Najnovije vesti

PROFESOR MEĐUNARODNOG PRAVA VARADI O STAVU EVROPSKE KOMISIJE: Ustavi Španije i Srbije ne poznaju mogućnost referenduma o nezavisnosti
Foto: Fonet

Katalonija i Kosovo su po tome istovrsni slučajevi

PROFESOR MEĐUNARODNOG PRAVA VARADI O STAVU EVROPSKE KOMISIJE: Ustavi Španije i Srbije ne poznaju mogućnost referenduma o nezavisnosti

Politika

Ustav Španije i Ustav Srbije ne poznaju mogućnost referenduma o nezavisnosti i po tome su Kosovo i Katalonija istovrsni slučajevi, rekao je profesor međunarodnog prava Tibor Varadi.

Komentarišući stav Evropske komisije po kome Katalonija i Kosovo nisu za poređenje akademik Tibor Varadi je naveo da paralela između Katalonije i Kosova nije jednostavna, ali nije ni bez osnova.

"Ako bi se građani Kvebeka ili Škotske putem referenduma izjasnili za nezavisnost, to bi bila jedna opcija dozvoljena ustavom. Ustav Španije i Ustav Srbije ne poznaju takvu mogućnost - i po tome su Kosovo i Katalonija istovrsni slučajevi", naveo je on.

Zvaničnici Evropske komisije rekli su ranije da je Katalonija unutrašnje pitanje Španije, članice EU, i da se ne može porediti sa "slučajem Kosova" o čijem je jednostranom proglašenju nezavisnosti 2008. godine Savet ministara EU zauzeo stav da je to "jedinstven slučaj" koji ne može poslužiti kao presedan.

(Kurir.rs/Beta/Politika/Foto: Fonet/Nenad Đorđević)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Talas otcepljenja trese Evropu! Ovo je pet regija koje će uskoro krenuti put nezavisnosti!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...