Palme: O nadgledanoj nezavisnosti Kosova 2. jula

Kosovska kriza

Palme: O nadgledanoj nezavisnosti Kosova 2. jula

Politika -
Na zasedanju je konstatovano da se „Kosovo sada nalazi u finalnoj fazi implementacije Ahtisarijevog predloga i zbog toga će biti pokrenute pripreme za organizovanje okončanja nadgledanja nezavisnosti i zatvaranje Kancelarije, što se očekuje krajem ove godine

PRIŠTINA/BEČ - Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo (ISG) razmotriće 2. jula u Beču napredak i predlog za okončanje nadgledane nezavisnosti Kosova, najavio je portparol šefa Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Kristijan Palme, dodajući da će odluka o tome biti doneta u septembru.

„Na sastanku 2. jula upravljačka grupa će analizirati napredak i razmotriti predlog za okončanje nadgledane nezavisnosti Kosova“, rekao je on, ističući da su u ISG "ohrabreni privrženosti svih kosovskih institucija za primenom preostalih obaveza Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa Kosova“.

Palme je dodao da će na predstojećem sastanku ISG razmotriti davanje zelenog svetla kosovskoj vladi i skupštini za usvajanje paketa ustavnih i zakonodavnih amandmana.

Prema njegovim rečima na sledećem, završnom sastanku Međunarodne upravljačke grupe, u septembru će biti okončan njen mandat, nakon usvajanja neophodnih izmena ustava i sistemskih zakona.

Grupa je na prošlom sastanku, održanom 24. januara u Beču, donela odluku o pripremama za zatvaranje Međunarodne civilne kancelarije.

Na zasedanju je konstatovano da se „Kosovo sada nalazi u finalnoj fazi implementacije Ahtisarijevog predloga i zbog toga će biti pokrenute pripreme za organizovanje okončanja nadgledanja nezavisnosti i zatvaranje Kancelarije, što se očekuje krajem ove godine“.

Za zatvaranje Međunarodne civilne kancelarije Upravljačka grupa je tada dogovorila strategiju na „dva koloseka“."Mejdunarodna upravljačka grupa će nastaviti da radi sa vlastima Kosova, opozicije i drugim kosovskim institucijama u završavanju izostalih zadataka u primeni Ahtisarijevog plana i nastojaće da vlada prihvati neophodne političke i finansijske obaveze. To će zahtevati od kosovskih institucija da primene specifične mere u jačanju pricipa Ahtisarijevog plana poput decentralizacije, prava zajednica, kulturnog nasleđa i suočavanje sa prošlošću što je neophodno za okončanje nadgledanja nezavisnosti", ističe se u tada usvojenom dokumentu.

Prvi kolosek se, kako je posle sastanka ISG krajem januara objasnio šef Kancelarije Piter Fejt, tiče okončanja implementacije Ahtisarijevog plana.

"Vlada namerava da kroz skupštinu sprovede niz zakona, koji bi zaključili primenu Ahtisarijevog paketa. Vlada je takođe opredljena da napreduje i prema Srbima na severu", poručio je Fejt.Kada ti procesi budu završeni ISG će zaključiti da je Ahtisarijev plan primenjen i onda ćemo preći na drugi kolosek, najavio je on.

Taj kolosek predviđa amandmane koje kosovska vlada treba da predloži u cilju prenošenja vlasti sa Kancelarije i osigura da ključni principi Ahtisarijevog plana budu ukorenjeni u Ustavu i zakonima Kosova, objasnio je tada Fejt.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track