GLASANJE POSLE 2 NEDELJE BURNIH RASPRAVA I PREKIDA Poslanici usvojili zakon: Za službenike obuka na Nacionalnoj akademiji
Foto: Zorana Jevtić

Završena prva sednica redovnog jesenjeg zasedanja

GLASANJE POSLE 2 NEDELJE BURNIH RASPRAVA I PREKIDA Poslanici usvojili zakon: Za službenike obuka na Nacionalnoj akademiji

Politika -

Skupština Srbije završila je danas prvu sednicu redovnog jesenjeg zasedanja usvajanjem četiri predloga zakona i nekoliko izmena u sastavima delegacija u međuparlamentarnim institucijama.

Svi službenici, i na republičkom i na lokalnom nivou, prolaziće kroz obuke na Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, utvrđeno je zakonom koji je danas usvojila Skupština Srbije.

U Vladi očekuju da će Akademija početi da radi sredinom iduće godine, te da će u potpunosti transformisati javnu upravu i obezbediti efikasnije, ljubaznije i bolje upućene službenike. Po Zakonu o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu službenici će, kroz opšte i posebne programe obuka, sticati nova znanja, veštine i sposobnosti usmerene na podizanje nivoa kompetencija neophodnih za kvalitetno obavljanje poslova.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić rekao je tokom rasprave u parlamentu da službenik mora, pre svega, da pravilno primeni zakon jednako u svim jednakim situacijama, kako bi građani Srbije, ma gde god žive, bili u ravnopravnom položaju, što se sada ne dešava zbog, kako kaže, različitih procedura koje postoje u opstinama.

Elektronski dokument priznaje se kao i papirni

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju koji omogućava da se elektronski dokumenti priznaju kao i papirni, a predviđa i razne nivoe identifikacije fizičkih i pravnih lica. Zakonom je utvrđeno uvođenje elektronskog pečata za pravna lica, a utvrđeno je i formiranje elektronskog magacina za čuvanje dokumentacije.

Elektronski pečat biće i zamena za pečat i svojeručni potpis ovlašćenog lica te će imati punopravnu snagu, što će omogućiti povezivanje različitih informacionih sistema i institucija koje mogu da razmenjuju pečatirana elektronska dokumenta.

(Kurir.rs/Agencije/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja