OPOZICIJA OŠTRO PROTIV PREDLOGA U SKUPŠTINI: Vlast obmanjuje javnost izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu
Foto: Printscreen

Žestoka rasprava u Parlamentu

OPOZICIJA OŠTRO PROTIV PREDLOGA U SKUPŠTINI: Vlast obmanjuje javnost izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Politika -

Poslanici opozicije ponovili su danas u Skupštini Srbije da se izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu obmanjuje javnost, jer će i nakon njihovog usvajanja biti moguća prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima.

foto: Zorana Jevtić

Kritiku opozicije tokom rasprave u parlamentu odbacio je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, navodeći da su izmene neophodne da bi se popravile "problematične" odbredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i istakao da se na taj način popravljaju stvari u interesu Srbije.

NARODNA SKUPŠTINA NASTAVILA RASPRAVU: Poslanici danas o amandmanima na Zakon o zemljištu

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta ocenila je da izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu ne treba donositi, jer nemaju nikakvog smisla i neće se postići ono što predlagač želi.

foto: Fonet

"Obmanjuje se javnost da će se sprečiti prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima i uskoro će se videti da to nije tačno", kazala je Radeta i dodala da ukoliko vlast iskreno želi da zaštititi domaćeg poljoprivrednika, treba da pokrene izlazak Srbije iz SSP i iz pregovora sa EU.

Prema njenim rečima, "to je jedini način da Srbija istupi sa tog bezumnog puta". Radeta je kazala i da je većina, koja će sada glasati za zakon, bila protiv SSP i govorila da je štetan, navodeći da je to samo nastavak štetne politike DS-a.

Poslanik Pokreta za spas Srbije Nova Srbija Đorđe Vukadinović takođe se izjasnio za suspenziju SSP, navodeći da se ovim izmenama zakona "baca prašina u oči" i da je poenta da se povrati ranije prodato državno poljoprivredno zemljište.

foto: Stefan Jokić

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović ocenio je da su predložene izmene zakona "marketinška obmana SNS-a da se sprečava prodaje zemlje strancima". On je istakao i da je rasprava o izmenama zakona besmislena, jer ne menja već postojeće zakonsko rešenje.

foto: Dragana Udovičić

"Centralni problem u Srbiji nije problem davanja zemlje fizičkim licima, već korišćenje državne poljoprivredne zemlje", kazao je on i naveo da lokalne samouprave već izdaju u zakup 30 odsto državne zemlje domaćim i stranim tajkunima.

Nedimović mu je odgovorio da rasprava nije besmislena, da su je tražili poljoprivrednici i da Vlada kao prioritet smatra da se poprave stvari koje su u SSP ostale nedorečene.

foto: Fonet

Povodom pitanja pojedinih poslanika o koristi SSP-a, ministar je kazao da će za mesec do dva biti raspisan prvi poziv za IPARD sredstva koji će koristiti poljoprivredni proizvodjači za svoje projekte, podsetivši da nakon potpisivanja SSP-a nema više ni redova za vizu za putovanje u zemlje EU.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da je po do sada važećem zakonu bila zabranjena prodaja zemlje strancima, a da se Zakonom o poljoprivrednom zemljištu to omogućava.

foto: Marina Lopičić

"Zbog SSP se uvodi mogućnost da stranci mogu da kupuju zemlju u Srbiji i pokušavate da kažete gradjanima da to ne radite, a upravo to radite" rekao je Obradović.

Prema njegovoj oceni, zakon ima i "dodatnu namenu da ćuti o kupovini srpske zemlje tajkuna, ličnih prijatelja Aleksandra Vučića kao što su Tenis i Al Rafaved".

Stranci neće moći da kupuju zemljište u zoni od 10 kilometara od granice

Državljani Evropske unije neće moći da kupuju poljoprivredno zemljište u zoni od 10 kilometara od državne granice, precizirano je amandmanom na izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je danas usvojio Odbor Skupštine Srbije za poljoprivredu.

Odbor Skupštine Srbije za poljoprivredu razmatrao je danas 47 amandmana koji su predloženi na izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, od kojih je pored amandmana Marijana Rističevića, usvojen i jedan Odbora za poljoprivredu, dok su ostali amadmani odbijeni.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track