(VIDEO) ZAVRŠEN SASTANAK S TAČIJEM KOD MOGERINIJEVE Vučić: Mala šansa za rešavanje istorijskih pitanja, vredi probati zbog budućnosti
Foto: Fonet

Razmena mišljenja o nastavku dijaloga

(VIDEO) ZAVRŠEN SASTANAK S TAČIJEM KOD MOGERINIJEVE Vučić: Mala šansa za rešavanje istorijskih pitanja, vredi probati zbog budućnosti

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači sastali su se jutros u zgradi Evropske spoljnopolitičke službe u Briselu, u okviru neformalnog radnog doručka čiji domaćin je šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

"Nisam optimista"

Vučić je izjavio posle sastanka s Tačijem uz posredovanje Mogerinijeve da su danas otvoreni razgovori o dugoročnijim odnosima Srba i Albanaca.

Vučić je istakao da bi rešenje istorijskih odnosa Srba i Albanaca mnogo značilo i za Beograd i za Prištinu, te da će se ti razgovori nastaviti, mada, istakao je, niko nije preveliki optimista.

- Da li želimo ili vidimo priliku od 1 ili 2 odsto da rešimo naše istorijske probleme koji traju gotovo 300 godina? Tu malu šansu vidimo i zato ćemo se za rešavanje problema boriti svim srcem i svom snagom, ma kako te šanse bile ne prevelike - objasnio je on.

foto: Facebook Printscreen

Vučić je rekao da je najbolja definicija današnjih razgovora da su bili otvoreni i da su vođeni oko sveukupnih regionalnih pitanja, posebno odnosa Beograda i Prištine.

- Potvrdili smo dogovore koji su ranije postignuti i njihovu implemetnaciju posebno oko pravde i pravosuđa. Razgovaraće se sa željom da se do nove godine završi, ukoliko to bude moguće, oko mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici. Tu se razgovori nastavljaju - najavio je on.

- Češći susreti su pred nama, da vidimo može li nešto da se uradi. Niko od nas nije preveliki optimista, ali ponoviću što sam rekao svima u Beogradu i Hašimu Tačiju, kao i Mogerini, da ako imamo jedan ili dva odsto šanse da nekakav dogovor postignemo vredi da to probamo, zbog naše dece i budućnosti - poručio je Vučić.

"Hapšenje Mitrovića vrhunac licemerja"

- Hapšenje Bogdana Mitrovića je vrhunac licemerja, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je na današnjem sastanku sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem otvorio i pitanje hapšenja Mitrovića.

Vučić je u Briselu naglasio da se to hapšenje nije smelo dogoditi.

- U pitanju je čovek koji ima tri ćerke i dva sina, koji je tamo išao mnogo puta i prijavio se na listu. Interesantno je da ga je prijavio komšija koji mu je uzurpirao i oduzeo imovinu. Prijavio ga je posle 18 godina, valjda plašeći se da će mu je tražiti nazad. To je vrhunac licemerja, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Rekavši da je danas, na sastanku u Briselu, otvorio pitanje hapšenja Mitrovića, Vučić je, u izjavi novinarima, rekao da je interesantno ko ga je prijavio, jer je vrhunac licemerja da ga je prijavio "gospodin Sadikaj" koji je zadužen za povratak srpskih izbeglica u opštini Suva Reka.

"Nadam se da će to biti rešeno. Mi ćemo slučaj Mitrović da pratimo. Oni su ga premestili u Podujevo, umesto u Kosovsku Mitrovicu, kako je trebalo. Nikada ne možete sa sigurnošću da kažete, ali se nadam da ćemo taj problem brzo da rešimo", rekao je Vučić posle sastanka sa Tačijem i šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini.

foto: Facebook Printscreen

Bez reči o Zajednici srpskih opština

Kazao je da je danas bilo reči o Zajednici srpskih opština i da su on i Marko Đurić konstatovali da tu nemamo pomaka i napretka. - Insistirali smo na tome i nastavićemo da to činimo. Ali ako možemo svi zajedno i neka veća pitanja da rešimo, onda bi i to pitanje bilo rešeno - podvukao je on. Vučić je istakao da nema nikakve promene formata u dijalogu Beograda i Prištine.

- Mi ne radimo bilateralno, iako nemamo ništa protiv da razgovaramo jedni sa drugima i kada smo sami. Radimo pod okriljem EU, Unija je ta koja organizuje naše susrete. Da li ćemo se naći u Njujorku, Briselu, na Marsu ili negde drugo, ovo sam metaforički rekao, to će btii pod okriljem EU. Ona je pokroviotelj naših razgovora i pod čijim okriljem se vodi razgovor i tako će ostati u bduućnost“, naglasio je Vučić.

U Evropskoj komisiji ranije je najavljeno da je cilj ovog sastanka razmena mišljenja o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine sa fokusom na pripremi početka nove faze u dijalogu, koja je dogovorena na sastanku dva predsednika u julu.

U Briselu naglašavaju da su pripreme za novu fazu dijaloga u toku, a da je na dvema stranama da se dogovore oko sadržaja i formata nove faze.

Predviđeno je da se na današnjem sastanku razmotre i primene do sada postignutih dogovora u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Printscreen/Twitter)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track