VULIN IZGUBIO KOMPAS: Ministar vojni poltron za udžbenike!
Foto: Fonet

Šlihtara No 1

VULIN IZGUBIO KOMPAS: Ministar vojni poltron za udžbenike!

Politika -

Nakon što je predložio da se postave fotografije predsednika Aleksandra Vučića, Vulin otišao i korak dalje rekavši da kačenje istih treba gledati „isključivo kroz jačanje kulta države“

Ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrdio je još jednom da mu nema ravnog kada je reč o podilaženju nadređenima. Nakon što je pod oznakom „hitno“ predložio da se u službene prostorije vojske i Ministarstva postave fotografije Aleksandra Vučića, Vulin je otišao i korak dalje rekavši da kačenje istih treba gledati „isključivo kroz jačanje kulta države“.

Odgovarajući na pitanje kako je moguće da se postave fotografije predsednika kada je u vojsci zabranjeno partijsko organizovanje, a Vučić je na čelu SNS, Vulin je odgovorio da član 111 Ustava navodi da „predsednik Republike izražava državno jedinstvo Republike Srbije“.

Posmatrajte kroz Ustav

- Nemojte gledati kroz predsednika koji vam se ne dopada, nemojte posmatrati kroz predsednika koji vam se dopada. Posmatrajte isključivo kroz Ustav i kroz potrebu da uspostavimo kult države Srbije, kao i svaka civilizovana i organizovana zemlja - izjavio je Vulin u Vojnom muzeju, gde je prisustvovao obeležavanju dana te ustanove.

Međutim, tu njegovim brljotinama nije bilo kraja, pa je nastavio dalje da se ukopava nazivajući predsednika Srbije „vrhovnim komandantom“, iako u članu 112 Ustava precizno piše da „predsednik Republike, u skladu sa zakonom, komanduje vojskom“.

- Predsednik Republike Srbije komanduje vojskom. Komanduje vrhovni komandant. U vojsci imate više komandanata, samo je jedan koji komanduje vojskom. Onaj koji komanduje vojskom označava se i naziva - vrhovnim komandantom - izjavio je Vulin.

Radić: Licemerno

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da je reč o nečemu sasvim drugom.

- Ne, to je uspostavljanje kulta ličnosti. Nasilno, brutalno i podlo. Evo jedno poređenje kako funkcioniše Vulin. On ove godine neće da isplati autorske honorare za knjige koje se pišu za vojnu izdavačku kuću i za udžbenike za Vojnu akademiju, ali imaće para za Vučićeve slike. Zar to nije licemerno? Udžbenik vam nije važan onoliko koliko vam je važna slika - mišljenja je Radić.

Njima je okej

ANA I ŠARČEVIĆ „NEMAJU PROBLEM“ S VUČIĆEVIM FOTOGRAFIJAMA

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nema problema s tim da se slike predsednika postavljaju u državnim institucijama.

- Ne vidim nikakav problem s tim. Mislim da treba da se nastavi jačanje kult nacionalnih simbola u Srbiji, i grba i zastave. To je nešto što nam je falilo u prošlosti - rekla je Brnabićeva, a s tim se složio i ministar prosvete Mladen Šarčević.

Kurir / Sanja Đurić

Foto: Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VULINOVE IZMIŠLJOTINE: Kaže da je pešadinac a nije služio vojsku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track