JOVANOVIĆ (CIRSD): Srpska strana u pregovorima sa Prištinom dala sve, a ništa nije dobila
Foto: Fonet

Autorski tekst programskog direktora CIRSD

JOVANOVIĆ (CIRSD): Srpska strana u pregovorima sa Prištinom dala sve, a ništa nije dobila

Politika -

Srpska strana je u pregovorima sa Prištinom u poslednjih pet godina dala sve, a zauzvrat nije dobila ništa, ocenio je programski direktor Centra za medjunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Nikola Jovanović.

"Briselskim sporazumima aktuelna upravljačka ekipa odrekla se prvo ingerencija države Srbije na teritoriji Kosova i Metohije, a zatim i faktičkih ingerencija tamošnjih Srba", rekao je Jovanović u autorskom tekstu.

Ocenio je da se u pregovorima nisu obezbedila ni "izvršna ovlašćenja za buduću takozvanu Zajednicu srpskih opština (ZSO), a kamoli politička autonomija za sever Kosmeta".

Jovanović, koji je blizak saradnik Vuka Jeremića, zapitao je zašto još nije formirana ZSO iako je dogovorena kao nevladina organizacija bez izvršnih ovlašćenja.

"Odgovor je, nažalost, jasan svima koji su učestvovali u ozbiljnim mešunarodnim pregovorima: kada jedna strana pokaže krajnju neodgovornost i slabost, druga strana se ne zadovoljava već postavljenim zahtevima, već usled rastućih apetita uvek ispostavlja nove", ocenio je on.

Naveo je da se takvi pregovori po pravilu završavaju ponižavanjem neodgovorne strane, pa su tako tamošnji srpski odbornici dobili instrukciju preko Beograda da uđu u koaliciju sa svojim dželatom.

Programski direktor CIRSD-a je rekao da je poslednjih godina Priština preduzela odredjene mere koje imaju direktni uticaj na ekonomski potencijal "svih nas", navodeći primer prisvajanje rudarskog basena Trepča i unilateralno prepisivanje sve srpske imovine na ime takozvane Republike Kosovo.

"Rudna bogatstva i imovina vredna desetine milijardi evra je prestala da bude uopšte tema pregovora sa Beogradom, a da pritom naša strana nije pokrenula nijednu medjunarodnu arbitražu, ili političko-medijsku akciju", istakao je Jovanović.

On je dodao da Vlada Srbije koja "ne reaguje na ovakve stvari i pritom tvrdi da 'vodimo sa 5:00' u dijalogu sa Prištinom, nije dostojna svoje uloge niti u stanju da reši bilo šta u ovoj zemlji".

"Neko ko nije hteo ili nije umeo da zaštiti elementarne interese u pregovorima sa Prištinom, sigurno neće ništa dobro uraditi ni po pitanju domaćih izvora vode, poljoprivrednog i šumskog zemljišta, elektroenergetskog sistema", istakao je Jovanović.

On je, zbog svega navedenog, još jednom istakao značaj aktivnog otpora opozicije, koja mora da predstavi jasan plan održivog razvoja Srbije, modernizacije zemlje, kao i konkretne mere za eliminisanje energetskog i svakog drugog siromaštva.

"Opozicija takodje mora da sa posleratnom generacijom albanskih političara gradi nove i funkcionalne odnose, štiteći pritom državne i ekonomske interese, kao i nacionalne resurse", rekao je Jovanović.

(Kurir.rs/Beta/Danas/Foto: Fonet/Aleksandar Levajković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track