DISCIPLINA U VLADI: Ana Brnabić glumi razrednog starešinu
Foto: Zorana Jevtić

Premijerka zadala ministrima domaće zadatke

DISCIPLINA U VLADI: Ana Brnabić glumi razrednog starešinu

Politika -

Predsednica Vlade očekuje od članova kabineta da u formularima sedmično taksativno navedu i dostave plan rada za predstojeću nedelju

Premijerka Ana Brnabić pokušava na sve načine da se postavi kao autoritet među ministrima, pa im je uvela obavezu da joj redovno dostavljaju plan rada za predstojeću sedmicu, saznaje Kurir.

Patent Brnabićeve koji nije praktikovao nijedan njen prethodnik izazvao je, međutim, kontraefekat i revolt među pojedinim članovima Vlade.

Opšta pobuna

- Žena se ponaša kao da je razredni starešina. Smislila je, zamislite, neke formulare koje je podelila i očekuje da ih ministri ili ovlašćeni saradnici u njihovim kabinetima popune, odnosno da navedu taksativno plan i program rada i medijskih pojavljivanja - žali se jedan član Vlade tvrdeći da na taj način premijerka „glumi autoritet“.

- Ministri lude, bune se, jer im to do sada niko nije tražio. To je lično njena odluka, nepisano pravilo. E, sad ćemo mi njoj da pokažemo. Nismo mi u školi. Nema šanse time da se bavimo, neka glasno na sednici Vlade iznese primedbu, pa ćemo da vidimo da li će insistirati i istrajati u tome - navodi naš sagovornik.

Od ukupno 21 ministra kojima je Kurir poslao pitanja u vezi s novom radnom obavezom, samo su četvoro izgleda „dobri đaci“. Odgovorili su, naime, da poštuju zahtev predsednice Vlade i redovno dostavljaju plan rada.

- Ko god mi nešto traži, bilo da je premijer bilo neki drugi ministar, ja dostavljam. Ništa ne krijem, radim za svoju zemlju. I nemam problem da delim šta god, jer cilj je, nadam se, isti za sve - da se u Srbiji živi bolje i kvalitetnije - kazala je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

foto: Printcsreen

Ima i poslušnih

Ministar prosvete Mladen Šarčević kratko je naveo da je uvek slao Vladi plan rada, a ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da novina može samo da koristi.

- Ne radi se o planu rada, već medijskih događaja, i to je, što se mene tiče, u redu. Bolja koordinacija ne može da škodi - navela je ona.

Ni premijerka Brnabić nije odgovorila na pitanje šta je svrha dostavljanja plana rada, niti na kakav je to odjek naišlo među ministrima.

Ni Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, nema ništa protiv što je Brnabićeva uvela obavezu obaveštavanja o programu rada.

- Svaki premijer ima svoj stil, a meni premijerkin odgovara - kazala je ona.

Varničenje

MINISTRI VETERANI IZIRITIRANI

U Vladi je, kako je Kurir pisao još pre mesec dana, zavladao haos, pošto ministri, otkako je poziciju premijera preuzela Brnabićeva, redovno na sednicama ulaze u oštre polemike. Uprkos njenim pokušajima da se postavi kao autoritet, ministri veterani teraju po svom, osporavajući njenu ulogu šefice na svakom koraku.

- Ne zna se ko pije, a ko plaća, ratuje svako sa svakim. Sevaju varnice na sve strane, svako želi da pokaže da je glavni - ispričao je tada izvor Kurira iz Vlade.

Kurir / B. Bojić

Foto: Zorana Jevtić, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: NEVERICA U CZ! U ćeliji Zorana Marjanovića pronađeni žileti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track