SRBI SU MALI RUSI I DOŠLI SU SA SEVERNOG POLA?! Zaprepašćujuća izjava direktora Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu!
Ilustracija, Foto: Profimedia

VIKTOR GULJEVIČ NAM OBJASNIO ODAKLE SMO I KO SMO

SRBI SU MALI RUSI I DOŠLI SU SA SEVERNOG POLA?! Zaprepašćujuća izjava direktora Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu!

Politika -

Novi direktor Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu Viktor Guljevič svoj manadat je započeo spornom izjavom da su Srbi "možda mali Rusi" i na tome se nije zaustavio. Guljevič je dodao da bi se ta teza možda mogla i naučno dokazati.

Posle samo mesec i po dana od dolaska na funkciju direktora Ruskog centra u Nišu, Viktor Guljevič odlučio je da Srbima objasni odakle potiču i kojem narodu navodno pripadaju. I naravno, svoje domaćine - građane Srbije povezao je sa Rusima, a za našu prepostojbinu odredio najneverovatniju lokaciju.

"U slobodno vreme se interesujem za istoriju drevnih ruskih plemena i naroda, mnogo sam o tome čitao. Neki eksperti tvrde da su se Rusi iz predela Severnog pola selili na jug, zbog klime i naseljavali Evropu i druge delove sveta. Tako da, možda i može da se dokaže da su Srbi "mali Rusi"", izjavio je Guljevič.

Guljevič nije prvi koji je Srbe nazvao "malim Rusima".

Zbog navodnog velikog uticaja Moskve na Beograd, u tom kontekstu o nama su pisali i strani mediji, a da smo "mali Rusi" tvrdili su i neki pripadnici ekstremističkih partija, koji se, paradoksalno, predstavljaju nacionalistima.

O tome je svojevremeno govorio i Vojislav Šešelj, lider radikala.

S druge strane, protiv teze da su Srbi "mali Rusi" govorili su viđeniji pripadnici vladajuće koalicije, nedavno i ministarka evrointegracija Jadranka Joksimović.

foto: Zorana Jevtić

"Mi smo Srbi! Nismo "mali Rusi" i nismo "trojanski konj" za ruske interese u EU. Ali, poštujemo podršku i odnos prema našim interesima koje je Ruska Federacija pokazala i to ne krijemo. Zbog toga im nismo uveli sankcije", navela je ministarka Joksimović.

Pitali smo i Dušana Bajatovića, direktora "Jugorosgasa" i poznatog rusofila, da li se slaže sa tezom da su Srbi "mali Rusi" ili ga ona vređa.

"Kao narod nismo ni velikosrbi nacionalisti, niti smo "mali Rusi". Mi smo Srbi, Sloveni i pravoslavci. Sa braćom Rusima imamo besprekorne istorijske odnose i mnogo zajedničkih istorijskih i aktuelnih interesa. Sve ostalo su teško prihvatljiva pojednostavljenja", kaže Bajatović.

"Hteo je da nam kaže - vi ste izgubljeni u vremenu i prostoru"

I mada bi u mnogim državama ovakvu izjavu domaćini doživeli kao uvredu i to ne zato što je reč o Rusima (može da bude bilo koja druga nacija), u Srbiji to nije slučaj.

foto: Fonet

"Mi smo očigledno izgubili identitet, a taj gospodin to ne bi rekao da je mislio da ovde neće biti pozdravljen zbog toga. Znao je da će mu aplaudirati zbog takve izjave. On je ovim hteo da kaže: vi nemate svoj identitet, izgubljeni ste u vremenu i prostoru, a mi ćemo vam reći ko ste", objašnjava za "Blic" kulturolog Ratko Božović.

Božović dalje navodi da su tvrdnje poput ove koju je izneo Guljevič stereotipi koji imaju ambiciju da prevare i nagovore, kao i da su u službi očigledno velikih interesa.

"Ovo nije neobično za ruske funkcionere. Pa, videli ste šta sve priča ruski ambasador, a oni ne pričaju ništa što ne mogu da pričaju", dodaje Božović.

Sociolog Srećko Mihajlović navode direktora Ruskog centra smatra ispraznom pričom koja nema nikakvog osnova.

"Ona više govori o onom ko ju je ispričao. Ako je ludilo normalna stvar, onda je i ova priča normalna", navodi Mihajlović.

"Sa braćom Rusima imamo besprekorne odnose, ali..."

A šta kažu istoričari? Da li navodi Guljeviča imaju ikakve veze sa naukom? Čedomir Antić kaže: možda sa pseudo ili alternativnom naukom.

"Nisam se bavio srednjim vekom niti antropologijom, ali nalaze da su Srbi "mali Rusi" zvanična nauka ne poznaje. Ne znam ni zašto se direktor jednog humanitarnog centar uopšte time bavi, ni kakve veze to ima sa njegovim poslom", navodi za Antić.

"Na nebu bog, na zemlji Rusija"

Ruse je u Srbiji veličala i bliska saradnica Vladimira Putina i visoka ruska državna funkcionerka Valentina Matvijenko, koja je nedavno boravila u Beogradu. Ona je tokom posete podsetila na navodnu srpsku poslovicu - "Na nebu Bog, a na zemlji Rusija".

"Takve reči, misli i osećanja žive vekovima, prenose se sa generacije na generaciju, zato što oni idu iz dubine duše", rekla je Matvijenko i istakla da jedinstvo Rusije i Srbije treba čuvati, jačati i prenositi na buduće generacije.

Ipak, ima i poslovica koja glasi: "Bog visoko, Rusija daleko".

Kurir.rs/Blic/Nataša Latković

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Da se naježiš: Zastava Srbije na krovu Evrope!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track