Najnovije vesti

SRPSKI PREVOD PRED BEOGRAĐANIMA U ORGANIZACIJI CIRSD: Predstavljena knjiga o ubijenom izraelskom premijeru Jicaku Rabinu
Foto: Printscreen/Twitter

SRPSKI PREVOD PRED BEOGRAĐANIMA U ORGANIZACIJI CIRSD: Predstavljena knjiga o ubijenom izraelskom premijeru Jicaku Rabinu

Politika

Izraelsko društvo je podeljeno po pitanju budućnosti i odnosa sa Palestincima, izjavio je Itamar Rabinovič, pisac knjige o ubijenom izrealskom premijeru Jicaku Rabinu, čiji je srpski prevod sinoć predstavljen u Beogradu u organizaciji Centra za međunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD).

 

Rabinovič je, na promociji knjige "Jicak Rabin: vojnik, lider, državnik", rekao da je svestan da govori u zemlji koja i sama ima iskustva sa podelama oko ključnih pitanja i da je slična situacija u Izraelu.

 

U Izraelu se to neslaganje uglavnom odnosi na pitanje budućnosti Zapadne obale, precizirao je Rabinovič na konferenciji na kojoj su učestvovali ambasadorka Izraela Alona Fišer-Kam i bivša ambasadorka SCG u Izraelu Krinka Vidaković-Petrov.

 

Prisutan je bio i predsednik CIRSD Vuk Jeremić.

 

Rabinovič smatra da u ovom momentu ne postoje uslovi za uspešne mirovne pregovore Izreala i Palestine, jer je palestinska vlast fragmentirana, a nije dovoljno jasna ni uloga SAD koje su uvek služile kao posrednik.

Prema Rabinoviču, Jicak Rabin kao general, diplomata i državnik bio je u stanju da ubedi izrealsko društvo u prihvatanje određenog mirovnog sporazuma i zato se našao na meti atentatora.

 

On je napomenuo da je Izreal, posle Sporazuma iz Osla, sklopio mir sa Jordanom i u velikoj meri popravio svoje odnose sa arapskim zemljama.

U isto vreme mnogi u Izrealu su na Sporazum iz Osla gledali kao na izdaju i veliku grešku, ukazao je Rabinovič i dodao da su takvom uverenju doprineli i teroristički napadi u kojima su ubijani obični građani.

 

Alona Fišer-Kam je napomenula da je Jicak Rabin, 1995. godine uoči samog atentata, na javnom skupu poručio da veruje da velika većina građana Izraela želi mir.

 

Spreman sam da preuzmem rizik za postizanje mira, a vaš dolazak ovde je dokaz da velika većina ljudi ne odobrava nasilje koje potkopava našu demokratiju, rekla je Fišer Kam govoreći o Rabinu.

 

Krinka Vidaković Petrov je ocenila da je Jicak Rabin kao vojnik za primer dobro znao moć, ali istovremeno i sve nedostatke upotrebe sile. Prema Vidaković Petrov, Rabin je pokazivao ne samo veliko vojničko umeće nego i državničku mudrost kada je govorio o potrebi postizanja mira.

 

Za to je bila potrebna velika hrabrost, istakla je Vidaković Petrov.

 

Jeremić je izrazio zadovoljstvo što je knjiga o ubijenom premijeru Izraela prevedena na srpski jezik i što je CIRSD imao priliku da ugosti njenog pisca.

Za Itamara Rabinoviča, Jeremić je rekao da je bio blizak saradnik Jicaka Rabina i da je odličan poznavalac Bliskog istoka, posebno istorije Sirije.

 

(Kurir.rs/Fonet/Foto: Printscreen/Twitter)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...