GRADONAČELNIK ŠAPCA NEBOJŠA ZELENOVIĆ: Dajem vlast građanima, biraće projekte koje plaćamo iz budžeta
Foto: Jugoslav Radojević

Intervju

GRADONAČELNIK ŠAPCA NEBOJŠA ZELENOVIĆ: Dajem vlast građanima, biraće projekte koje plaćamo iz budžeta

Politika -

Meštani će u nedelju glasati da li žele put, školu, ambulantu, balon-salu... Ukupna suma o kojoj odlučuju je 36 miliona dinara

Izbori u 24 seoske i prigradske mesne zajednice Šapca biće održani sutra, ali prvi put u istoriji Srbije građani neće birati ni političare ni političke stranke.

Oni će u nedelju odlučivati u koje projekte će biti uložen novac koji je u njihovom mestu prikupljen od poreza na imovinu. Kako je u razgovoru za Kurir objasnio gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, građani će glasati za put, školu, ambulantu ili balon-salu.

- Sve predloge kandidovali su sami meštani vodeći se stvarnim potrebama sela. Šabac je prvi i jedini grad u regionu koji je omogućio građanima da na neposrednim izborima biraju u šta će biti investiran novac u mestu u kom žive.

Našli ste način da formalno prebacite moć odlučivanja u ruke građana. Kako to izgleda u praksi?

- Živimo u centralizovanom sistemu, ne samo u Srbiji, i želimo to da menjamo, da građani budu što više uključeni u procese odlučivanja. Jer kad građani sami odlučuju - donose dobre odluke. Nije nam bilo lako da donesemo gradske propise jer naš sistem nije navikao da se građani pitaju. Ali uspeli smo. Skupština grada usvojila je 2015. odluku da se novac od poreza na imovinu koji je prikupljen u selu vrati seoskim mesnim zajednicama. Tako smo omogućili savetima mesnih zajednica, koje su građani birali na neposrednim izborima tajnim glasanjem, da odlučuju kako će taj novac trošiti. Ove godine smo otišli korak dalje. Novim odlukama omogućili smo svakom građaninu seoskih i prigradskih mesnih zajednica da glasa kako će biti potrošen taj novac.

O koliko novca meštani odlučuju?

- Stanovnici naših sela prvi put imaju priliku da odlučuju o milion, dva, tri miliona dinara. Za taj novac u selu je moguće mnogo uraditi. Naravno, stvarnih potreba uvek ima više nego novca, zato je na građanima da odrede prioritete. O tome kako će se njihov novac potrošiti neću odlučivati ni ja, ni predsednik, ni premijer, nego građani. Ukupna suma o kojoj odlučuju ove godine je više od 36 miliona dinara. Naredne godine, kada budu glasali stanovnici i gradskih i seoskih mesnih zajednica, govorićemo o 200 miliona dinara.

Šta predlažu vaši sugrađani, šta su njihove stvarne potrebe?

- Predlozi su izvanredni. U jednom selu žele da izgrade crkvu, u drugom balon-salu, u trećem zajednički bunar, zajedničku vagu. U nekim mestima su se građani okupili oko jednog predloga, kao što je izgradnja ambulante, dok u drugim ima po 15 predloga između kojih će građani birati. Ono što sutra izaberu na proleće će biti realizovano. Za to lično garantujem.

Kažete da potreba ima više nego novca. Da li ovakva politika podstiče građane da plaćaju porez redovno?

- Podaci su zapanjujući. U 2012. godini građani i privreda u Šapcu uplatili su 180 miliona dinara, a ove godine očekujemo 600 miliona. Verujem da su građani Šapca već shvatili gde odlazi novac od poreza i da već vide benefite redovnog plaćanja. Ne samo da nismo povećavali porez nego smo ga, za razliku od drugih gradova, smanjili. Ali svi moraju da ga plate. Najbolja gradska uprava je samouprava. Građani najbolje znaju šta su za njih najvažnije stvari.

Kurir / J. R.

Foto: Jugoslav Radojević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track