OVAKO SE ARČE PARE GRAĐANA SRBIJE: Za krečenje Skupštine plaćamo čak 15 miliona!
Foto: Zorana Jevtić, Nebojša Mandić

BAHATO

OVAKO SE ARČE PARE GRAĐANA SRBIJE: Za krečenje Skupštine plaćamo čak 15 miliona!

Politika -

Za dve godine iz budžeta srpskog parlamenta samo za molerske radove izdvojeno prvo deset, a zatim pet miliona dinara

Za samo dve godine Skupština Srbije, na čijem je čelu Maja Gojković, spiskala je čak 15 miliona dinara za krečenje i druge molerske radove.

Poslednji ugovor o molersko-farbarskim radovima, za koji je iz državne kase izdvojeno pet miliona dinara kako bi se okrečili i renovirali objekti koje koristi Narodna skupština, zaključen je sredinom oktobra 2017, dok je samo godinu dana ranije za iste poslove izdvojeno čak 10 miliona dinara.

Besparica

I dok narod jedva krpi kraj s krajem željno iščekujući obećano istorijsko povećanje plata i penzija, Skupština pod Gojkovićevom na doterivanje objekata troši milione.

- Ugovor je zaključen 11. oktobra 2017, a naručilac je služba Narodne skupštine, Kralja Milana 14. Vrsta predmeta ugovora su molersko-farbarski radovi na tekućem održavanju objekata koje koristi Narodna skupština - navodi se u navedenom ugovoru koji je objavljen na sajtu Skupštine Srbije, među javnim nabavkama.

foto: Shutterstock

U konkursnoj dokumentaciji je navedeno da su mesto izvođenja radova objekti Narodne skupštine u Ulici kralja Milana i na Trgu Nikole Pašića, dok je ugovorena vrednost 5.000.000 dinara bez PDV, što je oko 41.000 evra. Za taj novac, izvođač je dužan, sudeći prema konkursnoj dokumentaciji, da šmirgla stare drvene prozore, maže ih bojom, lakom, krpi gipsom pukotine, boji zidove i plafone, radijatore...

Inače, posao je dodeljen firmi MG KOOP d. o. o. iz Beograda, a period važenja ugovora je 12 meseci. Prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre, vlasnik firme MG KOOP d. o. o. je izvesni Goran Cvetković, a među poslovnim podacima je navedeno da se bave izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada.

Podsećanja radi, ovom ugovoru prethodio je skoro identičan, kada je Narodna skupština za potrebe molersko-farbarskih radova u aprilu 2016. objavila obaveštenje o zaključenom ugovoru u kom je navedeno da je ugovorena vrednost iznosila 10 miliona dinara, a ugovor je važio godinu dana od dana potpisivanja.

foto: Zorana Jevtić

Tačni podaci

Ekonomista Milan Kovačević kaže da krečenje Skupštine sigurno nije jeftino, ali je neophodno znati koliko se tačno kvadrata kreči.

- Što se tiče štednje, da bi država štedela, trebalo bi je naterati da manje uzima poreskih prihoda od građana i privrede. Mi spadamo u zemlje koje mnogo plaćaju to. Trebalo bi doneti zakon koji bi to ograničio - poreski prihodi ne smeju biti veći od privrednog rasta i inflacije. Očigledno da nije prisutna dovoljna transparentnost, jer nekad ne znate koliko je kvadrata krečeno, ne znate koje su boje u pitanju i ostalo - kaže Kovačević.

K. B. - S. Đ - Foto: Zorana Jevtić; Nebojša Mandić; Shutterstock

Bez odgovora

U SKUPŠTINI ĆUTE

Iz informativne službe Skupštne Srbije nisu odgovorili na pitanja poslata mejlom. Jedno od njih je bilo i da li je odgovorno da se toliki novac izdvoji za molerske radove usred krize s kojom se zemlja bori.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Sećate li se ljubičica koje su imale čuvare? Sada su uvenule!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja