HAŠKI TUŽILAC BRAMERC: Zločini u Oluji istorijska činjenica koju Hrvatska rado negira
Foto: Fonet/AP

Smanjiti nacionalističku retoriku

HAŠKI TUŽILAC BRAMERC: Zločini u Oluji istorijska činjenica koju Hrvatska rado negira

Politika -

Istorijska je činjenica da su nad pripadnicima srpskog naroda u Oluji počinjeni zločini, izjavio je glavni haški tužilac Serž Bramerc i dodao da tu istorijsku činjenicu "hrvatska strana rado negira".

foto: Fonet/AP

Bramerc je u intervjuu za slovenačko Delo istakao da je potrebno da se političari ograde od počinitelja zločina i da ne koriste nacionalističku retoriku, čime "oživljavaju tamne duhove iz 90-ih godina". U tome je, kaže, važno i delovanje nevladinih organizacija.

Bramerc ponavlja da Haški tribunal nije politička ustanova i da se na njemu nije sudilo narodima, nego odgovornima za teške ratne zločine i kršenje Ženevske konvencije.

MOSKVA O PRESUDI MLADIĆU: Tribunal u Hagu je antisrpski! "Osuđeni počinitelji nisu vojnici koji su se borili za domovinu, svoja sela ili porodice, nego zapovednici koji su ubijali ratne zarobljenike zaštićene Ženevskom konvencijom", rekao je Bramerc i dodao da "nema ništa herojskog u spaljivanju sela, iseljavanju ljudi iz njihovih domova ili podsticanju vojnika na masovno seksualno nasilje.

foto: Profimedia

U razgovoru vođenom prilikom njegovog boravka u Sloveniji, na nedavno održanom seminaru za mlade pravnike, neposredno nakon izricanja presude Ratku Mladiću, on je rekao da je osuda Ratka Mladića, osuda Mladića i samo Mladića, a ne osuda naroda.

HAG GASE NA SVETOG NIKOLU: 72 Srba osuđeno na 1.138 godina zatvora! HAŠKI TRIBUNAL BIO NAJVEĆI LOGOR ZA SRBE! "Vrlo je važno da zajednica iz koje je počinilac razume da mi to znamo razlikovati", rekao je Bramerc, dodajući da treba isticati kako osuđenici u Hagu nisu heroji, nego oni koji se lažno prikazuju braniocima svog naroda, a zapravo su iskoristili i izdali njegovo poverenje za svoje vlastite lične i političke interese.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Fonet/AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Saša Janković hteo u koncentracionu vladu sa SNS?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track