BITNI SMO I EVROPI I RUSIJI I AMERICI: Predsednik organizacije Ist-vest bridž otkriva zakulisne igre velikih sila oko Srbije
Foto: Printscreen/Youtube

napeto

BITNI SMO I EVROPI I RUSIJI I AMERICI: Predsednik organizacije Ist-vest bridž otkriva zakulisne igre velikih sila oko Srbije

Politika -

BEOGRAD - Poseta Dejvida Mekalistera Beogradu, dva puta za veoma kratko vreme govori o pojačanoj aktivnosti Evropske komisije prema Srbiji, odnosno podršci evrointegracijama i reformama, ali i o pojačanom interesovanja u situaciji kada se odnos Zapad-Rusija komplikuje, ocenjuje Jovan Kovačić, predsednik nevladine organizacije Ist-vest bridž. Kovačić, koji je još 2014. govorio o tome da Brisel i Vašington "spavaju za volanom", dok Rusi intenzivno rade na pridobijanju "srca i duše" Srba, smatra da su se oni sada probudili i da zatezanjem odnosa istok-zapad ceo naš region postaje mnogo interesantniji.

foto: Tanjug/Tanja Valič

"Itekako smo bitni i mislim da ćemo biti sve bitniji, i Evopskoj uniji i Americi, ali i Rusiji, naročito dok traje trgovina političkim postulatima i polaganjem prava na teritoriju", ukazuje Kovačić za Tanjug i ističe da je s Putem svile i Kina prisutna u regionu značajnijoj meri.

Komentarišući nedavne događaje vezane za Makedoniju, nakon kojih je ostalo uverenje da tu neko za nekoga "vuče konce", da pokušava da "preuzme primat", da se "pozicionira" i kakve bi mogle biti posledice, Kovačić ističe da što je veća tenzija između Amerike i Rusije, toliko će rasti pritisak na lokalne faktore i obrnuto, što opada pritisak, on je manji na određenu zemlju.

foto: Profimedia

Sve što se dešava sa Evropskom unijom je dokaz da je EU i dalje, a sada i pojačano, zaintresovana za razvojni put Srbije, i kada je reč o ekonomskom, reformskom i političkom smislu.

"Ceo region sve više 'vuče' ka NATO-u. Kako će Srbija u toj situaciji ići?

Nisam amerikanofil, nisam rusofil, ja sam srbofil, gledam šta je dobro za našu zemlju i u ovoj situaciji napetosti mislim da je put neutralnosti i put ka EU najkorehentnija i najpametnija politika", istakao je Kovačić.

Dodaje da će to, svakako, biti jako izazovan i težak put, jer, s jedne strane, Rusi kažu da Srbija nikada neće biti u EU, a Amerikanci je "vuku" ka NATO. Sve je to, kaže, legitimno, ali od srpskih vlasti iziskuje mudrost, kakvu su pokazale, ali i mnogo više napora da se održi taj kurs i da se odupru...

"Imate sad situaciju i sa Kinezima, kineskim uticajem, Evropsku uniju koja gleda Hestil, šta se tu dešava, naći će se tu sto načina da se privuče Srbija na jednu stranu i svi će da koriste sve moguće poluge moći koji su im na raspolaganju", smatra Kovačić.

Ako se, kaže, nekom ne dopada medijska scena, to će biti iskorišćeno, nekom se ne dopada što je NIS u ruskim rukama, pa će to da isktoristi, kinesko prisustvo u Smederevu. . .

To je, primećuje Kovačić, jedan galimatijas od uticaja.

Uveren je, svejedno, da Srbija treba da se drži dosadašnje spoljne i

regionalne politike i da sačeka da najbitniji sukob - Rusija - Zapad - splasne.

"Moramo vrlo pažljivo da pratimo šta se dešava i da prema tome mi eventualno korigujemo naš pravac", rekao je on.

foto: Profimedia

Naš pravac "EU, prijateljstvo sa Rusijom, prijateljstvo sa Kinom, prijateljstvo sa Amerikom i sa svim ostalima" u ovom trenutku je jedino pravilno rešenje, kaže Kovačić i podseća da se savezništva prave u miru, jer su tada "smireno" napravljena i može da se planira dugoročno.

Govoreći o "domaćim" temama i susretu opozicije sa Mekalisterom, Kovačić smatra da je to bio kurtoazni susret i da ne može da ima neke velike reperkusije po mišljenje EU, jer oni svakodnevno dobijaju analize i podatke iz predstavništva, ambasada.

Ne spori da ta saznanja ili zamerke jednom mogu biti iskorišćene protiv.

foto: Profimedia

"Sve zemlje rade ono što su odvajkada radile, bore se za svoje interese i mi moramo da dovoljno ojačamo kao država i da budemo jedinstveni, ekonomski jaki, da imamo jake institucije demokrtaije, sve što čini državu savremenom. Kaže se, vojska je najmanje brani, institucije brane državu", kaže on.

Podseća da na učvršćivanju institucija Srbija ne radi dugo, jer smo imali ratove i sankcije.

foto: Beta Photo Dragan Gojić

Na pitanje kako vidi sadašnju političku sliku Srbije, ko su "moćnici", ko je "nemoćan", kako da se građani opredele, odrede prioritete, Kovačić odgovara da moramo raditi na poboljšanju ekonomske situacije i da će sve biti bolje.

Opozicija je, primećuje, raspračana i očigledno njeni predstavnici nemaju veliku želju da usklade snage i stavove, bar toliko da imaju zajednički cilj, a taj cilje dodaje, ne može da bude samo rušenje vlasti, već mora da postoji nešto novo.

"Opozicija u ovom zemlji je toliko rascepkana, njihove sujete su mnogo veće od interesa građana i to je veliki problem. Dok god neko u opoziciji ne bude shvatio da mora da napravi kompromis, mislim da će ova vlast vladati još jako dugo....", zaključio je Kovačić.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Skandal! Sekretarica Milana Krkobabića postala direktor “Pošte Srbije” i dovela preduzeće do ivice propasti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track