KONGRESMEN TED PO EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Preneću Trampu da ga ovde vole i iščekuju da dođe u Srbiju
Foto: Tanjug, AP

Poruka

KONGRESMEN TED PO EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Preneću Trampu da ga ovde vole i iščekuju da dođe u Srbiju

Politika -

Kad se vratim u Vašington, reći ću predsedniku SAD sa koliko entuzijazma Srbi čekaju njegovu posetu, kao i značaj koji će ona imati u budućim američko-srpskim odnosima

Američki kongresmen Ted Po u izjavi za Kurir kaže da je, kao jedan od dva kopredsedavajuća u srpskom kokusu u Kongresu SAD, uveren da je dalji razvoj odnosa između Srbije i SAD u interesu obe zemlje.

Po ističe da Srbija igra najvažniju ulogu u ovom regionu i njen uspeh i stabilnost esencijalno doprinose rastu čitave regije.

- Moj interes za Srbiju počeo je kroz privatne odnose - pre svega najviše zahvaljujući nekadašnjoj šefici mog kabineta, koja je dete doseljenika. Ona je u svojoj porodici bila prva generacija srpskih Amerikanaca. Njeni roditelji, koji su emigrirali u SAD posle Drugog svetskog rata, bili su dvoje od mnoštva hrabrih Srba koji su spasavali i sakrivali američke pilote oborene iznad srpske teritorije tokom naše zajedničke borbe protiv fašističke Nemačke. Preko porodice Dudić upoznat sam sa zajedničkim žrtvama koje su naše dve zemlje podnele kao saveznici u dva svetska rata, kao i sa neverovatnim doprinosima koje su dali Amerikanci srpskog porekla u obogaćivanju moje zemlje, te o mnogim vrednostima koje dele Srbi sa narodom mog rodnog Teksasa - kaže kongresmen koji je ovih dana posetio Srbiju i dodaje:

- Štaviše, u Galvestonu, u Teksasu, nalazi se druga po starosti srpska pravoslavna bogomolja u SAD. Tu je od kasnih 1800. godina i izdržala je nebrojene uragane, a danas stoji kao moćan simbol snage i posvećenosti svim članovima lokalne zajednice u Galvestonu. Bila je utočište i sklonište svima, bez obzira na veroispovest i nacionalnost. Snaga i gostoprimstvo su karakteristike koje obeležavaju duh Teksasa, baš kao i duh Srbije - objasnio je Po kako se upoznao sa Srbijom i srpskim narodom.

On je naglasio da je počastvovan što je održao govor na Fakultetu za bezbednost Univerziteta u Beogradu i što je dobio Zlatnu plaketu:

- Kad se vratim u Vašington, preneću predsedniku Trampu s koliko entuzijazma Srbi čekaju posetu američkog predsednika, kao i značaj uloge koju ta poseta može da odigra u stavljanju američko-srpskih odnosa na pozitivan put.

Susreti

SA DRŽAVNIM VRHOM I SA OPOZICIJOM

Kongresmen je istakao da je zahvalan svim članovima Vlade Srbije, kao i pripadnicima opozicionih partija s kojima se susreo.

- Izrazio sam snažnu podršku naroda i vlade Sjedinjenih Američkih Država na putu Srbije u EU integracije i naglasio važnost reformi kako bi se taj cilj dostigao, naročito na poljima vladavine prava i nezavisnih medija. Razgovarali smo i o ključnim izazovima koji postoje u odnosima s drugim zemljama u regionu, kao i specijalnu potrebu da rukovodstvo hrabro nastavi s pomirenjem i poboljšanjem veza sa srpskim susedima. Pozdravio sam poziv predsednika Vučića na unutrašnji dijalog upućen na ozbiljan i odgovoran pristup pitanju Kosova - podvukao je Po.

O migrantskoj krizi

HUMANITARNI PRISTUP SRBIJE

Srbija je, naglasio je kongresmen Po, odgovorila odgovorno i rezolutno na migrantsku krizu koja je preplavila Evropu i humanitarni pristup koji je primenila bio je primer drugim zemljama u regionu.

- Ovaj izazov, kao i izazovi trgovine ljudima, nasilnog ekstremizma i saradnje sa SAD i drugim zemljama NATO polja su na kojima srpsko rukovodstvo i njeni potezi unapređuju ugled i sliku Srbije. I dalje sam uveren da bi srpska čvrsta inkluzija u zapadni tabor omogućila ovoj zemlji najbolju odbranu protiv svih loših uticaja koji imaju za cilj da razore evropsko jedinstvo. Istorijsko prijateljstvo naše dve zemlje je pravi osnov za ponovnu izgradnju odnosa u budućnosti, zasnovanih na poštovanju, zajedničkoj posvećenosti demokratskim vrednostima i pozitivnoj ulozi Srbije u poboljšanju odnosa sa susedima.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Tanjug, AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Snaja Zorana Marjanovića jedan od glavnih svedoka! Sumnja se da Milica nešto krije?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja