Najnovije vesti

DEJVID MEKALISTER: O članstvu Srbije odlučuju zemlje Evropske unije a ne Vašington!
Foto: Fonet/Nenad Đorđević

izvestilac EP za Srbiju

DEJVID MEKALISTER: O članstvu Srbije odlučuju zemlje Evropske unije a ne Vašington!

Politika

I EU i SAD podržavaju Srbiju na putu evrointegracija, ali o samom ulasku u EU jedino odlučuju zemlje članice Unije, poručio je izvestilac EP za Srbiju Dejvid Makalister.

 

Makalister kaže da i EU i SAD veoma podržavaju Srbiju u njenim evropskim težnjama.

 

"Ipak, da li i kada će se zemlja kandidat priključiti EU - to je ekskluzivna odluka koju jednoglasno donose zemlje članice EU prethodno konsultujući se sa Evropskom komisijom i uz dobijeno odobrenje Evropskog parlamenta", odgovorio je Makalister na pitanje o mogućem uticaju Vašingtona i američkog stava prema Rusiji i Kosovu na proces evrointegracija Srbije.

 

Izvestilac za Srbiju istovremeno i član Delegacije EP za saradnju sa SAD Dejvid Makalister je odgovarajući na pitanje Tanjuga da li se nedavne izjave zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Brajana Hojta Jija koji je Beogradu poručio da "ne može da sedi na dve stolice" kada je Rusija u pitanju i da "ne dira u nezavisnost Kosova", mogu u Briselu protumačiti kao spoljni politički pritisak na zemlju kandidata, naglasio da EU očekuje napredak kada je u pitanju usklađivanje srpske spoljne politike sa zajedničkom politikom evropske dvadestosmorice.

 

"EU se sastoji od 28 zemalja članica. Neke od njih imaju bliže odnose sa Moskvom u odnosu na druge. Ipak, Rusija je jednostrano promenila granice svog suseda što je suprotno osnovnim principima na kojima je zasnovana EU što je i dovelo do zajedničkog odgovora Unije", objašanjava Makalister.

 

Ponavlja da se i od Srbije u okviru pregovora u poglavlju 31 očekuje postepeno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

 

"EU je spremna da zadrži i razvija dijalog sa Srbijom kada se radi o pitanjima spoljne politike i očekuje da vidi napredak u toj oblasti", zaključio je Dejvid Makalister.

 

Kurir.rs/Tanjug

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

KURIR VESTI UŽIVO: Ovo su bili poslednji trenuci života ubijenog pekara! Evo šta se tačno odigralo u staklorezačkoj radnji!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...