DS: Dačiću, kaži gde je zapelo!

Luda kuća

DS: Dačiću, kaži gde je zapelo!

Politika -
Dok Demokratska stranka traži od Ivice Dačića da kaže šta je prepreka za formiranje vlade, lider SPS sve bliži dogovoru sa SNS

BEOGRAD - Evo zašto su većali 52 dana.Lider socijalista Ivica Dačić najverovatnije će novu vladu formirati s naprednjacima i URS, saznaje Kurir. Prema rečima našeg izvora iz vrha DS, Dačić je od SNS dobio ponudu koja se ne odbija, a koju demokrate nisu mogle da mu ponude.U prilog ovoj tezi ide i izjava prvog čoveka JS Dragana Markovića Palme, koji je potvrdio da su naprednjaci Dačiću ponudili mesto premijera.- Koalicija SPS-PUPS-JS dobila je ponudu od SNS da mandatar nove vlade bude Ivica Dačić. Mi iz koalicije pre dva dana smo imali sastanak, ali o tome se nismo izjasnili jer smo već razgovarali sa DS - naveo je Palma.S druge strane, Čedomir Jovanović je juče rekao da „za LDP nije moguća vlada sa socijalistima, jer nije spreman na kompromis oko suštine svoje politike“.Demokratska stranka zatražila je sinoć od SPS da saopšti šta je prepreka za formiranje nove vlade Srbije i da li još važi koalicioni sporazum od 8. maja.„SPS je dao podršku zajedničkoj vladi predvođenoj Borisom Tadićem i javnost mora da bude upoznata s tim da li je taj dogovor na snazi“, navodi se u saopštenju DS izdatom posle sednice Predsedništva te stranke.Kako se navodi, DS je s koalicijom oko SPS odmah nakon majskih izbora napravio dogovor o programu i obezbedio potrebnu većinu za vladu bez postavljanja kadrovskih uslova i zahteva.Funkcioner SNS Nebojša Stefanović izjavio je sinoć da bi danas trebalo da počnu razgovori stranke sa SPS o formiranju nove vlade, ako bi socijalisti saopštili da prekidaju razgovore sa DS. On je naveo da i SNS zanima šta SPS kaže da je prepreka za formiranje nove vlade i da li još važi njihov koalicioni sporazum dogovoren sa DS 8. maja.

Jako teškoDa pregovori sa DS idu „jako teško“, izjavila je sinoć potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović.- Mi imamo zvaničan stav da pokušamo sa DS. Ako se to ne desi, razgovaraćemo s drugim strankama, ali odluku o tome moraju doneti organi stranke - rekla je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track