(KURIR TV) VANREDNO OBRAĆANJE ALEKSANDRA VUČIĆA: Podržavam odluku Srba da uđu u Vladu Kosova
Foto: Kurir TV

(KURIR TV) VANREDNO OBRAĆANJE ALEKSANDRA VUČIĆA: Podržavam odluku Srba da uđu u Vladu Kosova

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je svoje obratićanje javnosti u u 20 časova iz Predsedništva Srbije.

Vučić je najavio da će govoriti o svim važnim pitanjima, kao i o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji.

foto: Kurir TV

Vučić je rekao da od oktobra krećemo u novu fazu i dijaloga, i da su svi pozvani da u njemu učestvuju, i da taj dijalog treba da bude sveobuhvatan, kako je rekao, u više nivoa i u koncentričnim krugovima.

On je rekao da treba poštovati sva mišljenja, a da je dijalog ključan za budućnost Srbije ida on treba da "bude odgovoran i da imamo jasne ciljeve".

Predsdnik je rekao da u dijalog treba da budu ukjučeni "svi relevantni akteri" i da pokažu, kako je rekao, "poštovanje prema onima koji misle drugačije"

foto: Kurir TV

Vučić je naveo da je "zamolio Vladu Srbije da pomoge u koordiniranjuu pojedinih skupova", dodavši da je razgvorao o tome s premijerkom Anom Brnabić i da će Vlada to i da uradi.

Vučić je rekao da se u dosadašnjem procesu više puta osećao teško i neprijatno, ali da je do sada postignuto da Srbi žive malo snošljivije nego ranije.

foto: Kurir TV

On je rekao da podržava odluku Srba o ulasku u Vladu Kosova, i da je za Srbe bilo tri opcije - da Srpska lista podrži ekstremistički pokret Ventevendosje Aljbina Kurtija, a drugi izbor je bio da Srpska lista ne podrži nikoga. Vučić je rekao da Haradinaj za Srbiju ostaje ratni zločinac, a da Srbi nisu izgubili mogućnost da sačuvaju mir i svoju decu.

Treća opcija, prema njegovim rečima, je bila da podrže vladu Ramuša Haradinaja, koji za državu Srbiju ostaje optuženi ratni zločinac.

"Ništa dobro ne mislimo o njemu. Ima takvih još koji su lideri, ali nas niko ne pita kada se glasa", poručio je on.

On je rekao da je ponosan na politiku koja čuva Srbe na Kosovu i Metohiji.

Zamislite da su doneli odluku da se ide na nove izbore. Ssta bi radili kada bi ih napadali južno od Ibra, ili ako bi poslali ROSU na sever Kosova", rekao je Vučić podsetivši da se već jednom svađao sa zapadnim ambasadorom zbog ROSU na severu Kosova, nakon čega su povučene te jedincie. "Šta biste radili kada krenu da napadaju Srbe. Da palimo džamije kao 2008. zbog neodgovorne politike naših vlasti. Da ne bi moža ovi naši junaci koji su umrljani penom od piva ili kapućina išli svoje živote da žrtvuju", kritikovao je Vučić dodajući da je najlakše biti neodgovoran.

Prvi put od 1991. albanske partije, kako podvlači, nemaju većinu, a to ne želi niko da primeti.

"Prvi put imamo nešto u svojim rukama od proglašenja samostalnosti", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je objasnio da na Kosovu i Metohiji živi danas između šest i osam odsto Srba. Prema našim podacima 8, a prema albanskim 5,8 odsto.

"Svakako nije više od osam odsto. Nažalost posle izgubljenog sukoba sa NATO, posle stravične NATO agresije, najveći broj Srba se iselio, i samo su na enklavama i na severu ostali da žive", objasnio je on.

On je rekao i da je danas drugačija naša pregovaračka pozicija o Kosovu, "danas se naš glas ponovo čuje", i ocenio da mu ni u jednom trenutku nije bilo ni lako, ni lepo prilikom pregovora.

Imam mučninu u stomaku kad zovu u Brisel, imam Pavlovljev refleks, jer znam da neće biti lepo, izjavio je Vučić.

(Kurir.rs/agencije)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Otkriveno ko je pomogao Arkanovim ubicama posle likvidacije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track