RASIM LJAJIĆ ZA KURIR: Nisam za izbore, ali ih ne isključujem
Foto: Dado Đilas

Intervju nedelje, ministar trgovine i lider SDPS

RASIM LJAJIĆ ZA KURIR: Nisam za izbore, ali ih ne isključujem

Politika -

Od 1990. naovamo imali smo samo dve vlade sa punim mandatom. Sve druge bile su kratkog veka, mislim da je prosečno trajanje vlade u Srbiji 18 meseci

Rasim Ljajić, ministar trgovine i lider SDPS, kaže da nema razloga za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, ali da u Srbiji čovek takvu opciju nikad ne može da isključi. Tvrdi da je Vlada Ane Brnabić vlada kontinuiteta i da afera s Vulinovom stanom i tetkom nije bacila senku na rad njenog kabineta.

Hoće li biti vanrednih izbora? Navodi se da bi mogli da budu istovremeno sa vanrednim gradskim izborima.

- Svako licitiranje sa datumima izbora naprosto je deplasirano. U ovom trenutku niko sa sigurnošću ne zna kada će biti održani redovni gradski izbori, a kamoli da li će istovremeno biti i vanredni parlamentarni izbori. Ne znam ništa o tome i ne želim da tvrdim da li će ih biti ili ne.

Aleksandar Vučić je kazao da ne isključuje mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora.

- Dobro, mislim da je to logična izjava, posebno jer smo u Srbiji od 1990. naovamo imali samo dve vlade sa punim mandatom - vlade Mirka Marjanovića i Mirka Cvetkovića. Sve druge bile su kratkog veka. Mislim da je prosečno trajanje vlada u Srbiji 18 meseci. Prema tome, u situaciji u kojoj smo mi, nikada te vanredne izbore ne možeš da isključiš i zato je Vučić to i rekao.

Da li su Srbiji potrebni vanredni parlamentarni izbori? Šta bi se dobilo njima?

- Nisam pristalica čestih izbora zato što se u vreme izbornih kampanja usporavaju procesi i reforme. Zato mislim da te izbore treba izbeći, osim ako ne postoji neka ozbiljna politička kriza koja ugrožava parlamentarnu većinu.

Neki analitičari kao povod za vanredne parlamentarne izbore vide mogućnost ozbiljnije rekonstrukcije Vlade. Ko je to od vas ministara zatajio?

- Rekonstrukcija Vlade je nešto što je uobičajeno i u zemljama razvijenijih demokratija nego što je naša. Uglavnom se te rekonstrukcije prave na pola mandata, nema tu nekih pravila, naravno, ali se prave jer je potrebna sveža krv, sveža energija i ne mislim da je to loša stvar ili presedan.

foto: Dado Đilas

Da li je, po vašem mišljenju, neko od ministara zatajio?

- Ja sam samo jedan od ministara i bilo bi degutantno s moje strane da ocenjujem rad bilo kog ministra, svojih kolega. Za to su merodavni - stožerna stranka SNS i premijerka kao kapiten tima.

Premijerka je nedavno rekla da lako može da zameni neke ministre, na šta joj je Jadranka Joksimović poručila da i ona može da bude smenjena. Dakle, da i vi ministri date ocenu o svom šefu...

- Svako može da govori ono što misli, a ja smatram da ministri ne treba da ocenjuju rad premijera, već obrnuto, i to treba da bude pravilo. I, naravno, rad treba da ocenjuje glavna stranka koja je izvojevala pobedu, u ovom slučaju to je Srpska napredna stranka.

Šta je to što je obeležilo prvih 100 dana rada Vlade?

- To je svakako suočavanje s problemima kojima se dugo bavimo - „Fijat“, problemi vezani za proteste radnika u pojedinim preduzećima... Bili smo suočeni i sa problemima koji su višedecenijski, kao što je pitanje Kosova, problemi sa reformama... Prema tome, ova vlada jeste vlada kontinuiteta, većina ministara je iz prethodnog saziva i 100 dana objektivno nisu merilo za rad ove vlade...

Zar u prvih 100 dana nije najupečatljivija afera Vulinov stan i tetka iz Kanade?

- Mislim da u Srbiji jedino prolaze loše vesti, samo na tome u javnosti možete ili da prodajete novine, ili da dobijete na gledanosti. Rad Vlade obeležile su stvari o kojima sam govorio, a to su svi oni problemi koje smo s manje ili više uspeha rešavali.

Zašto mislite da je loša vest što javnost insistira da Vulin objasni otkud novac za stan?

- Aleksandar Vulin je o tome govorio, ja ne mogu o tome da govorim ni više ni manje, jer znam koliko i vi.

Dobro, je l‘ vi verujete Vulinu da je kupio stan tako što je pozajmio novac od tetke?

- Ako neko ne veruje, postoje institucije koje to treba da provere. Nije ni moje ni vaše da određujemo da li je neko prav ili kriv.

Da li ste ga pitali o toj tetki?

- Ne, zašto?

Pa na primer, čime se bavi kad ima toliki novac?

- Ne.

Da li mu verujete da je unosio u zemlju po 9.000 evra?

- Ma nisam ja nikakav istražni organ.

Ta afera jeste vezana za Vulina, ali on sedi u istoj vladi kao i vi i bacila je senku na sve vas.

- Mislim da nije bacila senku. Niti mogu niti hoću da određujem bilo kojoj instituciji šta će da radi i da li treba da radi.

Da li se spremate za vanredne gradske izbore? Čemu oni ako su redovni negde u martu, a vanredni u svakom slučaju ne mogu da budu pre sredine januara?

- To nisu više vanredni, to su manje-više redovni... Tri meseca pre ili kasnije ne znači za stranke apsolutno ništa. Sve stranke su od juna u nekoj vrsti kampanje.

Hoćete li sami ili s nekim u koaliciji na izbore za Beograd?

- Za svaku varijantu moramo da budemo spremni, ali ćemo razgovarati sa našim partnerima i nakon toga doneti odluku.

SNS, SPS?

- Tako je, prvo sa SNS, pa SPS.

Kada očekujete da počnu razgovori?

- Očekujem da razgovori krenu negde oko Nove godine. Do kraja ove godine imaćemo jasnu situaciju, sliku da li ćemo na izbore za Beograd ići u koaliciji ili sami.

O gužvama u Beogradu

IDEM PEŠKE KAD GOD MOGU

Kako se nosite sa saobraćajnim haosom u gradu?

- Pa... Pravo da vam kažem, trudim se da ga ne osetim, izbegavam mesta gde je gužva. Ili idem peške.

Stop za srpsko brašno

ŽALIĆEMO SE EK

Zašto je KiM uvelo dodatni namet za brašno iz Srbije?

- Ova mera ima za cilj da zaustavi izvoz iz Srbije. Cene brašna koje mi izvozimo identične su ili vrlo slične sa cenama našeg brašna koje izvozimo u Makedoniju, Crnu Goru... Ovde je reč o tome da se zaštiti lobi sa Kosova. To znači da će građani Kosova plaćati veću cenu i brašna i hleba na Kosovu, jer naše brašno jeste jeftinije od zemalja u okruženju.

Da li postoji mogućnost žalbe na tu odluku?

- Postoji procedura za žalbu. Ako to ne uspe, onda ćemo tražiti sastanak zajedničkog komiteta CEFTA, a paralelno s tim ćemo se obratiti i EK.

Kurir / razgovarala Katarina Blagović

Foto: Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Beograd pod policijskom blokadom! Zbog čega je centar grada bio opasna zona?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track