KOLIKO JE TEŠKA ANA BRNABIĆ? Premijerkina imovina vredi preko MILION EVRA! Bogatstvo napravila sa pajtosom Siniše Malog
Foto: Fonet/AP

OTKRIVAMO Kako se enormno obogatila predsednica Vlade

KOLIKO JE TEŠKA ANA BRNABIĆ? Premijerkina imovina vredi preko MILION EVRA! Bogatstvo napravila sa pajtosom Siniše Malog

Politika -

ODAKLE, BRE? Samo za stan na Dedinju veličine 328 m2 digla je kredit, čiju ratu od oko 140.000 dinara plata od 104.500 ne može da pokrije, navodi u istraživanju Krik

Premijerka Ana Brnabić spada među najimućnije državne činovnike pošto poseduje imovinu „tešku“ preko milion evra, piše Krik!

Brnabićka (42) na svoje ime ima četvorosoban stan na elitnom Dedinju, dve kuće i 89 ari placa na hrvatskom ostrvu Krk i automobil „tojotu“, dok se trosoban stan na ekskluzivnom Vračaru, dve kuće i zemlja na Paliluli i u Grockoj vode na roditelje i brata Igora Brnabića, čija je firma „Asseco SEE“, uzgred, kako je Kurir proteklih dana pisao, debelo profitirala otkako mu je sestra u vlasti. Imovinu u Hrvatskoj je nasledila, dok je stan od 328 kvadrata u blizini Belog dvora od 490.000 evra kupila na kredit.

foto: Dado Đilas

Besplatno prenela firmu

Premijerka je, kako piše Krik, podigla kredit oktobra 2014. na period otplate od 30 godina kako bi isplatila deo stana na Dedinju. Rata je oko 140.000 dinara, što znači da Brnabićki premijerska plata od 104.500 dinara nije dovoljna za isplatu kredita. Dakle, sad joj „zafali“ oko 36.000 dinara (oko 300 evra), koliko je maltene prosečna plata u Srbiji. Prethodno (od avgusta 2016. do jula 2017), dok je bila ministar sa platom od 88.825 dinara, nedostajalo joj je čak oko 52.000 dinara. A gde su još troškovi života - računi, hrana... pa i letovanja, kojih se Brnabićka ne odriče, pošto se početkom avgusta odmarala na moru sa svojom partnerkom.

- Ratu kredita za stan isplaćujem iz ušteđevine koju sam prijavila Agenciji za borbu protiv korupcije, a koju sam stekla radeći godinama na rukovodećim pozicijama u stranim kompanijama u privredi i kao konsultant u međunarodnim organizacijama - navela je jednom prilikom.

foto: Damir Dervišagić

Premijerka nije, međutim, javnosti Srbije otkrila magičnu ekonomsku formulu kojom se za relativno kratko vreme stiče basnoslovna ušteđevina, koja pokriva troškove skupog kredita i luksuznog života. Tajna moguće leži u tome što je Brnabićka, prema pisanju Krika, u vezi s ljudima za koje se sumnja da su upleteni u korupciju.

Brnabićka je, kako navode, jula 2015. osnovala firmu „Enerdži end inovejšen“ s kontroverznim beogradskim advokatom Igorom Isailovićem. Brnabićka je sa 70 odsto udela bila većinska vlasnica, a Isailoviću je pripalo 30 odsto. Samo tri dana pre nego što je postala ministarka, avgusta 2016, ona je svoj vlasnički udeo besplatno prenela na Milicu Đurdić, dotadašnju direktorku firme. Kompanija je prilikom osnivanja bila registrovana na Brnabićkinoj adresi, a danas je sedište u Dobrinjskoj ulici, gde je Isailovićeva advokatska kancelarija.

foto: Marina Lopičić, Printscreen

Isailović se, inače, prema pisanju Krika, smatra desnom rukom gradonačelnika Beograda Siniše Malog, kome je asistirao u mnogim koruptivnim poslovima i sastavljao dokumentaciju za njegove firme - između ostalog za kompaniju „Kompost grup“, preko koje je Mali ilegalno prisvojio 10 hektara državne zemlje, ali i ofšor firmu „Bazbi fajnenšel korp.“, preko koje je kupio automobil i tako izbegao da plati porez.

Sumnjiv kredit

Brnabićka nije želela detaljnije da objasni poslovne odnose s tim ljudima - samo je rekla da je s Malim išla u školu, a Isailovića je opisala kao „uspešnog advokata“ (?!).

