RUSI: SAD dale ultimatum Srbiji, biće problema
Foto: Marina Lopičić

Ruski Komersant o poseti brajana Hojta Jija

RUSI: SAD dale ultimatum Srbiji, biće problema

Politika -

Beograd se može okrenuti EU i SAD, jer od njih ekonomski zavisi

Američki ultimatum Srbiji da prestane da sedi na dve stolice i da se odluči između Rusije i Zapada doveo je Beograd u komplikovan položaj, jer bilo koji izbor obećava probleme, piše moskovski dnevnik Komersant.

- U toj situaciji, kako smatraju analitičari bliski Vladi Srbije, Beograd se može okrenuti EU i SAD, jer od njih ekonomski zavisi - navodi list u tekstu pod nazivom „Srbiju okreću na Zapad - Beograd teraju da odbaci saradnju s Rusijom“.

Komersant piše o poseti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Brajana Jia, tokom koje su izneti takvi zahtevi, ali navodi da se ne zna kakav je bio odgovor srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

List dodaje da je Amerika i ranije pritiskala Beograd da odredi prioritete spoljne politike, ali da to nije bilo javno, ili su sa takvim izjavama istupali američki kongresmeni, a ne predstavnici administracije.

Izvor blizak Vladi rekao je dnevniku da Vašington ima ceo niz zamerki i zahteva prema Beogradu, a da je glavno - ne pružiti diplomatski status ruskim predstavnicima Humanitarnog centra u Nišu.

- Faktički, američki ultimatum postavlja Beograd u komplikovan položaj. Bilo koji izbor da napravi, imaće ozbiljne probleme - piše ruski Komersant.

Kurir / E. K.

Foto: Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo ko je srušio alibi Zorana Marjanovića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track