IZMENE ZAKONA O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU: Bez javne rasprave i po hitnom postupku
Foto: Fonet

Ministar o usvajanju važnog propisa

IZMENE ZAKONA O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU: Bez javne rasprave i po hitnom postupku

Politika -

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je juče da očekuje da izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu budu usvojene na vreme kako bi se primenjivale pre 1. septembra, kada stupaju na snagu odredbe Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju EU o liberalizaciji tržišta poljoprivrednim zemljištem.

- Postoji komunikacija s Briselom na ovu temu i nema nikakvih problema u vezi sa izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu - kazao je Nedimović uoči razgovora s predstavnicima poljoprivrednih udruženja o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

On je istakao da Srbija vodi računa o svojim interesima uz ispunjavanje svih međunarodnih obaveza. Rekao je da ne očekuje nikakve probleme u vezi sa sprovođenjem novina u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, ali je istakao da će država kažnjavati sve pokušaje da stranci na nelegalan način dođu do zemljišta.

Nedimović je podsetio da se SSP bavi pravima građana, a što se tiče stranih pravnih lica, odnosno firmi, u Ustavu je jasno navedeno, kako je kazao, da je kupovina zemljišta moguća samo ako postoji međudržavni sporazum o tome.

Na pitanje novinara zašto nije bilo javne rasprave o izmenama zakona, on je rekao da ne vidi ništa sporno u tome, ističući da je to bila odluka Vlade, kao i to da se taj zakon usvoji po hitnom postupku.

- Mi radimo u korist građana i štitimo njihove interese. Mesecima smo sa udruženjima poljoprivrednika razgovarali o izmenama zakona, ali to nije bilo u formi javne rasprave - rekao je ministar.

Prema njegovim saznanjima, u Skupštinu Srbije je stiglo nekoliko amandmana na predložene izmene zakona, ali bi do početka današnje sednice, na kojoj će se raspravljati o tom propisu, moglo biti upućeno još amandmana.

Kurir / E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track