AFERA RAJSKI PAPIRI TRESE SVET I SRBIJU: Ministar Nenad Popović sakrio 75 miliona dolara u poreskom raju
Foto: Zorana Jevtić

razotkrili srpske političare i biznismene

AFERA RAJSKI PAPIRI TRESE SVET I SRBIJU: Ministar Nenad Popović sakrio 75 miliona dolara u poreskom raju

Politika -

Srpski ministar bez portfelja 2012. poslovanje svojih kompanija prebacio u ofšor zone i tako izbegao plaćanje poreza, pokazuju dokumenta koja je objavila mreža istraživačkih novinara i portal Krik, a na spisku su i brojni svetski moćnici

Projekat “Rajski papiri”, koji otkriva veze više stotina svetskih političara i biznismena sa ofšor kompanijama, žestoko potresa svet! Na spisku onih koji su u poreskim rajevima sakrili bogatstvo i tako izbegli obavezno plaćanje poreza nalazi se i nekoliko preduzeća i građana iz Srbije, među kojima je najpoznatiji ministar bez portfelja Nenad Popović.

Kako je objavio portal Krik, koji je deo mreže svetskih istraživačkih novinara koji su istraživali dokumenta procurila iz dve agencije za ofšor usluge s Bermudskih ostrva i iz Singapura, Popovićevi poslovi i imovina vrede najmanje 75 miliona dolara, a njihova tržišna vrednost je veća od 100 miliona, što ga čini ubedljivo najbogatijim političarem u zemlji.

foto: Zorana Jevtić

Dokumenta pokazuju da je Popović vlasnik najmanje sedam ofšor kompanija na Kipru i jedne na Britanskim Devičanskim Ostrvima, tvrdi Krik.

- Nakon što je 2012. postao potpredsednik Narodne skupštine, Popović je došao na ideju da svoje bogatstvo reorganizuje kroz složenu mrežu ofšor kompanija koju bi kontrolisali trust iz Hongkonga i dve firme sa Ostrva Man. Advokatska kuća “Appleby”, koju je Popović želeo da angažuje, međutim, sprovela je istragu i otkrila različite kontroverze u vezi s Popovićevim poslovima, posebno onim u Rusiji - piše Krik.

Popović se pravda

S druge strane, Popović je juče saopštio da su sve njegove kompanije registrovane u Rusiji i Evropi, a ne u ofšor zonama.

POPOVIĆ NEGIRA: Sve moje kompanije registrovane su u Rusiji i Evropi, a ne u ofšor zonama

- I što je najvažnije, sve moje kompanije deklarisao sam kao nosilac državne funkcije u Agenciji za borbu protiv korupcije Srbije - naveo je Popović, dodavši da mu je konsultantska kuća PWC, koja ga savetuje 20 godina, predložila 2012. da kompanije prebaci u ofšor zone, ali je on to, kako tvrdi, odbio.

Oglasila se i Agencija za borbu protiv korupcije, koja je istakla da je Popović uredno prijavio imovinu, ali će oni tek oceniti da li ima povoda za vanrednu kontrolu njegovog imetka.

foto: Dragan Kadić

Pevačica se ograđuje od bivših saradnika

MAJA NIKOLIĆ: NEMAM SAD NIŠTA S NJIMA!

U procurelim dokumentima pojavljuje se i kompanija “Nano Consulting Ltd”, koju je 2008. na Malti osnovao Rade Vojvodić. On je vlasnik beogradske firme “Comandante”, srpskoj javnosti poznate zahvaljujući pevačici Maji Nikolić.

- Pevačica je 2012. rekla da radi kao generalni menadžer ove firme, koja zastupa rusku kompaniju “Metrovagonmaš”, i da je u njeno ime pregovarala sa “Železnicama Srbije” o prodaji vozova - navodi Krik. Maja Nikolić se u izjavi za Kurir ogradila od pomenute firme:

- Ma, nisam se čula ni videla s tim ljudima dugo... Ta saradnja je bila pre pet-šest godina, nemam sad ništa s njima.

Zlatko Minić

AGENCIJA SVE DA PROVERI

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbije kaže da Agencija za borbu protiv korupcije treba da proveri šta je ministar Popović prijavio od svoje imovine:

- Treba sačekati i videti kakvi će sve podaci iz “Rajskih papira” biti objavljeni o Popoviću i šta će utvrditi provera Agencije. Na osnovu ovoga što je do sada objavljeno i na osnovu demantija ministra ne možemo unapred zaključivati.

foto: ALESSANDRO BIANCHI, Profimedia

Džet-set beži od poreza

MADONA I BONO VOKS MULJALI PREKO MALTE

Pop kraljica Madona i frontmen benda U2 Bono Voks našli su se među svetskim “muljatorima” u “Rajskim papirima”. Bono, čije je pravo ime Pol Hjuson, kupio je deonice litvanskog tržnog centra preko kompanije na Malti, gde strani investitori plaćaju pet odsto poreza na profit. Portparolka muzičara je rekla da je Bono bio “pasivan, manjinski investitor” na Malti, koja je deo EU.

foto: Reuters/Phil Noble, AP/Rich Schultz, Profimedia

I oni utajili porez

KRALJICA ELIZABETA, PUTINOV ZET I TRAMPOV MINISTAR TRGOVINE

Vezu s poreskim rajevima imaju i mnogi svetski lideri, a do sada su isplivala imena britanske kraljice Elizabete Druge, bliskih saradnika i donatora Donalda Trampa, među kojima je najpoznatiji ministar trgovine Vilbur Ros, a na spisku su i zet Vladimira Putina, te finansijski savetnik Džastina Trudoa... Na listi kompanija se nalaze “Najk”, “Epl”, “Uber”, “Fejsbuk”.

foto: Dado Đilas

Malteška posla

ŠARIĆEV PARTNER SAKRIO DVE FIRME

I kontroverzni biznismen Bogdan Rodić, povezan s klanom narko-bosa Darka Šarića, vlasnik je dve ofšor kompanije registrovane na Malti, pokazuju procurela dokumenta.

Kako piše Krik, porodica Rodić poseduje mnogo firmi u Srbiji, ali je pre svega poznata po tome što je osnovala trgovinski lanac “Roda”, kao i jer je u vlasništvu članova porodice bila “MB pivara”.

Šta su „Rajski papiri”

„KOPALO” ČETIRISTO SVETSKIH NOVINARA

Grupa od 400 novinara iz 67 zemalja otkrila je 13,4 miliona tajnih dokumenata s detaljnim dokazima o utaji poreza visokih zvaničnika i preduzeća u svetu. Curenje tih informacije prvobitno je preuzeo list Zidojče cajtung, koji je naveo da većina dokumenata dolazi iz ofšor advokatske kuće “Appleby”, osnovane na Bermudama. Ta kompanija je u oktobru saopštila da su njeni podaci hakovani.

foto: Kurir

Kurir / B. Karović - I. Kljajić

Foto: Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

"Rajski papiri" otkrivaju paklene zavere! Svetski mocnici, ali i jedan srpski ministar preselili bogatstvo u ofšor zemlje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track