IZBORI ILI REKONSTRUKCIJA VLADE: Ana Brnabić podnosi ostavku? Zorana nova premijerka!
Foto: Fonet, Beta, Tanjug

Otkrivamo: umesto izbora moguća rekonstrukcija vlade

IZBORI ILI REKONSTRUKCIJA VLADE: Ana Brnabić podnosi ostavku? Zorana nova premijerka!

Politika -

Ako se proceni da su vanredni izbori ipak nepotrebni, jedna od opcija vrha SNS je da zameni predsednika Vlade, a aktuelna premijerka bi podnela ostavku

Potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović ozbiljan je kandidat za novu premijerku Srbije i u slučaju da vrh SNS u subotu odluči da na proleće ide samo na redovne beogradske izbore, saznaje ekskluzivno Kurir.

Ona bi praktično mogla da tu funkciju preuzme od Ane Brnabić,

foto: Fonet

dok bi se ministar policije Nebojša Stefanović oprobao u ulozi gradonačelnika ukoliko naprednjaci pobede u prestonici!

Kadriranje

Kako Kurir saznaje, jedna od opcija koje se razmatraju u stožernoj stranci vladajuće koalicije jeste da se izvedu određene rokade u Vladi Srbije bez republičkih izbora, a najdrastičnije bi bile na poziciji premijera i ministra policije.

- Ako se proceni da su vanredni parlamentarni izbori ipak nepotrebni, vrh SNS planira da zameni predsednika Vlade. Po tom scenariju aktuelna premijerka bi podnela ostavku, a u ovom trenutku najbliža njenoj fotelji je Zorana Mihajlović.

foto: Beta

U tom slučaju bi i Nebojša Stefanović, kao još jedan visoki funkcioner SNS, mogao biti pomeren s čelne pozicije u MUP na funkciju gradonačelnika Beograda. Naprednjacima za ovo uticajno mesto treba čovek od poverenja, a procenjuje se da Stefanović može odlično da funkcioniše kao prvi čovek prestonice. Tako bi i Mihajlović i Stefanović bili zadovoljni, jer aktuelni ministar policije ne bi bio podređen u odnosu na Mihajlovićevu - objašnjava naš izvor blizak vladajućoj koaliciji.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kaže za Kurir da je ovakva vrsta rekonstrukcije Vlade jedna od varijanti za kojom je vlast već posezala u poslednje vreme.

Politička tenzija

- Ako se proceni da vanredni parlamentarni izborni ne bi povećali šanse da vladajuća koalicija dobije veći deo vlasti, neće se ići na izbore. Ta vrsta izborne kalkulacije i pragmatizma je u osnovi odlučivanja. Rekonstrukcija i pomeranja unutar Vlade u tom slučaju bi bili način da se održi politička dinamika i tenzija. SNS bi tada sve stranačke resurse mogao da koncentriše na Beograd i poveća sebi šanse na gradskim izborima, za koje se zaista može reći da će biti neizvesni - objašnjava Stojiljković.

Kurir je već pisao o velikim šansama Zorane Mihajlović da u narednom periodu preuzme značajniju ulogu u vlasti. Kako smo objavili, ona je, uz guvernerku Jorgovanku Tabaković, jedan od najozbiljnijih kandidata da od Ane Brnabić preuzme kormilo Vlade, ukoliko odluka SNS u subotu bude da se objedine redovni gradski i vanredni republički izbori.

foto: Dragan Kadić

Aleksandar Vulin

JA SAM ZA IZBORE

Predsednik Pokreta socijalista i ministar odbrane Aleksandar Vulin smatra da su u ovom trenutku vanredni parlamentarni izbori potrebni Srbiji.

- Mislim da bi bilo veoma dobro da izađemo na izbore, zbog pritisaka iz čitavog sveta, zbog pokušaja da se meša u naš politički život. Zbog pokušaja da se ovde formiraju jedna, dve, pet kolona, da se neposredno i direktno utiče na nosioce političkog života da bi se ponašali i radili kako neki van granica ove zemlje misle da treba - rekao je Vulin.

foto: Fonet

Maja Gojković

IZBORI SE RASPISUJU ZBOG USTAVA I PRITISAKA

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da se izbori raspisuju kad treba doneti važne odluke kao što su promena Ustava ili pritisci na našu zemlju.

- Ima razloga i za i protiv, to treba dobro izvagati i ja ću do subote meriti i jedne i druge, a svoj stav izneću na sednici Glavnog odbora - rekla je Gojkovićeva, koja je funkcioner SNS.

foto: Kurir

Kurir / Ivana Kljajić

Foto: Dragana Udovičić, Fonet, Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Ekskluzivno! Evo ko će biti novi premijer Srbije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track