Ambasador Ditman: Ko god pobedi u nedelju, ostajemo prijatelji Srbije
Foto: Marina Lopičić

Podrška Srbiji nije ugrožena rezultatima izbora

Ambasador Ditman: Ko god pobedi u nedelju, ostajemo prijatelji Srbije

Politika -

BEOGRAD - Nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman kaže da podrška Srbiji nije ugrožena rezultatima izbora (saveznih parlamentarnih) koji se u nedelju održavaju u Nemačkoj.

"Apsolutno će i buduća savezna vlada podržati jaku Evropu i integraciju Srbije i drugih zemalja na Balkanu u EU. Veoma dobro sarađujemo sa vašom vladom i premijerkom i sigurno će se nakon izbora dogovoriti susret na nivou predsednika vlada", rekao je Ditman.

Na konstataciju da je Nemačka jedan od najvećih ekonomskih partnera a kancelarka jedna od najvećih zagovarača ulaska Srbije u EU i na pitanje zbog čega se Nemačka toliko zalaže za našu zemlju, Ditman odgovara: "Činjenica je da su Nemačka i Srbija veoma bliski partneri i prijatelji. Snažno podržavamo strateški cilj Srbije da postane članica EU. Delimo mišljenje većine građana Srbije da je proces reformi put ka boljoj budućnosti zemlje."

Taj put nije uvek lak, kaže nemački ambasador, napominući da je u prvoj liniji na Srbiji da preduzme neophodne reformske korake, a da je Nemačka podržava na putu ka EU ne samo rečima već i znatnim sredstvima - sa 1, 7 milijardi evra najveći je bilateralni donator.

Na pitanje kako gleda na poziv predsednika Aleksandra Vučića na dijalog o Kosovu, Ditman podseća da pregovarački okvir kao preduslov za članstvo Srbije predviđa potpunu normalizaciju odnosa i Srbije i Kosova.

"Kako će to tačno da izgleda to partneri treba da razjasne u dijalogu uz posredovanje EU. Pozdravljamo činjenicu da je predsednik Srbije preuzeo incijativu za pokretanje šireg dijaloga o kosovskom pitanju unutar Srbije. Radi se o značajnom pitanju za colokupno društvo - stoga je od presudnog otvoreni dijalog o tom pitanju", kaže Ditman.

Priznaje da dijalog između Beograda i Prištine nikad nije bio jednostavan ali da je samim tim preko potreban. Mnogo toga još treba da se sprovede, na primer stvaranje ZSO ili napredak u energetici, ističe on.

(Kurir.rs/Blic/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja