NATO NEDELJA U BEOGRADU Jelena Milić: Za bolje veze EU i NATO, na skupu i ambasadori Skat i Ditman
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

5. Beogradska NATO nedelja

NATO NEDELJA U BEOGRADU Jelena Milić: Za bolje veze EU i NATO, na skupu i ambasadori Skat i Ditman

Politika -

BEOGRAD - U Beogradu je danas počela 5. Beogradska NATO nedelja koju organizuje Centar za evroatlantske studije (CEAS), a direktorka te organizacije Jelena Milić istakla je da glavni fokus skupa treba da bude jačanje saradnje EU i NATO i više puta je upozorila na ruski uticaj u regionu.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Navodeći da je Srbija dobila ohrabrujuće poruke od zvaničnika EU u vezi sa nastavkom pregovora o članstvu, Milić smatra da bi EU pomogla Srbiji ako bi što pre otvorila i pregovaračko poglavlje 31, koje se odnosi na zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, imajući u vidu sve komplikovanije odnose EU I NATO sa Rusijom sa jedne strane i "sve jače rusko nedemokratsko delovanje na Zapadnom Balkanu, koje ne preza ni od opasnih destabilizujućih poteza".

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prema njenim rečima, CEAS je pre dve i po godine objavio izveštaj u kome se ističe jačanje ruske "meke moći" u Srbiji, a pre toga seriju izveštaja o pritiscima sa ciljem, kako tvrdi, podrivanja demokratizacije Srbije, njene odluke da ide ka čanstvu u EU i jačanja saradnje sa NATO kao vojno neutralna zemlja.

U novom izveštaju Jačanje prisustva NATO na Zapadnom Balkanu, navodi Milić, upozorava se na ruski uticaj, na sada ne samo moralne, već i na bezbednosne pretnje.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ona je navela da je cilj NATO nedelje od početka bio da zainteresovanu javnost Srbije i regiona što preciznije informiše o dešavanjima unutar NATO, o izazovima sa kojima se Alijansa susreće, sa pretanjama kako anticipira stvari i kako se priprema da na njih odgovori, kao i o glavnim planovima za Srbiju i Zapadni Balkan.

"Nadam se da ćemo na panelima čuti nesto o informacijama koje ovih dana stižu o ruskom, nedemokratskom i neprijateljskom uplitanju u izborne procese u SAD, Velikoj Britaniji, sada već i Španiji, kao i o tome kako se NATO, EU bore ili planiraju da počnu da se bore proitv toga”, rekla je Milić.

Očekuje da će na konferenciji biti reči o, kako je navela, m

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VEŽBA SRPSKE POLICIJE U KNEZA MILOŠA: Pucnjava u kanadskoj ambasadi! Maskirani srpski specijalci munjevito savladali teroriste

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track