TAJKUN U VLADI: Krkobabići teški dva miliona evra, mozak operacije baba Marija (81)!
Foto: Nebojša Mandić

Puni ko brod: Kako se obogatila najpoznatija politička dinastija

TAJKUN U VLADI: Krkobabići teški dva miliona evra, mozak operacije baba Marija (81)!

Politika -

Klan lidera PUPS Milana Krkobabića u ovom trenutku u svom posedu ima tačno 2.035 kvm, koji vrede čak 1.888.000 evra, kao i nekoliko firmi

Dinastija Krkobabić samo u nekretninama ima oko dva miliona evra, ali konce porodičnog biznisa ne drži najpoznatiji Milan Krkobabić, trenutno ministar bez portfelja, već njegova majka Marija Krkobabić (81), pokazuju podaci koje je Krik objavio istražujući imovinu samo najuže porodice lidera PUPS!

Familija koja godinama uspeva da u politici pliva kao veliki zaštitnik penzionera i žustar kritičar bogaćenja na grbači naroda znatno drugačiju filozofiju gaji kod kuće, ako je suditi po imetku koji se krije iza Milana Krkobabića i njegovih najbližih.

Neobjašnjivo

Klan lidera PUPS u ovom trenutku u svom posedu ima tačno 2.035 kvm, koji vrede 1.888.000 evra, navodi se u bazi podataka Krika.

Dok prijavljena imovina Milana Krkobabića prikazuje prilično siromašnog ministra, imovinsko-pravni odnosi unutar njegove porodice otkrivaju da je on jedan od najbogatijih članova aktuelne vlade. Razgranati biznis zapravo počiva na ministrovoj majci Mariji Krkobabić (81). Ona je vlasnica firme koja kontroliše dve poslovne zgrade u kojoj su ostali članovi porodice ugnezdili svoja preduzeća. Krkobabići su profit namirisali u prodaji opreme za štampu, a poslove su proširili i na Crnu Goru i BiH.

Nebojša i Jovan Krkobabić, brat i sin ministra, osnovali su 2005. „Džet dajrekt“, koji se reklamira kao jedan od najvećih distributera materijala za grafičku industriju na tržištu Srbije, Crne Gore i BiH. Ovom preduzeću je nakon četiri godine pripojena marketinška firma „Displej print“, čiji je vlasnik Nebojša Krkobabić. Krik je objavio da je u maju 2010. Jovan prodao stricu svojih 50 odsto udela u firmi za 1.143 evra.

Ipak, glavnu porodičnu firmu „Grafiko 011“ drži Marija Krkobabić, majka Milana i Nebojše. Ovo preduzeće, osnovano 1995, poseduje veliki poslovni prostor pored auto-puta u Zemunu, procenjen na više od milion evra, i u njegovoj zgradi nalazi se kancelarija preduzeća „Džet dajrekt“. Štamparija „Grafiko 011“ je svojevremeno štampala nekoliko manje poznatih novinskih izdanja, među kojima i ezoterijski časopis Novi zodijak, čiji je urednik bio brat ministra Krkobabića. Zastupnik firme je ministrov brat Nebojša Krkobabić.

Ministrov brat Nebojša i bratanac Marko Krkobabić vlasnici su polovine crnogorske kompanije „Džet dajrekt“, dok ostatak vlasništva pripada Milutinu Damjanoviću, koji je direktor njihove srpske firme, i Bojanu Repiću, koji je u beogradskom „Džet dajrektu“ predstavnik za tehničku podršku. Istu firmu za Crnu Goru drži Nebojša Krkobabić, njegov sin Marko, Milutin Damjanović i Bojan Repić. U „Displej pointu“ sve drži Nebojša Krkobabić i firma je poslovala od oktobra 2007. do marta 2009, kada je pripojena firmi „Džet dajrektu“ i bavila se marketingom. Milanov sin Stefan Krkobabić pokušao je da se oproba u fitnesu, ali podaci pokazuju da je preduzetničku radnju „Viva fitnes“ osnovao u septembru 2014, ali je mesec dana kasnije rešio da je ugasi.

