TAJKUNI OKRENULI LEĐA: Dragica u panici! Otkačili je donatori
Foto: Zorana Jevtić

Bežanija čim je predsednik pao s vlasti

TAJKUNI OKRENULI LEĐA: Dragica u panici! Otkačili je donatori

Politika -

Bivša prva dama vrši pritisak na supruga Tomislava Nikolića da hitno obezbedi finansijere jer će se kasa njene fondacije uskoro potpuno isprazniti

Dragica Nikolić, bivša prva dama Srbije, u neviđenoj je panici zato što su je donatori njene humanitarne fondacije napustili otkad je njen suprug Tomislav Nikolić ostao bez fotelje predsednika države, otkriva Kurir.

Fondacija je prošle godine, koja je ujedno i poslednja u mandatu Nikolića, od finansijera prihodovala čak 348.865.000 dinara, ali su oni zavrnuli česmu nakon što je ekspredsednik otišao s Andrićevog venca.

Toma izgubio uticaj

- Dragica je u velikoj histeriji jer su se brojni donatori polako povlačili nakon što je Toma pao s vlasti. Kasa njene fondacije se prazni, a od brojnih stranih finansijera i domaćih tajkuna, koji su davali pare i šakom i kapom, ostala je tek nekolicina. Ona je toliko besna da vrši pritisak na Tomu da se aktivira i obezbedi joj neke pare. Međutim, mrka kapa od toga jer tajkuni nemaju više interes da uplaćuju novac fondaciji jer je Toma izgubio svaki politički uticaj - priča izvor Kurira blizak Nikolićima.

Dragica Nikolić uspela je, kako je Kurir juče objavio, da kroz svoju fondaciju obrne 457.308.000 dinara, ili gotovo četiri miliona evra, za poslednje dve godine predsednikovanja svog supruga. U finansijskom izveštaju objavljenom na portalu Agencije za privredne registre navedeno je da je prihod fondacije 2015. bio 108.443.000 dinara, dok je prošle godine inkasirala trostruko više.

Poslovanje fondacije je od samog osnivanja velika misterija, jer ga Nikolići kriju kao zmija noge, a nije poznato ni na koji način i gde su utrošeni milioni evra.

foto: Damir Dervišagić

„Šišanje i pranje“

Ivan Ninić, direktor Centra za vladavinu prava, smatra da je u ovom slučaju reč o jednom privatnom preduzeću za „šišanje i pranje“ koje funkcioniše pod firmom fondacije.

- Svi u državi pet godina znaju šta Nikolići rade i svi se prave blesavi. Način prikupljanja novca jeste zona trgovine uticajem, ali trošenje tog novca je još veći problem. Fondacija ne donira novac direktno bolnicama, već ugovara radove sa izvođačima i kupuje robu i opremu. Tako je isključena javna nabavka i sve se radi direktnom pogodbom - kaže Ninić i dodaje:

- Stvarni obim izvedenih i plaćenih radova je pod velom tajne, a oprema se uvek nabavlja preko posrednika i stvar je jasna kada uporedite tržišne cene. Prvi efekat takvog humanitarnog rada je činjenica da je Dragica Nikolic obučena kao engleska kraljica Elizabeta. Zato Pandorinu kutiju kad-tad mora da otvore poreske službe i tužilaštvo.

Vanredna kontrola

NADLEŽNI ČEŠLJAJU IMOVINU NIKOLIĆA

Zbog sumnji na korupciju nadležni organi su krenuli u proveru poslovanja fondacije - Agencija za borbu protiv korupcije kontrolu je započela krajem 2016, a u češljanje se uključila čak i policija u aprilu ove godine. Rezultati su, međutim, i dalje nepoznati. Umesto konkretnih odgovora šta su otkrili u proteklih godinu dana, iz Agencije su potvrdili da obavljaju vanrednu kontrolu imovine funkcionera, među kojima je i Tomislav Nikolić. Agencija, dakle, još proverava navode o sumnjama na korupciju u davanju donacija fondaciji i eventualnim pogodnostima koje su finansijeri zauzvrat dobili.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Zorana Jevtić, Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track