(VIDEO) SUSRET U BEČU: Palma i Gudenus protiv dvostrukih aršina EU
Foto: Kurir

(VIDEO) SUSRET U BEČU: Palma i Gudenus protiv dvostrukih aršina EU

Politika -

Predsednika Jedinstvene Srbije i predsednika Poslaničke grupe srpsko - austrijskog prijateljstva u Skupštini Srbije, danas je u Beču primio zamenik gradonačelnika Beča i potpredsednik Slobodarske partije Austrije, Johan Gudenus.

"Ne možemo da prihvatimo dvostruke aršine Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. EU i SAD, odnosno NATO pakt, su bombardovale Srbiju 1999. godine i na Kosovu i Metohiji na vlast doveli teroriste. Danas u Kataloniji je sasvim druga retorika iz tih zemalja. Mi se slažemo da treba poštovati Ustav Španije, alI su morali da poštuju i Ustav Srbije. Danas samo Srbija postuje Briselski sporazum, za razliku od Albanaca", rekao je Dragan Marković.

Palma je zatražio pomoć Austrije, koja ce od jula 2018. godine predsedavati Evropskom unijom, kako bi se poštovalo međunarodno pravi i kako bi Srbija što pre postala članica Evropske unije.

"Jedinstvena Srbija je pozvala Srbe da glasaju za Slobodarsku partiju Austrije na vanrednim parlamentarnim izborima i mi im čestitamo na odličnom rezultatu koji će ovu stranku odvesti u novu Vladu Austrije. Mi očekujemo da ministri iz Slobodarske partije Austrije u novoj vladi nastave sa podrškom Srbiji i da između ostalog povećamo ekonomsku saradnju izmedju dve zemlje koja je 2016. godine iznosila milijardu evra, 2017. nesto malo više, a narednih godina očekujemo jos vise.

GUDENUS: Srbija će i dalje imati našu podršku "Kod poslednjeg slučaja Katalonije i kada govorimo o pravu naroda na samoopredeljenje, očigledni su dvostruki standardi u odnosu na Kosovo. Sa jedne strane imamo Kosovo koje je deo Srbije i koji su otkinuli od Srbije, a sa druge Kataloniju i Krim. Slobodarska partija Austrije se zalaze za pravičnost u međunarodnoj politici i zbog toga sam pokrenuo peticiju da Kosovo ne postane član Uneska. Učinićemo sve da Srbija što pre postane član EU" rekao je zamenik gradonačelnika Beča, koji je prihvatio poziv da dovede jednu privrednu delegaciju u Jagodinu i Srbiju.

(Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track