i osoblju ambasade u celini u Skoplju... Neće biti lako ni vlastima u Makedoniji da znaju da mi znamo za sve to što se dešavalo, a u šta je, nema dileme, uključen strani faktor. Dakle, mi znamo sve. Mi znamo šta su odlučili, šta rade i šta će raditi - rekao je on.

S druge strane, ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov rekao je da makedonska vlada nije prisluškivala srpske institucije i zvaničnike.

- Niti smo imali nameru, niti smo dali nalog za prisluškivanje - rekao je Dimitrov.

On je rekao da je u nedelju, probao da razgovara sa Dačićem, ali da nije uspe da ga dobije i da se nada će ostvariti kontakt.

Najviše se očekuje od telefonskog razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, koji je najavljen za danas u podne.

To se ne radi prijateljima

Inače, Dačić je najavio da će ambasador Srbije najverovatnije u septembru biti vraćen u Skoplje, a na poruku makedonske vlade da će se oni, kad je reč o kandidaturi Kosova za članstvo u Unesko, voditi stavovima većine država članica EU, šef srpske diplomatije je upozorio da bi Srbija, ako bi imala stav EU, svakako mogla da poništi raniju odluku i prizna Makedoniju pod imenom pod kojim ona sedi u Briselu, a to je BJRM.

Kako je rekao, ničeg nema čudnog u tome što će Makedonija podržati članstvo Kosova u Unesku, ali je, citirajući nemačku kancelarku Angelu Merkel, ukazao „da se to ne radi prijateljima“.

foto: Dragaa Udovičić

Aleksandar Vučić na RTS

MORAMO DA ŠTITIMO OBRAZ SRBIJE

Gostujući na RTS, predsednik Vučić izjavio je sinoć da nema nikakvog razloga za veliku brigu zbog krize u odnosima Beograda i Skoplja.

- Ne želimo sukobe niti će ih biti, ali moramo da štitimo državu i obraz Srbije - rekao je Vučić.

On je istakao da su Srbi i Makedonci dva bliska i prijateljska naroda, bez obzira na odnose aktuelnih vlasti, izrazivši uverenje da će to vlasti u Skoplju imati u vidu, kao što će i srpske vlasti imati na umu.

Do sledeće nedelje Konzularna pomoć telefonom ili mejlom

Državljani Srbije u Makedoniji kojima treba konzularna pomoć mogu ove nedelje samo telefonirati MSP ili slati mejlove. Kako je saopštio MSP, zaposleni u Ambasadi Srbije koji se bave konzularnim poslovima vratiće se u Skoplje sledeće nedelje, a oni kojima je do tada potreba konzularna pomoć mogu da se jave MSP na telefon 011/306-8268 ili na mejl: okp@mfa.rs.

Kurir / Ivana Kljajić

Foto: Reuters, Beta, Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track