Najnovije vesti

VUČIĆ: Rešenje u regionu bez SAD nije realno
Foto: Dragana Udovičić

razgovori u njujorku

VUČIĆ: Rešenje u regionu bez SAD nije realno

Politika

NJUJORK -  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da, ako neko misli da je moguće bez SAD postići bilo kakvo rešenje problema u regionu, to prosto nije realno i nema dodira sa stvarnošću.

Predsednik Srbije je dodao i da su SAD za nas jedan od najvećih partnera u svetu, kao i da sa njima razgovaramo o svemu i moramo zajednički da rešimo probleme.

foto: EPA

Vučić, koji se sinoć u Njujorku sastao sa prvim zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Elizabet Milard, preneo je da je razgovor bio dobronameran sa obe strane, iako ne lak, jer se razgovaralo o temama koje nisu prijatne.

"Kada govorimo o bilateralnim odnosima tu su teme na kojima Amerikanci insistiraju kao što je slučaj braće Bitići i paljenje američke ambasade u Beogradu. Mislim da je važno da nijedan zločin ne bude nerasvetljen, pre svega kada govorimo o slučaju Bitići bilo bi dobro kada bi naši organi taj posao završili", objasnio je on.

Vučić je rekao da je bilo reči i o mnogo drugih tema.

foto: Dragaa Udovičić

"Imali smo druge teme koje su govorile o sve boljim bilateralnim odnosima naše dve zemlje, i o većoj ekonomskoj saradnji, privlačenju još većeg broja investitora u narednom periodu. Naravno razgovarali smo i o Kosovu i Metohiji i o situaciji u celom regionu", istakao je on.

Vučić je ponovio da razgovori nisu bili laki, ali da su neophodni, i da u politici ne smete da se rukovodite emicijama i očekujete da imate prijatne i lepe razgovore.

"Ako hoćete prijatne razgovore nemojte da se bavite ovim poslom, jer to ne daje rezultate", podvukao je on.

Kada je reč o slučaju braće Bitići Vučić je objasnio da SAD traže hapšenje lica odgovornih za ovaj zločin.

U vezi paljenja Ambasade SAD u Beogradu oni, prema njegovim rečima, traže komandnu i političku odgovornost za one koji su po njihovom mišljenju uticali na to da policija ne obavi svoj posao kako bi trebalo.

foto: Marina Lopičić

"Mi smo govorili da je postupak za napad na Ambasadu odavno u toku, kao i da je sudstvo u Srbiji nezavisno, ali i da ne postoji nijedan razlog da se bilo šta zaustavlja na bilo koji način. Mi želimo i smatramo da bi bilo važno da se otkriju počinioci zločina nad porodicom Bitiću. Mislimo da bi to bilo važno za naše zdravlje, a ne samo za pravdu za porodicu, što je takođe važno.

Nadamo se da ćemo imati uspeha", istakao je i dodao da nije ni tužilac ni sudija da bi to mogao da obavi.

Vučić je preneo da je Milard bila vrlo ljubazna, a da teme nisu uvek one koje nam idu u prilog, pa je bitno da se rešavaju i da se njima bavimo.

"To je naš posao", zaključio je Vučić u izjavi novinarima.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...