Najnovije vesti

JOVANOVIĆ (CIRSD): Beograd mora da ima industrijske i transportne sadržaje, a ne da bude grad jeftine zabave
Foto: Fonet

Saradnik Vuka Jeremića kritikuje gradsku vlast

JOVANOVIĆ (CIRSD): Beograd mora da ima industrijske i transportne sadržaje, a ne da bude grad jeftine zabave

Politika

Beograd kao grad mora da ima industrijske i transportne sadržaje da bi se razvijao, a gradski menadžer Goran Vesić želi od glavnog grada da napravi Las Vegas ili Diznilend, izjavio je programski direktor CIRSD-a Nikola Jovanović.

Jovanović, koji je blizak saradnik Vuka Jeremića, u autorskom tekstu za list Politika "Beograd (je odavno) na rekama", ističe da koncept razvoja prestonice koji predlaže naprednjačko-socijalistička vlast želi da prodaje stratešku zemlju, dok je vizija Jeremićevog tima stvaranje jeftinije i efikasnije infrastrukture.

"Njih interesuje teški metro koji bi spajao njihove poluprivatne favele-naselja, nas beogradski železnički čvor i robno-transportni centar u Makišu. Oni bi da metro i garaže budu što skuplji, sa što više kopanja, mi bismo da infrastruktura bude što jeftinija i efikasnija. Oni žele kratkoročne, mi dugoročne investitore", naveo je Jovanović.

Prema njegovim rečima, državna i gradska administracija u Beogradu danas zauzimaju više prostora nego u doba socijalističke Jugoslavije. ; Programski direktor CIRSD-a navodi da je cilj vlasti da sada na red dodje strateški najvrednije zemljište, čime će se onemogućiti razvoj industrije i transporta.

"Mi ovde ne sporimo da je moguće zamisliti grad u kome se živi od kelneraja, jeftine zabave, taksiranja, spekulativne gradjevine, maloprodaje, državnih službi. Takvi gradovi već postoje u svetu - Las Vegas ili Diznilend, na primer. To medjutim nisu gradovi od kojih zavisi sudbina čitave zemlje, kao što je slučaj sa Beogradom", napisao je Jovanović.

On je ocenio da prihodi od turizma neće biti dovoljni da bi se platio uvoz svih industrijskih proizovda, hrane i energije.

"Kao što smo već videli na dugim prostorima, kada se prodaju strateške lokacije, prodaju se i budućnost i opstanak naroda. Uvereni smo da tolika zavisnost od uvoza i inostranog kredita vodi u bedu", naglasio je saradnik Vuka Jeremića.

"Vlastodavci gospodina Vesića bi da se rasprava vodi o komunalnim uslugama, lepoti fontana i visini novih zgrada. Mi bismo da raspravljamo o zaposlenosti, trgovini i industriji. Oni bi da sa susednim zemljama pričaju o politici i istoriji, mi bismo pričali o budućnosti, o transportu i trgovini preko beogradske luke, o regionalnom razvoju i industrijskoj saradnji, o plovidbi Dunavom", smatra Jovanović.

On je zaključio da je cilj aktuelne vlasti samo jedna - doseljavanje svih u Beograd.

"Da svoju zemlju i kuće prodaju budzašto i kupe stan od njihovih 'investitora' u Beogradu. Mi bismo da gradjanima Srbije stvorimo priliku da preko Beograda trguju sa celim svetom. Da koriste svoju zemlju i fabrike, pa da svoju robu unovče preko Beograda. Mi bismo da svako ko živi u Beogradu dobro zaradjuje i plaća porez, a time i dobro zdravstvo, kanalizaciju, vodovod. Oni bi da sve te usluge daje gradska uprava, kao milostinju sirotinji koju sami prave"“, istakao je programski direktor CIRSD-a Nikola Jovanović.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Fonet/Aleksandar Levajković)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...