Urednik Krika Stevan Dojčinović kaže da im je, dok su istraživali imovinu premijerke, najinteresantniji bio podatak da je otvorila kompaniju sa Isailovićem:

foto: Zorana Jevtić

- On nije običan advokat, već i intimus Malog, i učestvovao je u njegovim sumnjivim poslovima. Osnivao je firme za Malog i krije mnoge njegove tajne. Sam kredit za stan na Dedinju nema logike - ako već ima dovoljno novca na računu za kupovinu stana, nije jasno zašto podiže kredit od banke, a zatim ga tim novcem isplaćuje, računajući i kamatu. To je više košta, potez nema logike i Agencija za borbu protiv korupcije treba to da ispita.

Šali se na svoj račun Smešno joj što je zovu fikus

Premijerka Brnabić rekla je juče da je „ozbiljno dobra fora“ i „kritika sa puno duha“ tekst satiričnog portala Njuz.net u kome se navodi da je predložila da se kasarne ukrase fikusima kako bi se ojačao kult premijera. - Dobro je smejati se na svoj račun, a ovo je ozbiljno dobra fora Njuz.neta. Kritika sa puno duha - napisala je na Tviteru.

foto: Marina Lopičić

Trag Isprepletena poslovanja

Inače, premijerka je radila još i u „Development konsalting grupu“ (2005-2014), čiji je klijent bio i NALED, u kom je Brnabićka bila predsednica UO. Bila je i direktorka firme „Kontinental vind Srbija“, koja se pamti po aferi „vetropak“, kao i zastupnica Srpskog udruženja za energiju vetra (2012-2016) i direktorka fondacije „Peksim“, koja je pak bila povezana sa kompanijom „Asseco SEE“. Njen brat Igor Brnabić je direktor te firme, koja je, dobila desetine javnih nabavki od države.

Skromno / Prijavljena imovina

Plata: 104.500 dinara

Nekretnine:

- Stan i potkrovlje 327,82 m2 - kupovina - Garaža 19 m2 - kupovina - Kuća 167 m2 - nasledstvo - Kuća 30 m2 - nasledstvo

Automobil:

Tojota RAV 4 - lizing * Podaci sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije

Bogato / Prava imovinska karta

Nekretnine:

- Stan (Dedinje) 328 m2 Vrednost: 490.000 evra Stan u blizini Belog dvora kupila je 2014. Deo kupoprodajne cene isplatila je iz kredita. Stan je opterećen hipotekom koja će biti uklonjena kada se otplati kredit.

- Kuća (ostrvo Krk,Hrvatska) 167 m2 Vrednost: 300.000 evra Kuću su izgradili moji baka i deda 1980. Porodični dogovor je bio da se sva dedina imovina u Hrvatskoj prebaci na moje ime tokom ostavinske rasprave, ali je realno da je cela imovina u Hrvatskoj i dalje porodična. Nisam sigurna kolika je vrednost jer brat i ja nikada nismo želeli da je prodamo. Ona za nas ima prvenstveno emotivnu vrednost - navela je Brnabićka.

- Kuća (ostrvo Krk,Hrvatska) 30 m2 Vrednost: 5.000 evra Za ovu kuću je navela da je„stara i devastirana“.

- Zemlja (ostrvo Krk,Hrvatska) 8.900 m2

- Ukupno: nekretnine 525 m2 i 89 ari zemlje - 795.000 evra

Automobili:

- tojota RAV 4 Vrednost: 14.000 evra (lizing)

- „fijat abart 595C 1.4 turizmo“ Vrednost: 20.000 evra (na lizing kupila kompanija„Enerdži end inovejšen“ januara 2016, kada je većinska vlasnica kompanije bila Brnabićka)

Porodica:

- Stan (Vračar) vlasnik brat Igor Brnabić - 85 m2 Vrednost: 150.000 evra U trosobnom stanu nedaleko od Hrama Svetog Save trenutno je privatni dečji vrtić.

- Kuća (Palilula) vlasnik majka Ružica Brnabić - 103 m2 Vrednost: 100.000 evra

- Zemlja (Palilula) Majka Ružica Brnabić - 200 m2

- Zemlja (Brestovik, Grocka) vlasnik otac Zoran Brnabić - 1.890 m2 (0,19 ha) Vrednost: 15.000 evra

- Kuća (Brestovik, Grocka) vlasnik brat Igor Brnabić - 42 m2 Vrednost: 9.000 evra

Ukupno: 230 m2 i 2.090 m2 - 259.000 evra

foto: Kurir

Ekipa Kurira

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Premijerka teška milion evra! Otkriveno šta Brnabićka sve poseduje, a nije prijavila!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track