LOKALNI IZBORI NA KOSOVU: Pobeda Srpske liste u svim opštinama sa srpskom većinom
Foto: Dragan Kadić

U birački spisak upisano ukupno 1.890.952 birača

LOKALNI IZBORI NA KOSOVU: Pobeda Srpske liste u svim opštinama sa srpskom većinom

Politika -

Srpska lista proglasila je večeras pobedu na lokalnim izborima u svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

Na centralnom gradskom trgu kod spomenika Knezu Lazaru u severnom delu Mitrovice predstavnici Srpske liste večeras su slavili uz šampanjac, vatromet i zvuke trube.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Djurić ocenio je da je pobeda Srpske liste velika pobeda za srpski narod, da je to pobeda za Srbiju, za jedinstvo i opstanak Srba na tom području. On je naveo da sada ujedinjeni oko jedinstvene, zajedničke srpske, ne stranačke, nego srpske nacionalne državne politike, Srbi na Kosovu i Metohiji imaju snagu da se za svoje interese bore i pred prištinskim institucijama i pred medjunarodnom zajednicom.

“Ova pobeda je i velika odgovornost za sve ljude koji su dobili narodno poverenje i poverenje države. Više nego ikada ćemo i kontrolisati i pomagati da stvari ovde budu onakve kakve zaista treba da budu”, istakao je Djurić. ; ;

On je naglasio da se nikada neće odustati od toga da se Kosovo i Metohija smatraju srcem Srbije.

“Država Srbija biće čvršće nego ikada uz svoj narod na Kosovu i Metohiji. Kako država Srbija bude medjunarodno, politički i ekonomski jačala, tako će jačati i naša pozicija ovde”, rekao je Djurić.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić nakon proglašenja pobede zahvalio je gradjanima i istakao da je Srpska lista jasan pokazatelj koliko narod na Kosovu i Metohiji veruje svojoj državi, veruje Vladi Srbije i predsedniku Republike Srbije Aleksandru ;Vučiću.

"Ovo je pokazatelj koliko narod na Kosovu i Metohiji ceni rad, zalaganje naše države za naš opstanak i bolji život na Kosovu i Metohiji i koliko ne veruje prodavcima magle, manipulatorima i onima kojima je lični interes iznad svega", rekao je Rakić.

Rakić, koji je i predsednik Srpske liste, naglasio je da ga posebno raduje što Srpska lista nije pobedila samo u Kosovskoj Mitrovici već u svih deset opština na Kosovu sa srpskom većinom.

“Srpski narod je uvek bio uz svoju državu i srpska država je bila uvek uz svoj narod, tako je bilo I tako će ostati”, istakao je Rakić. ; Predstavnici Srpske liste saopštili su na konferenciji za novinare u štabu stranke da je njihov kandidat Srdjan Popović novi gradonačelnik Gračanice.

Izborni štab Srpske liste u opštini Zvečan saopštio je da je ubedljivu pobedu za gradonačelnika te opštine odneo Vučina Janković.

22:10 - Srpska lista proglasila je večeras pobedu u Zvečanu, gde će mesto gradonačelnika zadržati Vučina Janković. Srpska lista, kako je saopšteno iz Izbornog štaba te partije, osvojila je 69 odsto glasova. Izlaznost na izborima u Zvečanu iznosila je 47,47 odsto.

21:01 - Kosovska policija: Bez većih incidenata

Policija Kosova saopštila je da su sa bezbednosnog aspekta današnji izbori za predsednike opština i odbornike 38 opštinskih skupština na Kosovu prošli mirno i bez ozbiljnijih incidenata koji bi uticali na tok izbornog procesa.

20:00 - Rakić pobedio u Kosovskoj Mitrovici

Lider Srpske liste i kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić, prema informacijama iz Izbornog štaba te liste, odneo je pobedu na današnjim lokalnim izborima.

Rakić, kako je rečeno, prema aktuelnim preliminarnim rezultatima ubedljivo pobedio u trci za gradonačelnika severne kosovske Mitrovice.

Konferencija za štampu, na kojoj će Srpska lista saopštiti rezultate, biće, kako je najavljeno, održana oko 21 čas.

17:45 - Srpska lista ocenila je danas da su akcije Prištine na administrativnom prelazu "Jarinje", koji je nekoliko sati bio zatvoren nakon što je policija u autobusu pronašla dve ručne bombe i detonatore, "očigledan pokušaj sprečavanja da interno raseljeni iz centralne Srbije glasaju na Kosovu i Metohiji".

16:05 - CIK: Do 15 časova na lokalnim izborima na Kosovu glasalo oko 29 odsto birača Pravo glasa na lokalnim izborima na Kosovu do 15 časova iskoristilo je 29,04 odsto od ukupno 1.890.953 stanovnika sa biračkim pravom, saopštila je Centralna izborna komisija (CIK).

15:45 - Na administrativnom prelazu Jarinje, u autobusu koji je prevozio raseljena lica da glasaju na današnjim lokalnim izborima na Kosovu pronađene su dve ručne bombe i dva električna detonatora, preneo je portal KoŠev. Specijalni tim kosovske policije je deaktivirao bombe, prelaz je zatvoren i uskoro se očekuje normalizacija saobraćaja, izjavio zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti. Dodao je da su vozač i vođa puta zadržani.

Podsetimo, na lokalnim izborima biraju se predsednici opština i odbornici u opštinskim skupštinama. Centralna izborna komisija Kosova i Metohije saopštila je da će na izborima učestvovati 91 politički subjekt - 35 političkih partija, jedna koalicija, 30 građanskih inicijativa i 25 nezavisnih kandidata.

U birački spisak upisano je ukupno 1.890.952 birača, a glasaće se u 38 opština.

Kosovski Srbi na izbore izlaze sa 18 lista i nastupaju u 21 opštini - u 10 opština gde čine većinu stanovništva i u 11 opština gde nisu većina.

Izborna kampanja je zvanično počela 21. septembra i trajala je do petka u ponoć, kada je započela izborna tišina.

Beograd podržava kandidate Srpske liste, koja nakon junskih vanrednih parlamentarnih izbora ponovo učestvuje u političkim procesima u pokrajini i u vladi u Prištini.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta/Foto: Dragan Kadić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Beogradski i parlamentarni izbori u martu?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track