OPOZICIJA SAMOUVERENA: Oslobodićemo Beograd od naprednjaka
Foto: Dragan Kadić, Damir Dervišagić

Prevremeni izbori u prestonici

OPOZICIJA SAMOUVERENA: Oslobodićemo Beograd od naprednjaka

Politika -

Vest da će gradski izbori biti održani 3. decembra nije iznenadila opoziciju, štaviše govori da je režim u panici i da prevremenim izborima pokušavaju da zadrže fotelje

Najava da će se u Beogradu održati prevremeni izbori, i to 3.decembra 2017, nije dočekala opoziciju nespremnu, štaviše oni poručuju da je vladajući SNS u panici, da su svesni da im rejting pada i da izlaskom na birališta pre roka pokušavaju da zadrže fotelje.

Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana, u razgovoru za Kurir kaže da je posle akcije zastrašivanja građana policijom, za koju je rečeno da će se nastaviti i pojačati, bilo jasno da će izbori uskoro.

Dužina mandata

- Svakog dana sve je manje ljudi koje Napredna stranka drži u zabludi ili strahu, pa je prirodno da im se žuri i da će pogaziti zakonom utvrđenu dužinu mandata gradske vlasti. Ali i nama se žuri jer ovo nisu obični izbori, već odluka da li ćemo iz prikrivene diktature pasti u otvorenu, ili ćemo osloboditi Beograd, a zatim i Srbiju i normalno živeti - kaže Janković, a na pitanje s kim će na izbore, navodi:

- Kako će se ići na izbore, stvar je izborne tehnike. Ključno je da nijedan glas ne bude izgubljen, da se spreči masovna izborna krađa i da na vlast dođu kvalitetni ljudi, da ne bude „džaba smo krečili“. Predstavnici slobodne demokratske opozicije u stalnom su kontaktu na svim nivoima i sve odluke biće donete na vreme. Građanima poručujemo:

Zajednički principi

„Moguće je“. Imaju za koga da glasaju, a mi se obavezujemo da ćemo obezbediti normalan život za sve, bez straha, laži i nasilja. Objavili smo jedanaest principa za saradnju slobodne demokratske opozicije koji su temelj uspešne saradnje pre i posle pobede. Ostaje da obezbedimo kakav-takav pristup medijima, jer ovim tempom uništavanja svega, kada Vučić kao najavljeni nosilac liste za Beograd izgubi, to neće imati ko da objavi.

Kada je reč o finansiranju kampanje, Janković poručuje da „njihova kampanja teče svakodnevno“:

- Ne brinite, nemamo „tetku u Kanadi“, ali osvrnite se oko sebe, pogledajte u svoj frižider i džep i čujte uvrede zdravog razuma o „istorijskim uspesima“ - naša kampanja teče svakog dana, to je stvarnost ponižavajućeg života u Srbiji kojoj kao alternativu nudimo pristojan život dostojan čoveka.

Pad rejtinga

I Dragan Šutanovac, lider DS, tvrdi da SNS želi vanredne izbore u kratkom roku jer su u strahu zbog pada rejtinga:

- Njihova dodatna namera je da uhvate opoziciju nespremnu. Međutim, prevarili su se, jer je DS kao ozbiljna politička organizacija uveliko spremna za izbore. U organizacionom smislu imamo izborni štab, koji već duže radi na pripremama svih segmenata kampanje. Završavamo formulisanje političkog programa koji će Beograd vratiti ljudima i imamo tim koji čine iskusni pojedinci, ali i nova lica.

Isti razlog prevremenih izbora vide i u timu Vuka Jeremića, CIRSD.

- Opozicija mora odgovoriti jedinstveno na ovaj potez vlasti, a prvi korak treba da bude usaglašena lista izbornih uslova koja će biti prezentovana režimu i javnosti. Ukoliko opozicija mudro iskoristi ovaj iznuđen i protivzakonit potez režima, to može biti početak pada jedne nenarodne i nedemokratske vlasti - navedeno je iz Jeremićevog tima.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, kaže da se velika fama diže zbog prevremenih izbora za Beograd, jer to što će biti tromesečje ranije, niti će oslabiti opoziciju niti će podići rejting vlasti.

Na pitanje da li će opozicija uspeti da se grupiše, on navodi da veruje da hoće.

- Ta vrsta pritiska, brži izlazak na birališta, mogla bi da podstakne opoziciju da se brže dogovore - navodi Anđelković.

foto: Aleksandar Jovanović

Aleksandar Vučić

NIJE NAJBOLJE REŠENJE DECEMBAR, ALI...

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i šef SNS, kaže da ne misli da je najbolje da izbori za Skupštinu Beograda budu u decembru, ali da se neće protiviti toj odluci.

- Uopšte nisam razmišljao o tome (o beogradskim izborima), juče sam kasnio na taj sastanak (beogradskog odbora SNS). Nebojša (Stefanović) rekao je da oni razmišljaju o izborima koji treba da budu u decembru. Ja sam rekao da ne mislim da je to baš najbolje, ali neću da se protivim - rekao je Vučić novinarima u Krepoljinu kod Žagubice.

On je dodao da je stranačkim kolegama rekao da na beogradskim izborima mogu da stave njegovo ime ako im je potrebno, ali da bi u budućnosti to moglo da bude teško.

foto: Kurir

Preletačević nastavlja šou

BELI OTIŠAO PO PARE U INOSTRANSTVO

Ljubiša Preletačević Beli otišao je u inostranstvo da lobira da mu finansiraju kampanju, a ako uspe, kandidovaće se na izborima, rekao je njegov portparol Mijat Kostić. On je rekao da je Beli čuo da bi izbori mogli da budu održani u decembru i da je odmah otišao u inostranstvo po novac.

- Shvatio je da podrška naroda ništa ne znači, već da ga na vlast moraju dovesti strane sile, kao što je to slučaj sa svim njegovim kolegama koji su bili ili su još na vlasti - rekao je Kostić.

foto: Marina Lopičić

Boško Obradović

TREBA DA BOJKOTUJEMO IZBORE

Boško Obradović, lider Dveri, poručio je da je pravo pitanje da li uopšte izlaziti na unapred nameštene i pokradene izbore.

- Bolji je bojkot, jer će on ogoliti diktaturu, videće se da Vlada ima podršku samo 25 odsto građana - kazao je Obradović i dodao:

- Ako insistiramo na zajedničkom nastupu prave opozicije, a tu ne računam Čedu Jovanovića i Nenada Čanka, treba da sednemo i kažemo - nema izbora, pa nek Vučić izađe sam.

Kurir / Katarina Blagović

Foto: Damir Dervišagić, Dragan Kadić, Aleksandar Jovanović, Kurir, Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Šokantno! Da li će crtež Jane Marjanović otkriti ubicu majke?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track