ANA BRNABIĆ: Mnogim ljudima u Srbiji Nemačka je primer idealne države!
Foto: Reuters

Predsednica vlade SRbije u autorskom tekstu za DW

ANA BRNABIĆ: Mnogim ljudima u Srbiji Nemačka je primer idealne države!

Politika -

BON - Mnogim ljudima u Srbiji Nemačka je primer idealne države, ne samo sa ekonomskog, već i sa društvenog aspekta, navela je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u autorskom tekstu, koji je deo serije Dojče vele pred izbore za Bundestag.

Moja ideja vodilja su razvoj, inovacije, efikasna uprava i poštovanje ljudskih i manjinskih prava i vrednosti savremenog društva koji vladaju u zemljama EU, a posebno u Nemačkoj, rekla je Brnabić.

Dodala je da imajući u vidu kvalitet odnosa koji je poslednjih godina izgrađen, Vlada Srbije može da računa u sprovođenju reformi, unapređenju odnosa u regionu i putu ka članstvu u EU na podršku prijatelja iz EU i Nemačke.

Brnabić je podsetila da Srbija i Nemačka imaju dugu tradiciju ekonomskih i kulturnih veza, ocenivši da naši politički odnosi konstantno napreduju, što, kako je rekla, pokazuju susreti njenog prethodnika na mestu premijera, Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Merkel je, smatra srpska premijerka, pokazala političku snagu i viziju, govoreći o promenama koje svaka država mora da sprovede ukoliko želi da kreira razvojnu budućnost svojih građana.

Raduje što je Nemačka godinama među vodećim privrednim partnerima Srbije, jedan od prvih pet investitora i najveći bilateralni donator. Posebno ohrabruje višestruko povećanje spoljnotrgovinske razmene u poslednjih 15 godina i našeg izvoza u Nemačku za više od pet puta, navela je Brnabić.

Ona je istkla da je za dobre odnose dve zemlje važno što više stotina hiljada građana Srbije živi u Nemačkoj.

Ohrabruje što otvoreno razgovaramo i o pitanjima iz prošlosti, a što je podstaklo da ove godine u Srbiji otkrijemo spomenik Podunavskim Nemcima stradalim na kraju Drugog svetskog rata, rekla je Brnabić.

Najavila je da na nivou vlada predstoji potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti kulture i osnivanju nemačke škole u Beogradu i da će predstojeći Međunarodni beogradski sajam knjiga u fokusu imati književnost nemačkog jezika.

Govoreći o Srbiji na njenom putu u Evropsku iniju, predsednica Vlade je ocenila da je kada je reč o članstvu u EU, u Srbiji već uspostavljen široki konsenzus i da pristupanje EU ostaje najvažniji spoljnopolitički cilj Srbije.

Jačanje regionalne saradnje i put ka članstvu u EU bili bi teži da pre tri godine kancelarka Merkel nije inicirala „Berlinski proces“, smatra Brnabić, napominjući da je duboko uverena da je u interesu cele Evrope članstvo Zapadnog Balkana u EU, jer delimo iste vrednosti, kulturu i civilizacijske tekovine.

Nemačka je jedna od najvažnijih partnera za Srbiju i Zapadni Balkan i zato je dobro da ima aktivnu ulogu u jačanju regionalne saradnje, kao i da se njenim primerom povedu i ostale članice EU, zaključila je Brnabić.

Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

FINALE EUROBASKETA: Saša Đorđević iskulirao premijerku Anu Brnabić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track