SLUČAJNOST ILI NAGRADA ZA LOJALNOST? Posle afere Vetropark - Ani fotelja, njenom bratu milionski poslovi!
Foto: Dado Đilas, Printscreen

brnabićima krenulo posle svedočenja u aferi vetropark

SLUČAJNOST ILI NAGRADA ZA LOJALNOST? Posle afere Vetropark - Ani fotelja, njenom bratu milionski poslovi!

Politika -

Krenulo im Prihodi firme „Asseco SEE“, čiji je direktor Igor Brnabić, drastično skočili otkako je Ana Brnabić odbranila bivšeg čelnika EMS Nikolu Petrovića od optužbi za navodno reketiranje

Posle svedočenja da vrh državnog preduzeća „Elektromreža Srbije“ (EMS), čiji je direktor tada bio Nikola Petrović, blizak saradnik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nije reketirao američku firmu „Kontinental vind partners“ (CWP), Ana Brnabić je sebi i svojoj porodici uspela da obezbedi brojne privilegije - ona je ubrzo postala član Vlade Srbije, a firma „Asseco SEE“, kojom upravlja njen brat Igor Brnabić, naglo je uvećala zaradu, otkriva Kurir.

foto: Zorana Jevtić

Afera o reketiranju zbog vetroparkova potresala je Srbiju tokom jeseni 2015, kad je Lidija Udovički, sestra tadašnje ministarke državne uprave Kori Udovički, tvrdila da su čelnici EMS pokušali da naplate reket od dva miliona evra od CWP kako bi im vetroparkove u Srbiji priključili na elektromrežu. Međutim, u tom trenutku se pojavljuje Brnabićeva, koja je radila za srpski ogranak CWP, i zajedno sa Nikolom Petrovićem na konferenciji u Vladi Srbije tvrdila da nije bilo pokušaja reketiranja.

foto: Danilo Peternek

Nakon toga, familiji Brnabić sve kreće uzlaznom putanjom! Preuzimajući ministarstvo Kori Udovički, čiju je sestru prethodno optužila da takoreći laže, Ana Brnabić postaje ministarka u Vladi Srbije, dok privatna firma „Asseco SEE“, kojom od januara 2016. upravlja njen brat Igor Brnabić, dobija brojne unosne poslove kod raznih ministarstava, institucija i javnih preduzeća, čime uvećava prihode za čak šest miliona evra.

foto: Kurir

Naime, godinu dana pre afere s vetroparkovima ta firma je imala prihod od 32,3 miliona evra, u godini izbijanja afere prihodovala je 33,4 miliona, dok u 2016. godini, nakon što Brnabićka istupa u korist države i ulazi u Vladu, a njen brat preuzima vođenje pomenute kompanije, prihodi vrtoglavo rastu na 39,6 miliona evra. „Asecco SEE“, koji posluje u IT sektoru, i dan-danas dobija unosne poslove, pa je tako samo ove godine već dobila 13 poslova s državnim preduzećima i institucijama.

Branko Dragaš Nedopustivo i van pameti

foto: Printscreen

Ekonomista Branko Dragaš kaže da je nedopustivo da državne poslove dobija firma kojom upravlja brat premijerke Ane Brnabić.

- To je nedozvoljeno, van pameti i toga nema nigde na svetu. Reč je o direktnom sukobu interesa i pljačkanju države na najgori mogući način. Sve firme koji imaju nagli rast moraju biti proverene od nezavisne državne komisije kako bi se jasno utvrdila njihova veza s državom. To je organizovani kriminal - smatra Dragaš.

REAGOVANJA

Balša Božović, DS

Brnabićeva nagrađena

foto: Dado Đilas

Ne znam da li je brat Ane Brnabić bogatiji zbog njenog svedočenja u aferi „vetroparkovi“, ali ono što znam jeste da je ona za to svedočenje dobila nagradu u vidu premijerskog mesta.

Marinika Tepić, Nova stranka

Doživeli uspon

foto: Dragana Udovičić

Apsolutno, Ana Brnabić je nagrađena za laž kako direktor EMS nije pokušao da reketira američku kompaniji u poslu sa vetroparkovima. Ona je najpre ušla u takozvani Vučićev Diliveri junit, a dalji uspon je poznat. Deluje da je premijersko mesto još tada dogovoreno.

Vjerica Radeta, SRS

Prvi smo ukazali na to

foto: Fonet

Svakako jeste simptomatično što rastu prihodi firme koju vodi brat Ane Brnabić. Predsednik SRS je prvi o tome govorio kad je ona predstavljala ekspoze. Licemeran je odgovor da je njen brat odrasla osoba i da ona nema ništa s poslovanjem njegove firme. Ta firma je radila za određene lokalne samouprave i u vreme dok je ona bila ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

foto: Kurir

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: 6.000.000 evra za brata Ane Brnabić! Da li je ta zarada slučajnost ili nagrada za Aninu lojalnost?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track