ŠUTANOVAC UPOREDIO MINISTRA SA ULEMEKOM: Vulin bi da bude Legija
Foto: Dado Đilas, Fonet

Ko jaje

ŠUTANOVAC UPOREDIO MINISTRA SA ULEMEKOM: Vulin bi da bude Legija

Politika -

Lider Demokratske stranke prozvao šefa Pokreta socijalista da ima iste pokrete pred vojnicima kao i zatvorenik i bivši komandant JSO

Lider Demokratske stranke Dragan Šutanovac prozvao je ministra odbrane Aleksandra Vulina da glumi ozloglašenog Legiju.

Šutanovac je kao bivši ministar vojni objasnio da Vulinov stav s rukama na leđima pred strojevima vojnika nema nikakve veze s pravilima Vojske Srbije, već da je to stav Jedinice za specijalne operacije. Lider demokrata je potkrepio svoja zapažanja fotografijom bivšeg komandanta JSO Milorada Ulemeka Legije, koji postrojava svoju jedinicu uz identično držanje. Milorad Ulemek Legija je bivši komandant JSO i trenutno služi zatvorsku kaznu zbog niza zločina, između ostalog i za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

- Stav JSO nema veze s pravilima VS - napisao je Šutanovac u raspravi koja se povela na Tviteru povodom crnog izdanja u kojem se Vulin u utorak pojavio prilikom obilaska pripadnika Četvrte brigade Kopnene vojske u kasarni u Vranju.

Tviteraši su primetili da je poza s rukama na leđima Vulinu postala omiljena u poslednje vreme, a u kombinaciji s crnim vojničkim pantalonama i košuljom neke je asocirao i na čuvara logora, a penzionisani general Sreto Malinović iznenadio se što je vojska dobila i nindže.

- Izgleda da imamo i nindže u vojsci - prokomentarisao je Malinović.

foto: Tweeter

Pantomimičar i predavač neverbalne komunikacije Marko Stojanović objašnjava za Kurir da ovaj Vulinov stav treba da zastraši.

- Školski primer za držanje ruku na leđima su vojnici i policajci. Oni najčešće ruke drže na leđima iznad stražnjice, tako što je jedna šaka stegnuta u pesnicu, a druga se steže oko zgloba. U tom položaju ili hodaju, ili stoje u raznožnom stavu tako da su stopala najčešće postavljena malo šire od širine kukova. Ovakav stav treba da zastraši, jer se telo čini većim, odnosno širim nego što jeste zbog laktova koji štrče van gabarita torza. Još ako se nosi kombinezon s opasačem, onda se ta osoba čini još većom i zastrašujućom - napominje naš sagovornik.

On kaže i da kreatori uniformi namerno tako ih tako dizajniraju da osobe učine širim u predelu ramena sa uskim strukom:

- Ruke koje su na leđima teraju nas da se ispravimo i isprsimo, čime postajemo viši i delujemo snažno i samouvereno, kao da možemo da izdržimo svačiji snažan udarac. Šake koje se ne vide jer su iza leđa i samim tim se ne zna da li kriju neko oružje takođe nas podsvesno dodatno zastrašuju. Tu efekat ima i odabir boja koje moraju biti „ozbiljne“, tamne i zastrašujuće kao što su crna, koja podseća na smrt u našoj kulturi ili kamuflažna, što nas odmah podseća na vojsku i ratove.

Uživeo se

CRNA KOŠULJA, VOJSKA I DIOPTRIJA

Vulin je svoj crni militari imidž patentirao još dok je bio direktor Kancelarije za KiM i zbog toga su ga često ismevali. Posebno je podsmeh izazvalo sveže otkriće da novi ministar odbrane nikada nije služio vojsku. Vulin se na loš način vadio iz ovog skandala, jer je nakon dugog ćutanja objasnio da je oslobođen vojske zbog velike dioptrije. Međutim, u javnost je zatim isplivao intervju iz 1999. u kojem je on doslovce rekao: „Ja sam se prijavio u dobrovoljce, proveo tamo neko vreme, ali jednostavno nas je bilo previše“.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Dado Đilas, Fonet, Twitter

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VULINOVE IZMIŠLJOTINE: Kaže da je pešadinac a nije služio vojsku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track