Ministar nije bio rad da objasni na koji način je porodica Krkobabić uspela da se obogati, nije odgovarao na naše pozive i poruku.

Glavni urednik Krika Stevan Dojčinović kaže da se ispostavilo da je Krkobabić među tri najbogatija ministra i da nije jasno kako su on i njegova porodica stekli bogatstvo.

Neočekivano otkriće

- I to je bilo neočekivano otkriće za nas. Danas političari malo imovine drže na svoje ime. Razlog je verovatno to što se samo ono što je vezano za njih lično može videti na sajtu Agencije za borbu korupcije. Dok prema imovinskoj karti na sajtu Agencije deluju kao najsiromašniji političari, na njihovu užu porodicu vode se nekretnine koje vrede milione. Tako se na Krkobabićevu majku vode ne samo nekretnine već i ključni poslovi - kaže Dojčinović.

foto: Damir Dervišagić

Ekipa Kurira / Foto: Nebojša Mandić; Damir Dervišagić

Ivan Ninić

DOKAZ DA JE POLITIKA NAJISPLATIVIJI BIZNIS

Ivan Ninić, direktor Centra za vladavinu prava, kaže da se Krik potrudio da istraži svu imovinu Krkobabića, ali pravo je pitanje da li je to kompletan spisak ili će se tek ispostaviti da imaju još nekretnina.

- Najpraktičnije je da vrednu nepokretnu imovinu stičete i prikazujete kao kapital sopstvene firme, jer onda imate jak alibi za legalno poreklo. Reč o porodici koja determiniše svoju moć tako što je osam godina prisutna u vladi, lokalnim samoupravama i javnim preduzećima. Zato se dinastija Krkobabić percipira kao živi dokaz da je politika najisplativiji biznis u Srbiji - zaključuje Ninić.

IMOVINA NAJUŽE PORODICE

Nekretnine

stan 107 m2 u Beogradu - 125.000 evra vlasnik: Milan Krkobabić

stan 61 m2 u Beogradu - 88.000 evra vlasnik: Stefan Krkobabić (sin)

garaža 12 m2 u Beogradu - 10.000 evra vlasnik: Stefan Krkobabić (sin)

stan 98 m2 u Beogradu - 250.000 evra vlasnik: Nebojša Krkobabić (brat)

stan 51 m2 u Beogradu - 70.000 evra vlasnik: Nebojša Krkobabić (brat)

stan u Zemunu - 90.000 evra vlasnik: Nebojša Krkobabić (brat)

kuća 158 m2 u Kačarevu - 30.000 evra - vlasnik: Nebojša Krkobabić (brat) +

kuća 52 m2 + pomoćna zgrada 24 m2 + zemljište 720 m2

stan 88 m2 u Zemunu - 400.000 evra - vlasnik: Jovan Krkobabić (pokojni otac)

poslovna zgrada 502 m2 u Zemunu - 400.000 evra - firma Marije Krkobabić (majka)

poslovna zgrada 882 m2 u Zemunu - 700.000 evra - firma Marije Krkobabić (majka)

UKUPNO: 2.035 m2 - vrednost: 1.888.000 €

Firme

Džet dajrekt - vlasnik: Nebojša Krkobabić (brat)

Džet dajrekt Crna Gora - suvlasnik: Nebojša Krkobabić (brat)

Džet dajrekt BiH - suvlasnik: Nebojša Krkobabić (brat)

Displej print - vlasnik: Nebojša Krkobabić (brat)

Grafiko 011 - vlasnik: Marija Krkobabić (majka)

Viva fitnes - vlasnik: Stefan Krkobabić (sin)

Automobili

tojota korola - Milan Krkobabić

ford fijesta - Stefan Krkobabić (sin)

opel korsa ESS Z12XE - Nebojša Krkobabić (brat)

opel vektra 1.6 - firma Marije Krkobabić (majka)

pežo partner furgon – firma Nebojše Krkobabića (brat)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) EKSKLUZIVNI SNIMAK: Policija sprovodi uhapšenog Sašu Mirkovića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track